”Ne confruntam cu o serie de provocari care par sa distraga atentia opiniei publice de la adevaratele probleme ale acestor industrii, in care s-au investit in perioada aceasta zeci sau chiar sute de milioane de euro. Nu este vorba de cineva din interior care isi doreste discreditatrea industriei agro-alimentare romanesti si nici grupuri de interese din afara tarii care intentioneaza acest lucru. Este vorba despre un pahar in care a picat si ultima picatura, iar acum da pe afara”, considera Iustin Paraschiv (foto).

Acesta considera ca actiunile intreprinse in ultima perioada vor contribui la ”curatarea, la asanarea” industriei agro-alimentare romanesti si ele trebuie continuate pana la eliminarea din lantul de productie a celor care nu respecta legea.

Pe de alta parte, proprietarul Pajo Holding sustine ca organele de control au privit diferentiat marile lanturi de magazine, fata de retailul traditional.

”Este o realitate faptul ca hipermarketurile sunt mult mai rar verificate de organele de control, cu toate ca aici s-au descoperit acum probleme. Presiunea pe care acestea o pun pe pretul la care cumpara si vor sa vanda produsele agro-alimentare, si nu numai, impinge o serie de producatori mici sau producatori care se confrunta cu probleme in business sa mearga pana la limita legii sau chiar sa o incalce. Aici apar probleme pe partea de etichetare, sunt probleme si de alta natura”, explica Iustin Paraschiv.

Mai mult, omul de afaceri vorbeste despre un sistem de control ”imbatranit” pe zona alimentara, subliniind si implicarea celor platiti de stat sa faca aceste controale in businessuri de productie sau retail – direct sau prin interpusi.

”Este total incorect sa investesti milioane de euro intr-o afacere pe care o conduci dupa legile momentului si sa te confrunti cu probleme de concurenta din partea unui <<garajist>> care proceseaza carnea in conditii cu totul mizere, doar pentru ca acesta nu se teme de consecintele unui eventual control”, spune Paraschiv.

Citeste si:

Problema carnii de cal

”Odata cu campania de scarificare a cailor bolnavi de Anemie Infectioasa Ecvina, statul a oferit despagubiri persoanelor care isi sacrificau animalele bolnave. Prin urmare, cei care isi duceau caii la sacrificat nu erau interesati sa obtina un pret corect pe calul vandut la abator pentru ca statul oricum il despagubea pentru animal.Astfel, abatoarele care s-au ocupat cu sacrificarea acestor cai au intrat in posesia unor cantitati enorme de carne de cal la preturi derizorii, poate chiar de 10 ori mai mici decat pretul carnii de vita”, completeaza Iustin Paraschiv, facand referire la procesul care a stat la baza ”distrugerii” pretului carnii de vita.

Peste 80-90% din productia Pajo Holding a fost exportata anul trecut, respectiv 4.500 de animale in viu, in conditiile in care, potrivit omului de afaceri, pretul oferit producatorilor pentru carnea de vita este in medie cu 30% mai mic decat costurile de productie.

Surprize, surprize in lanturile magazinelor importante

Potrivit lui Paraschiv, controalele din marile lanturi de magazine trebuie continuate pentru ca aici pot aparea ”mari surprize”.

”De mai bine de 2 ani producatorii din Romania se confrunta cu mari probleme privind profitabilitatea. Asta din cauza presiunii pe pret exercitate de lanturile de magazine. Odata intrati in acest cerc vicios – ai pret mic vinzi, esti pe raft dar vinzi aproape in pierdere; altfel, daca nu vinzi, trebuie sa inchizi afacerea – sunt producatori care forteaza limitele legii pentru a putea supravietui, incalcand normele in vigoare. Autoritatile trebuie sa continue controalele pana se curata aceasta industri, o industrie in care s-a investit mult, o industrie in care jucatorii onesti, cu strategii sanatoase de business au standarde de calitate peste media europeana”, spune Iustin Paraschiv.

Grupul de firme al familiei Paraschiv numara peste 2.000 de angajati si este format din companii precum Ana si Cornel, Carmistin, Avicarvil, Ladrisi Grup, Pajo Holding.