Un barbat din Sibiu care 26 de ani a lucrat la o firma din Italia specializata in aranjamente florale, realizand, printre altele, ornamente la nunta lui Tom Cruise, s-a intors in orasul natal si si-a deschis o florarie, el pregatind de 8 Martie peste 500 de buchete pentru banci si alte institutii, scrie Mediafax.
Tobias Loris a fugit din Romania in 1985, cand inca nu implinise 18 ani, s-a stabilit la Roma si a lucrat aproape 26 de ani intr-o firma specializata in pregatirea de aranjamente florale pentru evenimente, invatand meserie de la profesionisti in arta florala.

Tobias Loris povesteste, cu un pronuntat accent italienesc, aventura vietii sale.

"Am trecut Dunarea inot. Am fugit din Romania. Nu-mi placea, eram copil, nu aveam 18 ani impliniti. Mie imi placea Occidentul si cu doi prieteni am zis: «Gata! Noi plecam». Noi terminaseram scoala profesionala si, cum era pe vremea lui Ceausescu, nu prea ne placea noua sa lucram, sa fim angajati. Eram operator ceramist. Nu ne placea sa lucram si am plecat in Moldova Noua. Ne-am angajat acolo ca sa putem studia faleza, granita. Ne-am angajat ca sa ne dea flotant ca altfel nu aveai ce cauta acolo pe granita", povesteste Loris.

Dupa o perioada in care au studiat terenul si locul pe unde ar trebui sa plece inot, cei doi prieteni ai sai au decis ca nu se pot incumeta la drum, asa ca a plecat singur.

"Era vara, era cald, era frumos. In august. Mi-am legat hainele la brau, am intrat in apa si am trecut. Noroc ca nu m-au prins. Cand am ajuns la jumatatea Dunarii, mi-am vazut moartea cu ochii, nu era usor, am inotat vreo trei ore. Era aproape sa strig la graniceri sa ma intorc inapoi. Povestea e lunga. Am mers vreo doua saptamani pe jos, prin Iugoslavia, am fugit, tot felul de peripetii. Cand am ajuns la italieni, am trecut granita si acolo", isi aminteste Loris.

El spune, usor amuzat, ca povestea nu s-a incheiat nici dupa ce a ajuns in Italia. A cerut azil politic pentru America si a fost trimis in Alaska.

"In Alaska nu ne-a placut, era departe, peste ocean, ne-a angajat la un institut minier. Acolo era frig, era urat, nu ne-a placut. Din 18 romani cati ne-am dus, ne-am intors 14, ca nu ne-a placut. Patru au ramas acolo", afirma Loris, care din Alaska s-a intors in Italia.

El isi aminteste ca "toate statele europene erau bucuroase, ca romani pe vremea aia nu prea vedeai".

"Daca eram 20 de romani prin Italia, eram multi", sustine Tobias Loris.

Odata stabilit in Italia, Loris si-a cautat un loc de munca si s-a angajat ca ajutor la o firma specializata in realizarea de aranjamente florale pentru diferite evenimente.

"Eram copil, cautam de lucru si m-au luat sa dau cu matura pe acolo, sa ajut, sa incarc. Apoi am vazut ca-mi place", spune Loris.

In trei ani a invatat meserie de la cei mai renumiti artisti din domeniu, iar apoi a ajuns si el foarte bun in meseria sa.

"Dupa cativa ani am ajuns de am facut toata scenografia plantelor si florilor la televiziunile lui Berlusconi. Am avut un an de zile in care eram singur acolo, la niste emisiuni si trebuia sa vad daca plantele si florile dau bine in cadru, sa le asez, sa mut o planta. Mi-a placut, ma jucam cu florile si am devenit un profesionist in arta florala", declara Tobias Loris.

El povesteste ca la firma la care lucra "veneau contese, principese, baronese care aveau castele vechi si voiau tot felul de combinatii de flori la nunti".

"Tot ce visau ele noaptea, trebuia sa le dam noi ziua", spune Loris.

Firma la care a lucrat a realizat toate aranjamentele florale la nuntile unor celebritati precum Tom Cruise, Adrian Mutu, Eros Ramazzotti, Francesco Totti si Flavio Briatore.

"Nunta lui Adrian Mutu am facut-o singur, singurel, fara sa ma ajute nimeni. A venit sefu si a zis: «Loris, vezi ca e roman de-al tau, incarca-ti florile si du-te». Am lucrat de dimineata pana pe la doua-trei. Au fost flori de foarte bun gust la nunta lui Mutu. Dar noi lucram numai pentru celebritati, asa ca nu ni se mai parea nimic iesit din comun. In fiecare saptamana lucram la alt eveniment la care erau invitate tot felul de vedete mondene, personalitati, iar de multe ori eram asa obositi, dupa cateva nopti nedormite ca sa terminam la timp, ca nu ne mai interesa daca e Tom Cruise sau altcineva", afirma Tobias Loris.

El spune ca ajunsese sa castige cate cinci mii de euro pe luna, dar si munca era multa.

Spune insa despre el ca este un patriot si isi iubeste tara, asa ca si-a dorit mereu sa revina in Romania.

In urma cu aproape noua ani, cu o parte din banii castigati in Italia a cumparat un spatiu in Sibiu si si-a deschis o florarie unde a angajat doua fete. A inceput sa faca la Sibiu ceea ce a invatat in Italia - aranjamente pentru evenimente.

"In primii doi ani s-au descurcat fetele, ca fiind noua firma in oras nu eram cunoscuti. Noi lucram din nunta in nunta. La fiecare nunta exista cel putin una sau doua viitoare mirese si, daca le place ce vad, intreaba de noi. Cand era mult de lucru veneam si eu din Italia si le ajutam. De vreo trei ani insa am decis sa raman pentru ca era prea mult de lucru", spune Loris.

El afirma ca are costuri de productie mai mici decat alte firme din domeniu pentru ca aduce accesoriile din Italia, iar florile direct din Olanda, fara intermediari si poate lucra mai ieftin. Asa a atras clienti din Valcea, Neamt, Timis, Brasov, Arad, Constanta si Bucuresti.

"Am avut o clienta care era studenta aici, la Sibiu, si s-a casatorit la Bucuresti. Florile pe care le-a luat de la noi au costat-o cam 3.000 de lei, iar la Bucuresti ar fi dat pe ele peste 10.000 de lei. De aceea avem multe nunti in Bucuresti, pentru ca acolo totul este mai scump", afirma Loris.

In floraria sa, Loris face buchete de mireasa de la 60 la 280 de lei, buchetele de 60 de lei fiind din flori de toamna, in general crizanteme, care sunt mai ieftine, iar buchetele de 280 de lei fiind cu multe flori, orhidee si alte flori exotice pe care si le doreste mireasa.

Aranjamentele florale pentru mese pot sa coste intre 50 si 2.000 de lei, in functie de numarul florilor, tipul acestora si inaltimea structurii pe care se aseaza. De exemplu, un aranjament in forma de palmier, realizat dintr-o structura metalica pe care se aseaza peste 150 de trandafiri, costa cam 400 de lei.

Costurile buchetelor pentru masina pornesc de la 150 de lei si pot ajunge pana la 1.200 - 1.300 de lei, iar impodobirea lumanarilor costa intre 90 si 1.500 de lei, totul depinzand de florile pe care si le doreste mireasa.

Pentru 8 Martie, Loris a adus din Olanda peste 10.000 de flori - orhidee, frezii, irisi, lalele, trandafiri sau floarea soarelui, chiar daca nu este sezonul pentru aceasta floare.

Peste cinci sute de buchete vor pleca, joi si vineri, catre firme, banci si alte institutii din oras, dar si catre persoane fizice din intreg judetul Sibiu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri