Premierul Victor Ponta spune ca a fost deranjat de faptul ca directorul Postei Romane are un salariu mult prea mare si ca astfel de remuneratii ar trebui limitate la cel mult de sase ori peste salariul mediu, in contextul in care seful Postei primeste anual intre 72.000 euro-132.000 euro.
Seful Guvernului a declarat, in sedinta Cabinetului, ca a discutat cu ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, despre aceasta problema, scrie Mediafax.

"M-a deranjat foarte tare sa vad ca la Posta Romana directorul general are in continuare salarii de genul pe care le-am criticat. Am discutat cu ministrul Nica - directorul general are un salariu stabilit in baza Ordonantei 119/2011 a Guvernului Boc privind guvernanta corporatista si, de altfel, cam aceleasi salarii le au si directorul general de la Tarom, de la CFR Infrastructura, de la toate societatile unde punem manageri privati", le-a spus Ponta ministrilor prezenti la sedinta saptamanala a Guvernului.

Premierul a precizat faptul ca managerii companiilor trebuie sa aiba un salariu motivant pentru a avea performanta, dar a apreciat ca acesta trebuie sa se situeze la un nivel corect.

"Sigur ca nu poti sa-l platesti cu un salariu ca la stat si sa ceri performante ca-n privati, dar diferentele sunt mult prea mari si, mai ales, sunt mult prea mari cand vorbim de companii unde oamenii sufera reduceri de salarii, iar conducerea, asa cum e ea pusa pe baza ordonantei aprobate de Guvernul Boc, are totusi salarii mult prea mari", a spus Ponta.

Seful Executivului le-a mai spus ministrilor de Finante si Bugetului ca i se pare rezonabil modelul aplicat de Polonia pentru limitarea salariilor in guvernanta corporatista.

"Domnul Nica, in urma solicitarii mele, a venit si cu aceasta idee si cred ca modelul aplicat in Polonia pentru salariile in guvernanta corporatista -sa nu poata fi de sase ori mai mari decat salariul mediu din ramura, asta e exact legea poloneza - cred ca reprezinta o solutie mult mai corecta si, daca va fi cazul, prin ordonanta adoptam", a spus premierul.

El a insistat asupra faptului ca un manager privat are un salariu "bun, foarte bun chiar", peste nivelul indemnizatiilor primului-ministru sau ale ministrilor, dar ca el considera ca totusi "e prea mult" si le-a cerut membrilor Cabinetului sa analizeze in perioada urmatoare nivelul de salarizare al personalului din subordine.

"Sa ne uitam din nou la faptul ca sunt prea multi angajati in institutiile noastre care au salarii mult mai mari decat noi. Ideea e nu sa le marim pe ale noastre, ideea este ca nimeni nu mai intelege. Deci, nu e bine sa fii ministru sau secretar de stat, daca vrei sa castigi mai multi bani trebuie sa ai o alta functie, nu cea de ministru, adica cea care presupune luarea deciziilor, care presupune ca sunteti de dimineata pana seara si noaptea in prima linie a mass-media si ca pana la urma raspundeti pentru decizii", a mai spus premierul.

Agentia Mediafax a anuntat, marti, ca directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, are o remuneratie lunara neta cuprinsa intre 6.000 de euro si 11.000 de euro, rezultand un castig anual plasat intre 72.000 de euro si 132.000 de euro, conform unor hotarari AGA ale companiei, unde statul detine 75% din actiuni.

"Se aproba, in unanimitate, stabilirea remuneratiei lunare nete a directorului general al Companiei Nationale Posta Romana, in cuantum cuprins intre 5.000 euro/luna - 10.000 euro/luna", se arata intr-o hotarare a actionarilor din decembrie 2012.

Alte doua hotarari AGA stabilesc clauzele contractuale cuprinse in contractul de mandat incheiat cu directorul general, precum si remuneratia membrilor Consiliului de Administratie, din care face parte si Smeeianu, in suma neta de 1.000 de euro lunar.

Remuneratia directorului general aprobata in luna decembrie depaseste cu mult valorile din contractul de mandat stabilite pentru 2011 si 2012.

O hotarare de guvern publicata in luna august a anului trecut, prin care a fost aprobat bugetul Postei pentru 2012, prevede la capitolul de cheltuieli "contract de mandat (inclusiv contributiile aferente)" suma de 114.000 lei (26.000 de euro, la cursul de schimb actual), de la 103.000 lei (23.600 euro) in 2011.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

In intervalul 2009-2011, pierderile companiei au cumulat 485,5 milioane de lei (peste 110 milioane de euro).

Posta Romana a inregistrat profit ultima oara in 2008, cand a raportat un castig net de 32.793 lei la afaceri de 1,4 miliarde de lei.

La finele anului 2011, operatorul postal de stat avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Compania va fi privatizata in cursul acestui an, ofertele urmand sa fie deschise in data de 11 aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri