Aproximativ 50 de sindicalisti din Posta Romana, purtand cagule si masti pe fete, protesteaza, joi, la sediul companiei, cerand plata drepturilor salariale asa cum au fost negociate, acordarea zilelor libere cuvenite si demiterea conducerii daca nu creste veniturile CNPR cu 8-10 la suta in 2013.
Cei aproximativ 50 de protestatari care s-au adunat in fata sediului Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) striga "Demisia" si au pe fete cagule si masti craniu, scrie Mediafax.

Sindicalistii din Posta Romana spun ca pichetul organizat joi este o continuare a actiunilor de protest incepute in 7 februarie.

Printre revendicarile sindicalistilor din Posta Romana se numara "incetarea prigoanei de tip bolsevic declansata de actuala conducere a Companiei Nationale Posta Romana impotriva tuturor salariatilor care nu au fost prezenti la serviciu in 12 februarie" si obligarea de catre statul roman a directorului general si a directorilor executivi sa creasca, prin politica lor manageriala, veniturile CNPR cu 8-10 la suta in 2013 fata de 2012, cu prime trimestriale de creste de doi-trei la suta si demiterea lor in cazul in care nu ating aceste obiective.

Protestatarii solicita plata tuturor drepturilor salariale, precum si a cadourilor in bani asa cum au fost negociate si asumate de CNPR, acordarea in urmatoarele doua luni a zilelor libere corespunzatoare orelor suplimentare lucrate in 2011 si 2012, neplatite si nerecuperate pana in prezent, precum si acordarea zilelor libere cuvenite celor care nu si-au putut efectua concediile de odihna in 2011, programarea in cursul acestui an a concediilor neefectuate in 2012, precum si a concediilor de odihna aferente acestui an.

Acestia mai cer despagubirea, prin decontare sau sistem de premiere, a tuturor salariatilor care au cumparat din banii proprii materiale de curatenie, rechizite, consumabile, formulare, pe care conducerea CNPR "este incapabila de trei ani sa le procure la termen".

De asemenea, sindicalistii cer aplicarea Contractului colectiv de munca pentru perioada 2008-2018 in spiritul si litera acestuia, precum si discutarea cu partenerii sociali a intentiilor Directiei Operational de destructurale a retelei postale din mediul rural si urban. In opinia sindicalistilor, o asemenea decizie va pune pe drumuri zilnic sute de mii de pensionari si alti clienti ai postei din mediul rural si din cartierele urbane marginase.

Reprezentantii Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) sustin ca nu sunt de acord cu privatizarea CNPR inainte de privatizarea a cel putin un sfert din companiile postale din Europa, pentru ca Posta Romana sa poata sa invete din greselile altora si sa nu fie "cobai" sau "poligon de experienta".

"Statul roman ar trebui sa aduca management privat, dar cu tot cu directori, nu doar membri ai Consiliului de Administratie, schimbandu-i pe cei din CNPR si ocuparea prin concurs a posturilor de conducere din centralul CNPR", mai spun sindicalistii.

Simultan cu protestul din Capitala, sute de angajati ai Postei au pichetat sediile unor prefecturi din tara, in semn de protest fata de reducerile de personal, salariile mici si conditiile grele de lucru, unii dintre ei purtand cagule si masti pe fete.

Liderul SLPR, Matei Bratianu, a declarat pentru MEDIAFAX ca participantii la proteste poarta cagule in semn de protest fata de actiunile de "intimidare si prigoana de dupa mitingul din 12 februarie" din Bucuresti.

"Dupa miting, au inceput o campanie de prigonire si actiuni de intimidare in unele judete. Au fost chemati la Comisia de abateri disciplinare chiar si cei care atunci se aflau in concediu sau aveau liber", a spus Bratianu.

Potrivit sindicalistilor, in 7 ianuarie, conducerea companiei a solicitat SLPR acordul pentru modificarea unor articole din contractul colectiv de munca, in sensul diminuarii unor drepturi de personal, iar doua zile mai tarziu a transmis o adresa prin care a cerut sindicatului analiza pentru diminuarea numarului de tichete de masa si a informa despre intentia de a concedia in cursul anului 2013 un numar de 1.800 de angajati din mediul urban.

"In data de 14 ianuarie 2013, managementul companiei informeaza sindicatul despre intentia acesteia de a desfiinta peste 1.300 de ghisee postale din mediul rural, cu efect concedierea a inca 1.000 de angajati din rural. La reuniunea de lucru organizata la finalul lunii ianuarie 2013, cu participarea sefilor oficiilor judetene de posta, conducerea companiei si-a anuntat intentia de restructurare a retelei postale in sensul reducerii cu aproape 50 la suta a numarului de subunitati postale de pe teritoriul tari", a precizat SLPR.

In 12 februarie, aproximativ 1.500 de sindicalisti de la Posta Romana au participat la un miting organizat in Piata Constitutiei din Capitala. Protestatarii au cerut atunci demisia ministrului pentru Societatea Informationala, Dan Nica, si a conducerii Postei Romane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri