Aproximativ 1.500 de angajati de la Posta Romana protesteaza in Piata Constitutiei din Capitala, cerand demisia conducerii, pe care o acuza de "incapacitate si nepasare", care vor duce la reducerea salariilor, la desfiintarea de oficii postale urbane si a tuturor ghiseelor postale rurale.
Protestatarii au steaguri cu insemnul Federatiei Lucratorilor Postali din Romania si bannere pe care scrie "Nica, demisia!", "Nu vinde Posta!, "Dispretul vostru, protestul nostru", "Ion Smeeianu, sluga lui Nica", "Vrem sa muncim", "Director general = 8000 euro/luna, postas 800 lei/luna, "Ultima reduta, Posta Romana", striga "Demisia" si huiduie, potrivit Mediafax.

Potrivit liderului Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Matei Bratianu, la mitingul din Piata Constitutiei sunt sindicalisti din aproape toata tara.

Matei Bratianu a spus ca angajatii Companiei Posta Romana trebuie sa cumpere din banii lor consumabile, iar soferii trebuie sa repare singuri masinile de serviciu.

In 7 februarie, aproximativ 100 de angajati ai Companiei Nationale Posta Romana au pichetat sediul institutiei.

Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) acuza de "incapacitate si rea-vointa asa-zisii mari experti ai Postei Romane", care nu au produs si implementat "nici macar o singura masura coerenta si concreta de functionare durabila a acestei companii in piata serviciilor postale din Romania".

Totodata, sindicalistii ii acuza de nepasare si pe responsabilii din centralul CNPR cu sarcini in aprovizionarea ritmica a locurilor de munca cu materialele si consumabilele strict necesare efectuarii serviciului postal, a caror lipsa este suplinita prin contributiile lunare ale angajatilor, din banii proprii.

Sindicalistii spun ca sunt ingrijorati de viitorul locului lor de munca, deoarece in ultimii ani managementul CN Posta Romana nu si-a asumat deloc rolul de manager creativ, "ci doar pe acela de administrator mediocru, ce tine echilibrul societatii pe care o administreaza exclusiv prin amputarea drepturilor angajatilor".

De asemenea, sindicalistii sustin ca au inceput actiunile de protest si pentru ca, de peste trei ani, CNPR se afla in continuu proces de organizare si reorganizare, "cu efecte vizibile doar in degradarea calitatii serviciilor, a conditiilor de munca si pierderea locurilor de munca".

Acestia reclama si ultimele solicitari ale managementul CN Posta Romana, prin care ar urma sa se reduca veniturile salariatilor cu peste 10 la suta, precum si intentia de desfiintare a jumatate dintre oficiile postale urbane si a tuturor ghiseelor postale rurale.

Liderii sindicali sustin ca, in functie de evolutia evenimentelor si de deciziile ce vor fi luate in structurile de conducere teritoriale ale SLPR, seria de actiuni ar putea continua, inclusiv in luna martie, prin mitinguri in fata prefecturilor, cu participarea membrilor de sindicat pe categorii profesionale.

Sindicalistii au precizat ca astfel vor sa atraga atentia Ministerului Comunicatiilor si oamenilor care beneficiaza de serviciile furnizate de Posta Romana de peste 160 de ani ca managementul conduce compania catre disparitia din piata serviciilor postale si transforma mii de actuali angajati, platitori de impozite si contributii, in asistati social, dependenti de bugetul de stat.

Potrivit sindicalistilor, singurii beneficiari ai acestor "decizii bizare" pe care managementul Postei Romane intentioneaza sa le puna in aplicare ar putea fi concurentii companiei din serviciile de incasari utilitati si din piata de retail.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, declara ca protestele angajatilor de la Posta Romana "nu au niciun obiectiv" si reprezinta "o manipulare" facuta de "cativa smecheri de acolo, care si-au vazut daramate interesele lor private".

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri