Dupa ce la inceputul acestei luni preciza ca venitul mediu lunar in Tarom este de 2.000 de euro, Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al operatorului aerian de stat, revine asupra declaratiei subliniind ca suma respectiva se referea la cheltuielile lunare per angajat. Cat castiga de fapt angajatii Tarom?
Reactia lui Pascariu vine dupa ce Aurel Curdov, presedintele Sindicatului National Tehnic al Tarom, l-a acuzat ca ar fi mintit cand a declarat ca salariul mediu in Tarom este de 2.000 de euro pe luna, cerandu-i acestuia demisia.

“Eu n-am spus niciodata ca salariul mediu este de 2.000 de euro pe luna. Eu am spus ca cheltuielile cu angajatii sunt in medie 2.000 de euro pe luna pe angajat”, sustine Pascariu.

Potrivit acestuia, suma este de peste 1.900 de euro pe luna in medie pe angajat. Astfel, la un salariu mediu de aproximativ 1.100 euro pe luna se adauga alte cheltuieli cu angajatii, care insumeaza inca aproape 800 de euro pe luna: diurne suplimentare, asigurari, bonuri de benzina, tratamente si odihna, tichete de masa, banii pentru cele circa 11.000 de zile de concediu suplimentare, precum si valoarea economica a acelor zile de concediu suplimentare.

“Toate acestea sunt venituri directe si indirecte pentru angajati, pe care reprezentantii sindicatelor le ignora in mod voit, dar sunt un cost suplimentar pentru companie. Sunt o serie de avantaje care nu se regasesc in nicio companie de stat sau privata, nemaivorbind de institutii bugetare. Suma totala a acestui cost suplimentar este de aproape 20 mil. euro pe an, aproape jumatate din cheltuiala toatala anuala cu salariatii, de peste 46 mil. euro”, raspunde Pascariu.

Presedintele CA al Tarom mai spune ca veniturile pe angajat s-au situat anul trecut la aproximativ 135.000 de euro, “putin peste jumatate fata de cea mai slaba companie vest-europeana la acest indicator, TAP Portugal, cu o cifra de 255.000 euro”. In ceea ce priveste profitul pe angajat, in 2012 s-a inregistrat o pierdere de 26.000 de euro pe angajat.

Castigul salarial mediu net in luna decembrie 2012 in Industria transporturilor aeriene a fost 4.056 lei, al doilea din economie, dupa intermedierile financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, care este de 4.576 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Belgianul Christian Edouard Heinzmann, 59 de ani, care a fost numit in noiembrie CEO al Tarom, a semnat un contract pe patru ani, cu un salariul net de 10.000 de euro pe luna.

Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane Tarom a fost infiintata in 1954. Tarom isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si este membra a Aliantei SkyTeam din iunie 2010.

Tarom si-a mentinut in 2011 cota de piata constanta, de 22% in Romania, cu 2,19 milioane pasageri transportati. Cota de piata pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (Otopeni) a fost de 40%, pe segmentul curselor regulate si al curselor charter.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri