Grupul elvetian Nestle a anuntat luni ca retrage de la vanzare in Spania si Italia doua produse prezentate ca fiind de vita dar care contin carne de cal, relateaza AFP. Anuntul vine dupa ce doua mari lanturi de retail au retras anterior de pe piata produse.
"Testele noastre au descoperit urme de ADN de cal in doua produse pe baza de vita furnizate de H.J Schypke", o companie germana subcontractoare a JBS Toledo NV, anunta numarul 1 mondial in agroalimentatie, intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Nestle a decis sa retraga "imediat"de la vanzare in Spania si Italia ravioli si tortellini vanduti sub numele Buitoni Beef Ravioli si Beef Tortellini. "Ii vom inlocui cu produse in cazul carora testele ADN au confirmat ca au in continut 100 la suta carne de vita", adauga comunicatul.

In plus, un sortiment de lasagna congelata destinata industriei restaurantelor, Lasagnes à la Bolognaise Gourmandes, produsa in Franta, va fi, de asemenea, retrasa de la vanzare, continua Nestlé fara alte precizari.

Proportia de carne de cal in aceste produse este mai mare de 1 la suta, continua comunicatul.

"Siguranta alimentara nu este pusa in discutie, dar proasta etichetare a produselor face ca acestea sa nu indeplineasca criteriile foarte stricte pe care consumatorii le asteapta din partea noastra", insista grupul.

Nestle precizeaza ca a dispus noi teste pentru a depista eventuale urme de carne de cal in vita in instalatiile sale de productie din Europa.
Distribuitorul Lidl a anuntat luni ca a retras din magazinele din Suedia, Finlanda, Danemarca si Belgia produse in care a fost gasita carne de cal in loc de vita.

In timp ce cele 27 de state membre ale UE recurg la teste pentru a depista prezenta carnii de cal, Guvernul francez a autorizat luni compania franceza Spanghero sa-si reia o parte din activitate dupa retragerea, joi, a autorizatiei sanitare.

Distribuitorul Lidl a anuntat luni seara ca va retrage din magazinele sale din Belgia produse congelate "penne bolognese" in care au fost gasite urme de carne de cal in loc de vita, relateaza AFP.

"In baza unei anchete interne, lantul de supermarketuri Lidl Belgia a constatat prezenta unor urme de carne de cal intr-un articol" de "penne bolognese" congelat sub marca firmei Combino si fabricat de producatorul Copack, a anuntat Lidl Belgia intr-un comunicat.

"In urma rezultatelor, am retras imediat articolul de la vanzare", a precizat purtatorul de cuvant al companiei, Julien Wathieu, citat in comunicat.

El a dat asigurari ca produsul in discutie nu prezenta "pericol pentru sanatatea consumatorului".

Saptamana trecuta, marca franceza de produse congelate Picard a retras in Belgia loturi de lasagna bolognese stampilate drept vita, dupa ce a descoperit ca acestea contineau carne de cal.

Luni, Lidl a anuntat ca retrage din magazinele din Suedia, Finlanda si Danemarca produse semipreparate prezentate drept vita si care ar fi continut carne de cal.

Carne de cal a fost depistata si intr-un lot de lasagna congelata vandut in supermarketuri din reteaua Real in Germania, a anuntat joi distribuitorul, relateaza AFP.

Cronologie: Momentele cheie in scandalul carnii de cal

Scandalul carnii de cal descoperite in produse congelate care ar fi trebuit sa contina carne de vita a izbucnit in urma cu o luna si s-a extins treptat, capatand o dimensiune europeana, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a etapelor-cheie ale acestui scandal.

- jumatatea lunii ianuarie 2013: Autoritatile irlandeze descopera ca hamburgerii vanduti in Marea Britanie si in Irlanda contin carne de cal. Zeci de milioane de produse sunt scoase de pe rafturi.

- 7 februarie: Agentia britanica pentru siguranta alimentara (FSA) anunta ca lasagna, produsa de gigantul produselor congelate Findus, ce trebuia sa fie de vita contine in unele cazuri pana la 100 la suta carne de cal.

- 8 februarie: Implicarea subcontractantului francez, Comigel, care a produs produsele congelate pentru Findus, dar si a mai multor distribuitori. Comigel anunta retragerea tuturor produselor sale si acuza unul dintre furnizori, societatea franceza Spanghero, care afirma ca a importat carnea din Romania.

- In Suedia, gigantul agroalimentar Findus retrage lasagna congelata, urmat de alte grupuri alimentare suedeze.

- 9 februarie: Societatea Spanghero care a declarat ca a cumparat carnea de vita de "origine Europa" si pur si simplu a revandut-o, anunta ca va da in judecata producatorul roman.

- Findus se declara "inselat" si anunta o plangere prin filiera sa din Franta. Grupul declara ca frauda s-ar putea intinde pana in august 2012.

- Paris prezinta primele rezultate ale anchetei efectuate de directia de combatere a fraudelor, dezvaluind un circuit comercial al carnii in cauza care trece prin Cipru si Olanda.

- In Romania este deschisa o ancheta.

- 10 februarie: Dupa Findus, care depune plangere, Comigel apreciaza ca a fost "pacalita" si anunta ca "solicita compensatii".

- 11 februarie: In Franta sunt inspectate companiile de catre agentia de combatere a fraudelor.

- Bucurestiul dezminte orice nereguli.

- O ancheta este deschisa in Olanda

- 12 februarie: Testele efectuate asupra marcii de produse congelate franceze Picard arata prezenta carnii de cal in lasagna. O ancheta judiciara pentru inselatorie este deschisa la Paris.

- 13 februarie. Reuniune de criza la Bruxelles. Uniunea Europeana anunta o campanie de teste ADN in toate statele membre si coordonarea anchetelor de catre Europol.

- Carne de cal este gasita in lasagna congelata din Elvetia si Germania.

- 14 februarie: Compania Spanghero, acuzata in presa ca a cumparat 42 de tone de carne de cal in ianuarie, asigura ca "nu a comandat, receptionat si vandut decat carne despre care stia ca este de vita" si etichetata ca atare.

- Potrivit Parisului, afacerea cuprinde 750 de tone de carne distribuita in peste 4,5 milioane de produse semipreparate vandute in 3 tari europene. Guvernul desemneaza drept principal responsabil compania Spanghero, vinovata de "inselatorie economica". Autorizatia sa sanitara este suspendata.

- Teste efectuate in Marea Britanie dezvaluie prezenta fenilbutazonei in sase carcase de cal.

- Trei barbati suspectati de frauda sunt retinuti intr-un abator britanic si o uzina din Tara Galilor.

- 15 februarie: Carne de cal descoperita in lasagna in Norvegia si in tortelloni in Austria.

- Ancheta in Danemarca privind prezenta carnii de cal in pizza.

- Acord intre cele 27 de state membre UE pentru a efectua aproximativ 2.250 de teste. In Marea Britanie este descoperita carne de cal in 29 de produse din 2.501 testate.

- Suspiciuni de carne de cal in lasagna in Bulgaria. Distribuitorul german Lidl incepe sa retraga produsele congelate in Finlanda si Suedia.

- 18 februarie: Dupa primele rezultate ale anchetei sanitare, Spanghero este autorizata sa isi reia o parte din activitate, dar nu si stocarea carnii congelate, autoritatile franceze suspectand compania de reetichetare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri