Alro Slatina (ALR), cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a inregistrat anul trecut pierderi de 170 milioane lei, fata de un profit de 218 milioane lei in precedentul exercitiu financiar, potrivit rezultatelor financiare preliminate transmise Bursei.
"O influenta negativa semnificativa a fost determinata de un instrument financiar derivat incorporat in principalul contract de alimentare cu energie electrica, incheiat de companie, avand un tratament contabil specific in conformitate cu IFRS, dar fara un efect similar asupra fluxului de numerar", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

Costurile totale cu energia electrica au crescut cu 26% in 2012, de la 659 de milioane de lei la 831 de milioane de lei.

Veniturile raportate de companie au crescut anul trecut de la 2,25 miliarde lei la 2,3 miliarde de lei.

"Alro a beneficiat de rezultatele investitilor sale si a putut sa isi indeplineasca tintele operationale, in ciuda situatiei dificile de pe piata internationala. De asemenea, ne-am imbunatatit portofoliul de produse si de servicii si am putut sa raspundem cererii unui numar mai mare de clienti. Cu toate acestea, factori externi neprevazuti, precum cei legati de furnizarea de energie si de taxarea acesteia, au influentat costurile totale, avand un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare", a declarat, in comunicat, Marian Nastase, Presedintele Consiliului de Administratie al companiei.

Compania precizeaza ca din cauza secetei severe care a afectat Romania in prima jumatate a anului 2012 a fost fortata sa cumpere o cantitate semnificativa de energie de pe PZU si de pe Piata de Echilibrare, la preturi mai mari. In plus, Alro spune ca a fost direct afectat de insolventa Hidroelectrica, principalul sau furnizor de energie. In acest context, cele doua parti au negociat clauzele contractuale si au ajuns la un acord pentru furnizarea de 3 TWh/an de energie pana in 2018.

Un alt element semnificativ a intervenit ca urmare a schemelor de sprijin a energiilor verzi, precum si a altor taxe pe electricitate, care au crescut costurile totale ale utilitatilor, se spune in comunicat.

Productia totala de aluminiu primar pentru anul trecut a fost de aproximativ 249.000 de tone, in scadere de la 261.000 de tone in 2011. Totodata, productia de aluminiu procesat a fost de 64.000 de tone, fata de 54.600 de tone in anul anterior.

"Cresterea vanzarilor de aluminiu procesat a compensat partial scaderea preturilor de pe pietele internationale. Astfel, cotatia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME) a scazut la o medie de 2.018 dolari/tona, in 2012, in comparatie cu un nivel de 2.440 dolari/tona, in 2011", potrivit companiei.

Pe langa imbunatatirea portofoliului si cresterea volumului pentru produsele cu valoare adaugata mare, Alro a investit in reducerea consumului de energie. Anul trecut, investitiile companiei au ajuns la 70 de milioane de lei, in comparatie cu 85 de milioane de lei in 2011.

"Am investit masiv in cresterea eficientei energetice a companiei, pentru a atinge un consum scazut de electricitate si de gaz. In sapte ani, am reusit sa intram in topul celor mai eficiente unitati, in ceea ce priveste consumul de utilitati. Cu toate acestea, investitiile realizate sunt pe cale sa fie anulate de costurile si de taxele aditionale impuse pentru MWh. Din punctul nostru de vedere, consumatorii de energie au nevoie de o masura urgenta de restructurare a acestor taxe, pentru a ramane competitivi", a completat Nastase.

Rezultatele financiare sunt preliminare si nu includ posibile provizioane pentru deprecierea activelor, fiind supuse de asemenea unor clarificari ulterioare privind impactul fiscal generat de tranzitia la IFRS impusa de legislatie, precizeaza compania.

Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki, detine 84,19% din actiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 10,21%.

Actiunile Alro sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti si au inchis sedinta de joi in stagnare, la 2,245 lei / unitate. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei se ridica la 1,6 miliarde lei (366 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri