Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut miercuri o intalnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene (CE) si responsabilul cu portofoliul concurentei, in care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.
"Am avut ieri o intalnire cu Almunia, care mi-a promis ca va evalua daca Oltchim a primit anul trecut ajutor de stat. Noi credem ca Oltchim nu a primit anul trecut ajutor de stat. Speram ca toata chestiunea cu ajutor de stat, de 45 milioane de euro, sa se rezolve. (...) Comisia Europeana nu este un ghiseu unde sa se aprobe orice cerere. Discutia cu Almunia a fost buna, a acceptat solutia mea privind viitorul Oltchim, dar mi-a spus ca raspunsul lor va depinde de cum vor evalua ce le-am transmis noi", a declarat joi Vosganian, citat de Mediafax.

La ora transmiterii stirii circa 200 salariati ai Oltchim si Arpechim picheteaza sediul Ministerului Economiei, actiune caracterizata de ministru drept "normala din perspectiva democratiei", dar "intarziata" si semn al unei "dispute intre sindicate".

"Aratam fata de Comisia Europeana asumarea noastra clara de privatizare integrata a Oltchim alaturi de Arpechim", a afirmat Vosganian.
El a continuat spunand ca partea romana va da un raspuns Comisiei Europene precizand ca, impreuna cu presedintele Consiliului Concurentei, va nuanta raspunsul catre Comisie.

"Eternitatea si incendiul nu se uita niciodata la ceas", a spus Vosganian, referindu-se la termenul de doua saptamani in care partea romana trebuie sa gaseasca finantare pentru continuarea productiei la Oltchim.

Potrivit lui Vosganian, firma Alvarez&Marsal, aleasa de bancile creditoare ale Oltchim, a evaluat ca pentru functionarea la 50-60% din capacitate Oltchim are nevoie de 40-45 milioane de euro, suma suficienta pentru pastrarea tutror angajatilor, dar insuficienta pentru obtinerea de profit pentru plata datoriilor.

Vosganian i-a spus lui Almunia ca intrarea in insolventa a combinatului chimic este o masura "de baza", iar statul roman vrea ca activitatea Oltchim sa ontinue pe segmentele viabile, in paralel cu restructurarea si reorganizarea companiei.

Datoriile Oltchim sunt evaluate la aproximativ 800 milioane de euro.

La sfarsitul lunii ianuarie Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care preciza ca intentioneaza sa acorde Oltchim un ajutor de stat de 45 milioane de euro, din care 20 milioane de euro ar reprezenta finantarea pentru cheltuielile curente ale combinatului, precum si un ajutor de stat sub forma de garantii de stat pentru un imprumut de 25 milioane de euro acordat de bancile creditoare, pentru reluarea productiei si asigurarea capitalului de lucru pentru instalatiile viabile. ale combinatului.

Combinatul functioneaza la doar 15% din capacitate, iar Vosganian le-a recomandat sindicalistilor sa ii picheteze pe cei care au decis sa integreze activele Arpechim "fara un bun discernamant economic".

"Ministerul Economiei a avut zilele acestea intalniri cu toti factorii decizionali de pe platforma Oltchim. Un sindicat, care nu este cel reprezentativ, a spus ca nu poate amana pichetarea de astazi a sediului Ministerului Economiei. Astazi vom avea la minister aceasta situatie, normala din perspectiva democratiei. De cand sunt ministru, salariile au fost platite la timp, astazi si maine se vor plati restantele de anul trecut. Totusi, sa avem acum revendicari salariale nu cred ca este oportun. Sindicalistii au intarziat cu unul-doi ani miscarile de protest, care sunt binevenite, dar care ar fi trebui facute cand Oltchim a inceput sa aiba pierderi", a afirmat Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, pentru a functiona la o capacitate de 50-60%, Oltchim are nevoie de toti angajatii.

"Tot Oltchim este ipotecat pentru tot felul de datorii. Astazi ma intalnesc cu doi posibili beneficiari care sa liverze materii prime in sistem de lohn", a spus Vosganian.

Vosganian a adaugat ca la jumatatea lunii martie va fi desemnat administratorul special al Oltchim si conducerea executiva, iar pana in luna iunie va fi definitivata strategia de privatizare a combinatului chimic. Administratorul judiciar evalueaza toate contractele incheiate de Oltchim si va denunta acordurile incheiate "fara un temei economic".

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

"Inteleg ca este o competitie, o disputa intre sindicate, care nu este de competenta Ministerului Economiei. Astazi nu pot decat sa reiau discutiile de ieri cu sindicalistii.(...) Daca vreti adevarul intreg, va rog sa vorbiti cu cei care au adus Oltchim in situatia aceasta. Am alta treaba decat sa ma rafuiesc cu stafiile de pe platforma Oltchim. (...) Pentru privatizarea Oltchim am nevoie de un combinat viu si de pace sociala", a continuat ministrul.

Oltchim este in insolventa. Combinatul este controlat majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativa de privatizare a Oltchim a esuat anul trecut pentru ca patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat castigator al licitatiei, nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

CET Govora nu mai furnizeaza energie electrica catre Oltchim

Situatia combinatului este dramatica, in conditiile in care CET Govora a decis sa nu mai furnizeze energie electrica Oltchim de pe 15 februarie, daca nu se face dovada ca se poate plati o parte a datoriei.

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Valcea.

"In 30 ianuarie Oltchim a intrat in procedura de insolventa, iar decizia de astazi este fireasca in acest moment. Am decis prin vot unanim sistarea furnizarii energiei electrice de la 15 februarie, ora 00.00, de la CET Govora catre Oltchim. In 28 decembrie 2012, Consiliul Judetean a decis in sedinta extraordinara ca energia electrica sa fie furnizata Oltchim pana la 31 martie 2013, dar nu am anticipat atunci faptul ca agentul economic va intra in insolventa. Oltchim poate primi curent electric de la CET Govora daca dovedeste ulterior ca dispune de suma necesara achitarii facturilor, dar aceasta situatie nu mai depinde de noi", a declarat, joi, presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea.
El a precizat ca daca pana vineri, cand este data limita, Oltchim face dovada ca poate plati o parte a datoriei este posibil sa se revina asupra deciziei de oprire a furnizarii energiei electrice.

CET Govora este in subordinea Consiliului Judetean Valcea si furnizeaza energie electrica si energie termica pentru populatia din Ramnicu Valcea, dar si pentru Oltchim.

Zece dintre grevistii foamei de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea au mers, joi, la sediul Prefecturii si al Consiliului Judetean, pentru a sta de vorba cu conducerile institutiilor, la fata locului ajungand si o ambulanta, dupa ce unuia dintre protestarai i s-a facut rau.
"Nu ne-au dat banii de capital de lucru, nu dau banii pe salarii, nu mai avem materii prime, avem rate la banci si nu putem plati utilitatile la locuinte. Avem copii la scoala, ne-a ajuns cutitul la os. Suntem mintiti in continuare, ne-au pacalit si ne duc cu vorba. Vom ramane in greva foamei pana cand guvernantii, conducerea Oltchim si administratorul judiciar vor intelege sa nu ne mai sfideze. Cerem sprijinul prefectului de Valcea si presedintelui Consiliului Judetean", a spus un grevist al foamei.

Un numar de 23 de angajati ai Olchim, intre care doua femei, se afla in greva foamei, 18 dintre acestia recurgand de marti la aceasta forma de protest.

Joi dimineata, unul dintre protestatari a fost transportat cu o ambulanta la Spitalul Judetean Valcea dupa ce i s-a facut rau.

Tot joi, aproximativ 300 de salariati de la Oltchim si de la Divizia Petrochimica Bradu protesteaza in fata Ministerului Economiei, avand autorizatie pentru miting pana la ora 14.00.

Combinatul Oltchim se afla in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Guvernul a incercat anul trecut sa privatizeze Oltchim, insa licitatia pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni a esuat din cauza ca patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat castigator al licitatiei, nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri