Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, luni, ca, dupa ce a analizat situatia, si-a dat seama ca la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare s-a facut "un jaf de proportii", acuzand conducerea regiei de "lipsa totala de management".
"Un jaf de proportii cum nu mi-am putut imagina.O lipsa totala de management, un management mediocru, un management care nu a dorit sa puna aceasta companie pe criterii de eficienta", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa la Drobeta Turnu Severin, Constantin Nita, citat de corespondentul Mediafax.

Ministrul delegat pentru Energie si-a argumentat declaratia cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul ca structura de conducere, care are peste 200 de angajati, mentine contracte paguboase.

"Foarte multe cadre de conducere - 200 de cadre de conducere, 16 directori, salarii, nu va spun, destul de bune. La o companie care este in pierdere, salariile ar fi trebuit sa fie ajustate, si nu sa le ia intregi, mai ales echipa de conducere. Intr-un cuvant, lucrurile nu merg bine", a spus Nita.

Referitor la contractele paguboase, ministrul delegat pentru Energie a dat ca exemplu o licitatie de construire a unei intalatii de evacuare a zgurii si cenusii in slam dens, pe platforma Romag Termo, lucrare care a fost castigata si inceputa in 2009, de societatea Confort S.A., firma detinuta de omul de afaceri Georgica Cornu, si al carei pret s-a dublat, desi nu a fost terminata pana in prezent.

"Pentru instalatia de slam, este inacceptabil sa pornesti de la 172 milioane de lei fara TVA si sa ajungi la 340 de milioane de lei. Si cu toate acestea nu este finalizata, ne mai trebuie sase milioane de euro ca sa fie gata. Societatea care a castigat contractul este in insolventa si trebuie suplimentata finantarea pentru terminarea lucrarii. A doua zi dupa ce a castigat contractul, s-a facut un act aditional.Cand a castigat contractul, a doua zi s-a facut un act aditional. Este ceva de neimaginat. Adica ai castigat licitatia, l-ai dat afara pe ala care avea un pret mai mare, dar poate era profesionist, l-ai adus pe asta cu un pret mai mic si imediat, a doua zi ai facut un act aditional. Si dupa aia inca noua acte aditionale in care n-ai mai spus cand e gata, cand e finalizarea", a explicat Nita, adaugand ca acest caz a fost sesizat Parchetului.
In scopul scaderii cheltuielilor la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, Constantin Nita a mai spus ca se va rezilia contractul de paza pe care unitatea il are cu firma detinuta de familia directorului Politiei Locale, Constantin Micsoniu, in valoare de un milion de euro pe an, urmand ca de paza Regiei sa se ocupe angajatii Regiei.

"Nu mai vorbim despre gestionarea intrarilor de carbune, o vraiste totala. Secretarul de stat s-a plimbat saptamana trecuta prin mine, prin depozitul de carbune. Nu l-a intrebat nimeni nimic si platim 160 de oameni de paza. Este de neacceptat un asemenea mod de a conduce o asemenea regie. De ce trebuie sa facem paza pe 150 de oameni de la o societate, nu stiu care... De ce nu o facem cu ai nostri, oamenii de acolo daca tot vrem sa-i disponibilizam, de exemplu", a afirmat Nita.

Intrebat de corespondentul Mediafax daca va fi demisa conducerea RAAN, Nita a spus: "Deocamdata nu, dupa ce finalizam toata analiza… dar vin clipe si mai grele".

Directorul general al RAAN, Gheorghe Dulcea, este unul dintre cei mai vechi directori ai unitatii, el ocupand pana in 2001 functia de director economic, dupa care a fost numit director general odata cu schimbarea Guvernului.

Cu privire la posibile disponibilizari din cadrul RAAN, Nita a spus ca in urma unei analize in cadrul Guvernului, societatea se va reorganiza, urmand sa se ia o decizie cu privire la necesitatea producerii de apa grea in continuare pe platforma Romag Prod, in masura in care nu exista finantare pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri