Piata de placi ceramice din Romania nu se poate baza doar pe renovari, nici chiar in aceste vremuri dificile, sustin reprezentantii producatorului bulgar de gresie si fainata KAI Group, unul dintre cei mai importanti jucatori de profil cu activitate si pe piata locala.
In ultimii doi ani, nu au existat semnale pozitive din piata, nivelul acesteia din 2012 fiind oarecum similar celui din ultimii doi ani. Variatiile fata de anul trecut au fost de circa + sau - 5 % comparativ cu cifrele raportate pentru anii 2011 si 2010, perioada in care piata de placi ceramice s-a axat in special pe renovari, in detrimentul dezvoltarii de noi proiecte rezidentiale sau de retail.

„Ca piata sa inregistreze variatii importante e nevoie de un aflux de capital, ori acesta nu este deloc probabil.
Bancile sunt in continuare precaute, iar fondurile analizeaza foarte atent pasii facuti. Lipsa finantarii prezenta in tot segmentul imobiliar nu pare a fi rezolvata. Aceasta ar putea fi de fapt motorul de crestere si pentru piata de placi ceramice. In ultimii ani achizitiile au fost realizate in special de persoane care au optat pentru a efectua lucrari de renovare. Daca vanzarile din 2013 vor merge majoritar spre proiecte de renovare este putin probabil sa asistam la cresteri spectaculoase ale pietei”, a declarat pentru wall-street.roCatalin Rotaru (foto), director regional KAI Group.

Renovarile nu vor continua la nesfarsit


In lipsa unui boom imobiliar producatorii de materiale de constructii mizeaza preponderent pe activitatile indispensabile de renovare. Totusi, reprezentantul KAI Group spune ca trebuie luat in calcul ca nici acest gen de lucrari nu vor continua la nesfarsit.

„Placile ceramice se schimba in medie o data la 15-20 de ani. Au contat mult in ultimii ani tranzactiile facute prin programul Prima Casa. Multe achizitii au vizat locuinte vechi, supuse ulterior unor ample interventii de renovare. Dar e nevoie in mod sigur de constructii noi care sa raspunda cererii de spatii locative”, a mai precizat Rotaru.

Pesimism pentru 2013: piata va stagna. Cum isi poate reveni?


KAI Group estimeaza ca piata de placi ceramice din acest an se va mentine la un nivel similar celui din 2012., iar revenirea ar putea veni doar printr-o imbunatatire a sistemului de credite bancare.

„Revenirea ar putea avea loc doar in conditiile relaxarii sistemului de creditare. Exista cerere de spatii noi de locuit, sunt oameni dispusi sa isi asume pasi precum accesarea unor credite pentru ca beneficiaza de salarii constante care sa le permita sa returneze aceste datorii, dar in absenta garantiilor cerute de multe ori de banci practic accesul acestora la noi surse de finantare este blocat. Un oarecare plus de curaj din partea bancilor ar influenta foarte mult domeniul constructiilor. Evident ca aparitia unor surse de finantare suplimentare ar putea genera o crestere in domeniu in 2013”, apreciaza managerul producatorului de gresie si faianta KAI Group.

Potrivit reprezentantului companiei, piata de placi ceramice a suferit o contractie de 5-10% importurile ajungand la aproape 20-21 milioane mp in 2012. Per ansamblu. tinand cont de cele peste 6 milioane mp produse in Romania KAI Group estimeaza o valoare a pietei de placi de peste 25 milioane mp si o valoare a placilor comercializate in Romania de peste 120 milioane euro.

Afaceri in crestere cu 25%


Pentru 2013, grupul KAI prognozeaza o crestere a afacerilor cuprinsa intre 20-25% la peste 25 de milioane de euro.

„Am investit masiv in ultimiii doi ani in utilaje si echipamente noi. Aceste investitii ne-au permis extinderea portofoliului de produse ceea ce a facut posibil sa acordam un suport mai puternic clientilor nostri influentand in mod direct prezenta noastra in piata. Tocmai de aceea estimam o evolutie a afacerilor cuprinsa intre 20-25%, la peste 25 de milioane de euro”, a mai precizat pentru wall-street.ro – Catalin Rotaru.

Potrivit celor mai noi informatii ale reprezentantului KAI, pe piata locala de profil, placile furnizate de grupul KAI au ajuns sa reprezinte peste 20% din consumul local de placi ceramice.

In acest moment Grupul KAI construieste o noua linie de placi la fabrica din Bulgaria cu o capacitate totala de peste 2,5 milioane mp, proiect in valoare de peste 5 milioane de euro, ceea ce ar duce astfel la peste 20 milioane mp productie anuala instalata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri