Care este legatura dintre constructii, turism si agricultura? Una singura, iar pentru aceasta, Cristian Erbasu, administratorul grupului de firme Erbasu si presedintele Patronatului Societatilor din Constructii are un singur raspuns: cresterea sistematica a afacerilor.
Cum piata de constructii este subrezita in aceasta perioada de lipsa unor noi proiecte imobiliare, omul de afaceri a gasit un segment in care isi pune mari sperante. Este vorba despre agricultura si zootehnie.

Dupa ce a cantarit cu atentie piata lactatelor si a urmarit cu interes tendintele care se contureaza in aceasta industrie, Cristian Erbasu (foto) a decis ca de la inceputul acestei veri sa deschida oficial mica fabrica de lactate si branzeturi care va urma sa deserveasca pentru inceput localitatilor din jurul orasului Targoviste, urmand ca pe parcurs sa se extinda si la nivel regional.

Ne vom concentra investitiile in agricultura in urmatoarea perioada de timp, il vad ca fiind un domeniu de viitor in Romania, iar acest lucru se poate observa in special la targurile de profil, care sunt extrem de dinamice, similare celor de constructii din urma cu 6-7 ani. Avem o mica ferma de vaci de lapte, dar si o fabrica in care se produc branzeturi, situata in judetul Dambovita, la circa 20 de kilometri de Targoviste. Ne-am axat in ultimele luni pe dezvoltarea acestui segment de activitate si ne dorim sa pornim motoarele fabricii la inceputul acestei veri”, a declarat in exclusivitate pentru wall-street.roCristian Erbasu.

Investitii totale de 9 milioane de euro


Proiectul, care va purta denumirea de Erbalact, a necesitat o investitie de circa 3 milioane de euro numai in dezvoltarea fabricii, urmand ca pe parcursul urmatorilor trei ani, in functie de amploarea si succesul pe care il va avea acest business, sa mai fie investiti inca 6 milioane de euro in perfectionarea fermei de vaci.

Potrivit reprezentantului companiei, viitoarea fabrica de lactate si branzeturi de langa Targoviste va avea o capacitate de 20.000 de litri pe zi.

“In momentul de fata avem in jur de 200-250 de vaci de lapte, dar in urma investitiilor de sase milioane de euro prognozate pentru urmatorii trei ani ne propunem sa ajungem la un numar de 1.500 de bovine”.

Pentru Erbalact lucreaza in prezent circa 50 de angajati, urmand ca in urmatorii doi-trei ani sa ajunga si la 150 de angajati.

Erbalact: un business ecologic


Fabrica de lactate Erbalact este gandita ca fiind ecologica, dar exista posibilitatea ca acest lucru sa nu poata fi dus la capat din cauza aprovizionarii cu furaje bio, sustine Erbasu.

“Fabrica este gandita a fi bio, sper insa ca potentialul de aprovizionare cu furaje bio sa ne permita ca produsele sa respecte standardele pentru produsul finit. Ramane de vazut cum se va dezvolta si acest sector in Romania”.

Prezenta in piata: hipermarket-uri si distribuitorii locali


Omul de afaceri Cristian Erbasu este deja in discutii cu lanturile mari de magazine pentru distribuirea si comercializarea de lactate si branzeturi sub brandul Erbalact.

“Suntem in discutii si avem in strategie intrarea in 1-2 lanturi de magazine de mari dimeniuni, dar probabil ca accesul in acest tip de magazine se va face dupa o anumita perioada de timp, in care segmentul de activitate va capata notorietate. Pentru inceput ne vom concentra pe Targoviste si zonele din jur”, a precizat pentru wall-street.ro, administratorului grupului de firme Erbasu SA.

“Concurenta este acerba, dar benefica”


Piata de lactate din Romania este foarte segmentata, fiecare regiune a tarii fiind dominata de unul sau mai multi producatori. Este totodata stiut faptul ca o parte dintre jucatorii de profil folosesc foarte mult lapte de import in productia de lactate si branzeturi, tocmai de aceea dorinta de a porni un business ecologic intr-un astfel de climat i-a intarit si mai tare convingerile omului de afaceri.

“Am fost atentionat ca este o concurenta foarte mare in piata. Companiile care s-au orientat catre dezvoltarea unui business in acest domeniu au facut-o stiind ca este o piata buna, dar riscanta. Concurenta pe o astfel de miza este acerba, dar benefica, deoarece aduce necesarul de calitate care lipseste. In prezent, o cantitate uriasa de lapte se importa, iar acest lucru incurajeaza producatorii romani sa produca lactate si branzeturi autohtone si de calitate, asadar loc pe piata exista”, a precizat Erbasu.

Miscarea lui Erbasu nu este primul semnal din piata ca lactatele si agricultura au un potential urias.

La inceputul acestui an, Cris-Tim, liderul pietei de mezeluri din Romania, companie controlata de Radu Timis (foto) a anuntat largirea sferei de activitate intrand si pe piata lactatelor, prin inaugurarea fabricii EcoFerm si lansarea gamei de lactate Mandruta. Produsele lactate Mandruta se vor obtine exclusiv din lapte de la ferma EcoFerm infiintata de Cris-Tim in judetul Prahova.

Investitia in fabrica si in tehnologiile necesare procesarii laptelui s-a ridicat la circa 800.000 de euro.

Pentru inceput, gama de lactate va cuprinde lapte proaspat, lapte batut, sana, iaurt si smantana, urmand sa se extinda ulterior si cu alte produse.

Piata de lactate din Romania este in acest moment dominata de francezii de la Danone, Hochland, Albalact sau Olympus..

In business-ul Erbasu, ponderea segmentelor agricole si hoteliere ocupa in acest moment, impreuna, circa 15%, segmentul de constructii ridicandu-se la aproximativ 85%.

Pentru urmatorii trei ani, Cristian Erbasu estimeaza o dublare, chiar o triplare a ponderii pe segmentul agricol, la circa 20% din business.

La nivelul anului 2012, afacerile grupului de firme Erbasu SA se situau la circa 50 de milioane de euro, in stagnare fata de nivelul anului 2011.

Sursa foto: agerpress.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri