Companiile farmaceutice din Romania au inregistrat cresteri semnificative pentru primul trimestru al acestui an si estimeaza ca aceasta crestere va continua pe tot parcursul anului.

Vanzarile pe piata romaneasca ale companiei cehe Zentiva au inregistrat cresteri cu 1.457,7%, la 516,8 milioane de coroane cehe, in timp ce veniturile excluzand impactul generat de consolidarea Sicomed au urcat cu 403%, la 167 milioane coroane cehe. In ceea ce priveste producatorul de medicamente Antibiotice Iasi, acesta a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere cu 51% a profitului net pana la aproximativ 10 milioane de lei si un avans al cifrei de afaceri cu circa 1,8% la 36,7 milioane de lei, potrivit datelor companiei remise Bursei de Valori Bucuresti.

De asemenea, producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 21%, la 14,01 milioane de lei, in timp ce profitul a urcat cu 18% la 4,74 milioane lei. Pentru acest an, cele trei companii vizeaza cresterea cifrei de afaceri si a cotei de piata.

Antibiotice Iasi a anuntat recent ca vizeaza in acest an un avans de 22% al cifrei de afaceri la 200 milioane lei si atingerea unei cote de 3,5% din piata interna de medicamente, cu 0,3 procente mai mult decat in 2005.

In acelasi timp, compania estimeaza un profit brut de 29,5 milioane lei, in crestere cu 24,4% comparativ cu valoarea raportata in 2005. Nici reprezentantii Biofarm nu sunt mai putin optimisti, acestia estimand o crestere cu 23% a cifrei de afaceri pana la 62,3 milioane de lei, si un avans al profitului cu 11%, la 13 milioane de lei.

Ca planuri de viitor, Zentiva vizeaza imbunatatirea portofoliului de medicamente al subsidiarei din Romania. In urmatorii trei ani, compania intentioneaza sa lanseze 20 de produse noi pe segmentul cardiovascular, sistemul nervos central si gama bolilor gastrointestinale. Pentru acest an, Zentiva prognozeaza o crestere semnificativa a vanzarilor si a profitului, pe fondul rezultatelor estimate pentru a doua jumatate a anului, dar si a dezvoltarii operatiunilor din Romania. Dupa preluarea Sicomed, Romania a devenit a treia mare piata de desfacere pentru Zentiva, in functie de vanzari, cu o pondere de 13,5% din total, dupa Cehia si Slovacia.

Antibiotice Iasi intentioneaza sa investeasca anul acesta in modernizarea sectiei de produse injectabile, in special pentru productia de cefalosporine injectabile si punerea in functiune a unei statii de epurare a apelor uzate si a unui incinerator de deseuri. Potrivit companiei de cercetare Cegedim Romania, in 2005, Antibiotice ocupa locul 9 in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu o cota de 3,2% din piata. Principalii actionari ai companiei iesene sunt AVAS, care detine un pachet de 53% din actiuni, ce urmeaza sa fie lansate la privatizare in urmatoarele luni, fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.

Compania Biofarm a finalizat, anul trecut, un proiect de investitii in valoare de 9 milioane euro, in urma caruia si-a triplat capacitatea de productie si va atinge standardele de fabricatie internationale. Investitia a vizat patru noi linii de productie pentru tablete, capsule, solutii de uz extern si siropuri. Principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Oltenia - 13,6%, SIF Moldova - 9,92% si SIF Banat-Crisana - 6%. Restul de 70% din capitalul social al Biofarm este detinut de alte persoane fizice si juridice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri