Vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Vasile Bar, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca institutia doreste intoarcerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei in subordinea Camerei de Comert, sustinand ca si mediul de afaceri vrea acelasi lucru.
"Vrem, intr-adevar, Registrul Comertului fiindca a fost al nostru, noi l-am creat. In perioada 1990-2002, Registrul Comertului a fost al Camerei de Comert si Industrie. Noi am creat toata infrastructura. O decizie total aiurea luata de Adrian Nastase a facut ca Registrul sa treaca la Ministerul Justitiei. A fost o nationalizare in plina economie de piata", a declarat Vasile Bar, care detine si functia de presedinte al Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, transmite corespondentul Mediafax.

Bar a spus ca exista sanse mari ca Registrul Comertului (RC) sa se intoarca la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), fiindca premierul Victor Ponta s-a numarat printre cei care, din 2008, a facut demersuri in acest sens.

"Premierul agreeaza acest lucru (intoarcerea RC la CCIR - n.r.) fiindca el a fost cel care a vrut sa repare aceasta nedreptate care s-a facut in 2002", a declarat Bar.

El a explicat ca pentru Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud trecerea Registrului Comertului la Ministerul Justitiei a insemnat o diminuare a veniturilor anuale ale institutiei, dar in acelasi timp au scazut si cheltuielile fiindca o parte din personal a plecat la Ministerul Justitiei.

"Deprinderea RC de CCI a insemnat si o pierdere de personal. Eram 49 in momentul in care RC era la noi, iar 22 au plecat dupa ce RC s-a mutat la Ministerul Justitiei. Ponderea veniturilor era de 23 la suta, iar a personalului de 40 la suta. Cheltuielile cu RC erau mai mari decat veniturile pe care le aducea, de 23 la suta anual. Puneti la socoteala salariile celor 23 de oameni care au plecat. In Bistrita-Nasaud, RC nu a fost profitabil pentru CCI, dar importanta lui era extraordinar de mare fiindca agentii economici, cei care au treaba cu RC, vin la o institutie care nu este a statului. Uitati-va cum merg la cele de stat si cum sunt tratati oamenii. Nu vreau sa dau exemple", a declarat Vasile Bar.

Vicepresedintele CCIR a mai spus ca nu este normal ca statul sa gestioneze Registrul Comertului: "De exemplu, in tari dezvoltate din UE, cum ar fi Italia, Franta, Olanda, aceasta functie (a RC - n.r.) e la CCI. Exista si alte zone in care Registrul e si in alta parte. La jumatate din tarile UE, registrele comertului sunt la Camera. E legal in Franta si Italia si e ilegal in Romania?".

El a spus ca, din informatiile sale, ministrul Justitiei este de acord cu intoarcerea Registrului Comertului la CCIR fiindca nu ar face decat "sa repare o greseala".

"Firmele sunt impozitate pentru activitatea lor. A doua zi dupa ce a plecat RC de la Camera de Comert, 11 octombrie 2002, taxele la Registrul Comertului s-au marit cu 19 la suta din start fiindca statul nu e purtator de TVA, iar TVA a fost inclusa in taxa. S-au majorat pe urma in trepte succesive de mai multe ori", a afirmat Bar.

Intrebat daca vor scadea taxele in situatia in care RC revine la CCIR, Vasile Bar a spus ca nu poate da un raspuns intrucat nu stie daca si in ce forma se va intoarce registrul, precizand ca modalitatea trecerii acestei institutii la Camera de Comert si Industrie a Romaniei va fi negociata cu justitia.

"Sunt 42 de presedinti de Camere judetene cu mai multe pareri, dar nu cred sa existe vreun presedinte care sa nu vrea sa preia ce a avut odata. Nu s-a discutat intr-un cadru organizat daca ar fi unul sau doi presedinti impotriva. Mediul de afaceri sustine trecerea fiindca vrea sa vina intr-un loc in care nu e institutie a statului. Cand a plecat de la noi RC, ziua de vineri nu era pentru relatii cu publicul. Se vehicula chiar ideea sa se micsoreze perioada de acces a publicului de la opt ore la sase si asa mai departe. Ori, la CCIA, programul incepea la opt si se termina odata cu programul CCIR", a adaugat Bar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri