Guvernul va retrage Academiei Agricole "Gheorghe Sisesti" 7.000 mp de teren si va plati 71,6 mil lei (16,3 mil.euro) pentru terenuri necesare constructiei de drumuri, printre cei mai cunoscuti expropriati fiind fostii ministri Daniel Daianu (foto) si Dan Ioan Popescu, dar si firma Titan Mar detinuta de Videanu.
Platile vor reprezenta noi despagubiri acordate de la bugetul de stat pentru imobile expropriate si folosite la constructia de drumuri, relateaza Mediafax.

Cele mai mari despagubiri, de aproape 49 milioane lei, vor fi acoperite pentru exproprieri de terenuri, in suprafata totala de 218.265 metri patrati, la modernizarea centurii rutiere a municipiului Bucuresti.

Pe lista expropriatilor au fost introduse acum 317 persoane fizice si firme, printre cele mai cunoscute dintre acestea fiind fostul ministru al Industriilor din Guvernul Nastase, Dan Ioan Popescu, acesta urmand sa incaseze, 66.084 lei pentru un teren de 423 metri patrati din comuna Pantelimon, la care se adauga insa 159.937 lei pentru un teren de peste o mie patrati detinut de sotia sa in aceeasi zona. Cei doi detin in Pantelimon un lot de 5.000 metri patrati teren.

Pe aceeasi lista a fost inscrisa si firma Titan Mar, detinuta de fostul ministru si primar general Adriean Videanu, care va incasa peste 500.000 lei pentru 1.532 metri patrati teren si anexe in comuna Chiajna. Firma detine in zona aproape 81.000 metri patrati teren.

Despagubiri importante, in cuantum total de peste 14,1 milioane lei pentru 51.056 metri patrati teren, vor fi acordate de stat si pentru exproprieri la constructia centurii rutiere in zona de nord a municipiului Bucuresti. Pe lista celor 189 de persoane fizice si firme beneficiare figureaza, printre altii, fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu, care va incasa 11.591 lei pentru 63 metri patrati din terenul total de 2.833 metri patrati pe care il detine in comuna Mogosoaia.

Daianu a mai fost despagubit si in urma cu sase ani, pentru cedarea unui teren de 574 metri patrati in aceeasi zona.

Pe aceeasi lista apare si firma Cityring Property, cu aproape 740.000 lei pentru 4.018 metri patrati de teren, controlata de oamenii de afaceri Eugen si Liviu Lapadatu, care detin prin firma Polygate, inregistrata in Cipru, si societatea de distributie pentru produse IT Tornado Technology.

Alte despagubiri vor fi acordate firmei Rafo (15.454 lei pentru 84 metri patrati teren in Mogosoaia), CFR SA (195.757 lei pentru 1.064 metri patrati in Mogosoaia), Rompetrol Downstream (434.248 lei pentru 2.311 metri patrati la Chiajna), Petrom (339.868 lei pentru 3.063 metri patrati in Chitila).

La acestea se adauga alte despagubiri de 8,6 milioane lei care vor fi platite pentru exproprieri la varianta de ocolire a municipiului Constanta, Autostrada Bucuresti – Constanta, tronsonul Cernavoda - Constanta, reabilitarea DN6 Drobeta - Turnu Severin - Lugoj si varianta de ocolire a municipiului Brasov.

In aproape toate cazurile, autoritatile precizeaza ca imobile proprietate privata care vor fi expropriate nu au fost inscrise in cartea funciara intrucat Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare "nu instituie un termen de inscriere".

In paralel, Guvernul va retrage de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu – Sisesti" suprafete totale de teren de aproape 7.000 metri patrati pentru Autostrada Arad –Timisoara –Lugoj si varianta de ocolire a municipiului Constanta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri