Mega Image, parte a grupului belgian Delhaize, este in expansiune puternica pe piata locala, apropiindu-se de magazinul cu numarul 200. Recent, compania a inaugurat un nou punct de vanzare in Piata Floreasca din Sectorul 1, spre nemultumirea comerciantilor autohtoni ce au trebuit sa paraseasca spatiul. Cat plateste Mega Image pe chirie si cat castiga Administratia Pietelor de pe urma contractului, afla din articolul de mai jos.
Unora li se poate parea abuziv sau ilegal ca intr-o piata agroalimentara sa apara “peste noapte” un magazin care sa elimine, aproape complet, comerciantii autohtoni.

wall-street.ro a contactat Administratia Pietelor din Sectorul 1 pentru a lamuri aceasta situatie si a afla daca, in urma contractului cu Mega Image, institutia primeste o suma mai mica sau mai mare de bani.

“Piata Floreasca se afla in administrarea indirecta a institutiei noastre. Obiectul contractului de asociere incheiat intre SC AgroFloreasca SRL si Primaria Sector 1 constra in reconstructia, modernizarea si administrarea de catre partile contractante a patrimoniului pietei agroalimentare Floreasca”, explica directorul general al Administratiei Pietelor sect. 1, Robert Nitu.

“In vederea exploatarii, asociatul AgroFloreasca are dreptul conform prevederilor contractului sa incheie contract de inchiriere, locatie de gestiune sau colaborare”, continua el.

Cat plateste Mega Image pe metru patrat?


Contractul de inchiriere intre Agrofloreasca SRL si Mega Image SRL implica o chirie de 25 euro/mp/luna, plus TVA (31 euro, TVA inclus).

Avand in vedere ca Mega Image din Piata Floreasca are o suprafata de 335 metri patrati, compania plateste circa 10.300 de euro/luna pentru chirie.

Ca o comparatie, la finalul anului trecut, pe Calea Dorobantilor nr. 61, pentru 300 mp. se cereau 40 euro/mp. Acesta ar putea fi si motivul pentru care Mega Image a renuntat la acel magazin, dupa mai putin de doi ani de la deschidere.

In urma acestui contract de inchiriere, autoritatile sustin ca si-au crescut veniturile consistent.

“Va putem spune ca in urma incheierii acestui contract, valoarea cotei de asociere a crescut de la 17,6 mil. lei la nivelul lunii ianuarie a anului 2012 la 27,7 mil. lei in ianuarie 2013 – crestere datorata contractului de inchiriere incheiat cu SC Mega Image SRL”, mai spune Robert Nitu.

Practic, veniturile administratiei au crescut cu 57%, dupa ce Mega Image a luat locul traditionalilor comercianti autohtoni.

Si comerciantii dinainte ce fac? “Este loc pentru toti!”


Aparent, sustin oficialii Administratiei Pietelor, desi a ramas mult mai putin loc in piata si, in mod evident, concurenta a crescut exponential, toata lumea este fericita. Este de notat faptul ca Mega Image acopera circa 50% din piata agroalimentara.

“Mentionam ca incheierea contractului de inchiriere nu a condus la modificarea specificului pietei, in sensul ca acesta este in continuare un spatiu agroalimentar, iar solicitarile venite din partea vanzatorilor agroalimentari au fost si sunt solutionate favorabil. Altfel spus, inchirierea unei suprafete de teren catre Mega Image nu va conduce la solutionarea nefavorabila a cererilor celor interesati sa isi desfasoare activitatea comerciala pe motiv ca nu este loc”.

Cu toate acestea, Administratia Pietelor nu a raspuns cu exactitate intrebarii adresate de wall-street.ro, in fapt “Ce pondere din vanzatorii agro-alimentari din Piata Floreasca au mai primit aprobare pentru a isi continua activitatea in piata, dupa deschiderea Mega Image?”.

Cum pot sa-mi deschid si eu firma in pietele Bucurestiului?


wall-street.ro a mers mai departe si a intrebat care sunt pasii necesari pentru deschiderea unei firme in piata.

“In ceea ce priveste speta expusa privind pasii necesari concesionarii terenului ramas neocupat de catre Mega Image, in vederea deschiderii unei shaormerii, puteti analiza pasii cei mai potriviti din prevederile OUG a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile Legii nr 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau prevederile OUG nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica cu modificarile si completarile ulterioare”.

Consideri ca este benefica deschiderea unor magazine similare cu Mega Image in pietele bucurestene, sau trebuie pastrat modelul mai vechi al comerciantilor individuali? wall-street.ro te incurajeaza sa iti spui parerea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri