Romania va atrage in urmatorii ani investitii semnificative in domeniul energiei eoliene, ingreunate insa de infrastructura deficitara, de procesul complex de avizare, de ambiguitatile din lege si de numarul redus de specialisti, potrivit unui raport al Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana.
"Principala bariera in calea continuarii dezvoltarii sectorului energiei eoliene in Romania este infrastructura retelei, care pare limitata in comparatie cu cererea tot mai mare pentru avize de conectare. Operatorul sistemului de transmisie considera ca, in situatia actuala, reteaua poate face fata la aproximativ 2,5-3 GW capacitate. Insa pana in septembrie 2012 au fost semnate avize tehnice de conectare pentru 8,8 GW, pe langa contracte de conectare de peste 14 GW", noteaza organizatia cu sediul la Bruxelles, relateaza Mediafax.

Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana (EWEA) este o organizatie non-profit care promoveaza dezvoltarea sectorului energiei eoliene si desfasoara inclusiv activitati de lobby pentru adaptarea cadrului legislativ la nevoile investitorilor in acest domeniu.

Un alt obstacol in calea dezvoltarii investitiilor in energie eoliana in Romania este procesul complex de avizare, o ferma eoliana necesitand aproximativ 85 de avize si licente, noteaza EWEA. Astfel, procedura de avizare poate dura pana la trei ani.

Totodata, cadrul legislativ din Romania pentru proiecte de energie eoliana "este caracterizat de lipsa predictibilitatii", se spune in raport.

"Legile care acopera energia eoliana si sectoarele industriale adiacente lasa loc de interpretare pe chestiuni precum aplicabilitatea taxelor pe proprietate, modalitatea de inregistrare a deprecierii activelor si gestionarea vanzarii, concesionarii sau leasingului de terenuri de catre autoritati. Mai mult, legislatia este aplicata incet", reclama grupul de lobby.

EWEA considera ca plecarea expertilor din sectorul public catre functii mai bine platite in sectorul privat a influentat negativ cadrul legal.
Resursele locale aflate la dispozitia investitorilor nu se ridica inca la nivelul pietelor dezvoltate, iar universitatile nu sunt la zi cu ultimele evolutii din sectorul energiei eoliene, se spune in raport.

"Lipsa de experienta in domeniul productiei si operarii de turbine si numarul limitat de specialisti determina dezvoltatorii de proiecte eoliene sa foloseasca profesionisti straini pentru cele mai importante etape ale constructiei fermelor. In majoritatea cazurilor investitorii trebuie sa instruiasca personalul local, un angajament semnificativ din punct de vedere financiar si al timpului necesar", noteaza EWEA.

Romania ofera unele dintre cele mai bune conditii din Europa pentru investitorii in domeniul energiei eoliene, cu facilitati precum sistemul de certifiacte verzi, posibilitatea de a obtine garantii guvernamentale pentru 50% din valoarea imprumuturilor pe termen mediu si lung, scutirile si reducerile de taxe pentru profitul reinvestit, reducerea cu 50% a costurilor legate de permise si autorizatii si subventiile acordate de guvern.

Potrivit datelor operatorului sistemului energetic national Transelectrica, in prezent in Romania sunt instalate centrale eoliene cu o capacitate de aproape 2.000 MW, aproximativ dublu fata de finele anului 2011 si mai mult decat puterea centralei nucleare de la Cernavoda.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri