Dupa ce la inceputul anului trecut, compania austriaca Wienerberger, unul din cei mai mari producatori de sisteme de caramizi din Europa, anunta o investitie de peste 20 de milioane de euro in cea de-a patra facilitate de productie din Romania, reprezentantii companiei sustin ca piata nu urmeaza un curs favorabil dezvoltarii de proiecte de acest gen si spun ca demararea constructiei nu va avea loc in 2013.
Primii pasi pentru demararea proiectului s-au facut inca din 2011, prin inchirierea a 41 de hectare de teren in satul Razboieni din judetul Iasi, in urma unei licitatii publice la care au participat trei jucatori. Conditiile de piata, insa, i-au fortat pe reprezentantii Wienerberger sa amane cu inca un an demararea lucrarilor de constructii in viitoarea facilitate de productie.

“Suntem blocati intr-un numar de proceduri administrative care sunt foarte consumatoare de timp si totodata birocratice. In momentul de fata, mai ales din cauza conditiilor nefavorabile din piata, nu intrevedem o incepere a proiectului in 2013”, a declarat pentru wall-street.roCorneliu Fecioru (foto stanga), administratorul Wienerberger Romania.

Reprezentantul companiei a adaugat ca s-au gasit mai multe vestigii arheologice in zona in care planuiau deschiderea fabricii, ele fiind protejate prin lege care au condus totodata la o amanare a demararii constructiei, iar piata, situata la un nivel scazut, face ca proiectul sa nu poata incepe nici in acest an.

“Prognoza privind piata de constructii din 2012 se anunta la acea vreme foarte optimista decat a fost realitatea, dar piata din 2013 nu este inca pregatita pentru un astfel de proiect”, a mai spus oficialul Wienerberger.

Afaceri in stagnare


Afacerile Wienerberger in Romania au stagnat la nivelul anului 2012 atat in ceea ce priveste volumul cat si valoarea, avand un rulaj de circa 28 de milioane de euro.

Despre evolutia business-ului pentru 2013, administratorul Wienerberger se asteapta in continuare la o stagnare a afacerilor, dar nu exclude o scadere a pietei pe fondul cererii tot mai scazute de produse de zidarile ca urmare a proiectelor noi care sunt blocate din anumite motive, care tin in special de finantare.

“In cazul in care piata este stabila si se mentine la nivelul anului trecut afacerile ar putea ramane la nivelul din 2011 si 2012, dar nu este exclus sa asistam si la o scadere a pietei cuprinsa intre 2-3%”, a precizat Fecioru.

Primele trei luni din 2013, mai bune decat perioada similara de anul trecut


Primul trimstru al acestui an a fost mai bun decat perioada similara a anului trecut, sustine administratorul Wienerberger.

“Primele trei luni din 2013 au fost mult mai bune decat aceeasi perioada a anului trecut deoarece nu ne-am confruntat cu zapezile, frigul si drumurile blocate. Anul 2012 a fost unul in care sezonul de constructii a inceput tarziu, iar decalajul din primele luni nu a putut fi recuperat. Anul acesta iarna a fost mult mai buna si avem semnale pozitive ca usor –usor lucrurile se vor aseza”, a adaugat reprezentantul producatorului de sisteme de caramizi.

Revenire a pietei: abia din 2014-2015


Conform reprezentantului Wienerberger, semnale ca piata de constructii imobiliare sa cunoasca o usoara revenire sunt abia pentru anii 2014-2015, cand este previzionata o evolutie a PIB de 3-3,5%, potrivit Bancii Mondiale.

“Nivelul de activitate din 2008 nu poate fi atins atat de repede, el nu a fost sustenabil. Ne asteptam ca treptat lucrurile sa se aseze. Sunt optimist ca piata isi va reveni in curand, iar semnalele sunt pozitive”, a precizat Corneliu Fecioru.

De la intrarea pe piata locala, in 1998, si pana in prezent compania a investit peste 75 milioane euro pentru a construi o retea de trei fabrici si o echipa de peste 200 de angajati.

Compania detine in acest moment trei fabrici la nivel local, acestea fiind cele mai moderne unitati de acest tip.

Unitatile de productie detinute de companie in acest moment sunt localizate in Gura Ocnitei – Dambovita, Sibiu si Tritenii de Jos - Cluj.

Principalii concurenti ai Wienerberger – Sisteme de Caramizi pe piata locala sunt Ceramica Iasi, Siceram Cemacon Zalau dar si Soceram.

Grupul austriac Wienerberger mai opereaza in Romania si prin alte companii printre care Tondach (prod. tigla metalica), Semmelrock Stein+ (prod. pavele si borduri), dar si Pipelife (prod. sisteme de conducte).

Corneliu Fecioru a preluat functia de de administrator in cadrul Wienerberger Romania la inceputul anului trecut. El are o experienta de pste 15 ani in pozitii de conducere, 11 fiind petrecuti in piata de constructii.

Anterior functiei detinute in cadrul filialei locale a Wienerberger, Fecioru a lucrat pentru Lafarge Romania, Gebruder Weiss dar si Ceramica Iasi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri