Principalul factor care a dus la intarzierea, blocarea si chiar anularea unor proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii este sistemul achizitiilor publice din Romania, crede Consiliul Investitorilor Straini (CIS), care propune cateva solutii pentru imbunatatirea functionarii acestuia.
“Romania este supusa unui risc major de a pierde fondurile europene alocate daca nu reuseste sa asigure <<un salt de absorbtie>> cat mai curand”, precizeaza CIS.

Romania a avut in perioada 2007-2014 cea mai scazuta rata de absorbtie a fondurilor europene din UE (12%), potrivit datelor CIS.

Principalele solutii gasite de CIS pentru imbunatatirea sistemului de achizitii publice sunt:
-Imbunatatirea cadrului de reglmentare a achizitiilor publice
-Cresterea credibilitatii sistemului si scaderea volumului de contestatii
-Reducerea birocratiei si accelerarea proceselor din interiorul sistemului de achizitii publice
-Imbunatatirea infrastructurii (SEAP) sistemului
-Cresterea capacitatii administrative a institutiilor din sistem
-Asigurarea unui control eficace si eficient al achizitiilor publice

“Sunt primordiale investitiile in infrastructura. Au existat recent cazuri de companii specializate in industria auto care au decis sa nu investeasca in Romania din cauza infrastructurii deficitare. In schimb au ales sa mearga in tarile vecine si sa investeasca”, spune Markus Wirth, presedintele Consiliului de Administratie al Holcim.

Consiliul Investitorilor Straini a fost infiintat in 1997 si numara in prezent 123 de companii, cu investitii cumulate de 35 miliarde euro, echivalentul a aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri