"Da, exista niste planuri pe care le-am initiat, dar sunt mai multe faze legate de planurile respective. Credem ca dat fiind ca in Romania berea este o bautura iubita, credem ca exista potential de crestere a industriei in Romania", a declarat Andrew Highcock, presedintele Ursus Breweries, citat de Mediafax.

Proiectul Ursus prevede cresterea capacitatii de productie a fabricii de la Brasov la circa 5 milioane de hectolitri pe an, respectiv la 1.439 tone de "produs finit pe zi" de la capacitatea actuala de 297 tone pe zi. Aceasta dezvoltare ar insemna o marire a capacitatii de productie de peste 4,8 ori.

Proiectul de dezvoltare va avea sase faze si se va derula pe 15 ani. Suprafata totala pe care se va desfasura investitia va fi de peste 47.000 de metri patrati, dintre care suprafata construita va ocupa 20.000 de metri patrati, potrivit documentatiei depuse la APM Brasov.

Ursus are fabrici la Buzau, Brasov si Timisoara si o unitate de productie de capacitate mica la Cluj.

"Nu vrem sa inchidem vreo fabrica din Romania si nici sa relocam productia din alta tara in Romania. Anul trecut piata a crescut cu 5%", a mai spus Highcock.

In prima faza de dezvoltare a proiectului capacitatea de productie va creste de la 297 de tone la 532 de tone pe zi. Ursus isi propune ca in aceasta etapa sa dezafecteze si sa demoleze mai multe cladiri, sa construiasca un buncar de borhot, sa extinda capacitatea instalatiei de filtrare si a celei de tratare a apei brute, sa instaleze o line de imbuteliere in recipiente PET si si sa instaleze un rezervor metalic pentru stocarea apei brute.

Citeste si:

In etapa a doua capacitatea de productie pe zi va creste la 575 tone si vor fi construite o serie de cladiri pentru stocarea materiilor prime. Faza a treia va presupune extinderea capacitatii de productie la 748 de tone pe zisi o serie de alte constructii si investitii complementare, iar in cea de-a patra etapa capacitatea de productie va creste la 1.007 tone pe zi. In acest stadiu vor fi instalate noi linii de fierbere si rezervoare de stocare a apei si va fi marata capacitatea statiei de epurare a apelor uzate.

Etapa a cincea va presupune atingerea unei capacitati de productie la 1.180 de tone pe zi, construirea unei noi linii de imbuteliere si alte investitii conexe. In ultima etapa fabrica de la Brasov va ajunge sa produca 1,439 de tone pe zi, echivalentul a 5 milioane de hectolitri de bere.

Grupul SABMiller, proprietarul Ursus Breweries, a raportat o crestere de 23% a volumului vanzarilor din Romania pentru ultimele trei luni ale anului trecut. Anterior, in perioada aprilie-septembrie din 2012, volumul vanzarilor de bere ale SABMiller in Romania a crescut cu 25% fata de perioada corespunzatoare a anului anterior.

La nivel mondial, SABMiller a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o crestere organica de 2% a volumului vanzarilor de bere, care urca la 6% dupa includerea efectului diverselor achizitii si vanzari de active operate de companie in 2012. Veniturile au crescut cu 8% in baza organica, respectiv 17% in forma bruta.

Industria berii a dat primele semne clare de revenire in 2012, cand a raportat o crestere de 5%, dupa doi ani de scadere si unul de stagnare. Vanzarile de bere au ajuns anul trecut la 17,67 milioane de hectolitri (3,5 miliarde de halbe de 0,5 litri) sau 1,9 miliarde de euro.

Ursus Breweries concureaza pe piata locala a berii cu Heineken, Bergenbier si URBB (United Romanian Breweries Bereprod), producatorul berii Tuborg.