Sika Romania, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de materiale chimice de constructii, va deschide o fabrica de mortare uscate amplasata in Capusu Mare, judetul Cluj. Aceasta este cea de-a doua unitate de productie detinuta de compania elvetiana pe plan local, alaturi de fabrica de aditivi inaugurata la Brasov in 2008.
„Fabrica de mortare uscate va deveni operationala incepand cu luna septembrie a acestui an, cu un personal format din 10 angajati. Vom produce aici aceeasi gama pe care, pana in acest moment, o importam de la alte subsidiare din regiune – atat mortare speciale (mortare de subturnare, mortare de reparatie, mortare de impermeabilizare, mortare de presarare), cat si mortare folosite ca adezivi”, a declarat Ileana Nicolae (foto), director general Sika Romania.

Potrivit afirmatiilor sale, la inceputul acestui an, Sika Romania a achizitionat o hala de 2.000 de metri patrati, amplasata pe un teren cu o suprafata de 20.000 de metri patrati, dar si echipamente constand in doua linii de productie complet automatizate de la compania Deutek. Toate acestea au facut parte dintr-o unitate de productie a companiei ce nu mai era operationala in momentul achizitiei.

„Am luat decizia unei investitii brownfield deoarece am gasit aceasta fabrica ce corespunde cerintelor noastre. In plus, o investitie greenfield ar fi fost operationala dupa aproximativ 2 ani”, a mai spus Ileana Nicolae.

Investitia in noua unitate de productie a fost sustinuta din fonduri proprii si va fi amortizata in urmatorii doi ani. In ceea ce priveste locatia, aceasta are avantajul pozitionarii logistice favorabile si a materiilor prime de buna calitate aflate in vecinatate.

Noua fabrica va avea o capacitate de productie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele uscate produse se vor adresa pietei locale, dar vor ajunge si la export pe piete invecinate, precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria.

Crestere a cotei de piata in urmatorii 5 ani


Gama de mortare uscate ce va fi produsa pe piata locala se adreseaza atat pietei de retail, cat si pietelor specializate in constructii.

„Pe piata de mortare speciale estimam o crestere substantiala a cotei de piata, in urmatorii trei ani. In ceea ce priveste mortarele folosite ca adezivi, am luat decizia de a le produce local deoarece ne dorim sa oferim clientilor nostri solutii complete, care sa includa si aceste produse”, a mai precizat Ileana Nicolae.

In total, piata de mortare uscate are, in opinia sa, o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Afaceri in crestere cu 5%


Afacerile Sika la nivel local au crescut cu 10% in 2012 ajungand la peste 20 de milioane de euro, dupa ce in 2011 au raportat o evolutie de 17%, la 18 milioane euro.

Potrivit estimarilor directorului general, si in acest an afacerile companiei ar putea creste cu 5%, la 21 de milioane de euro, in conditiile unei stabilitati economice la nivel national.

„Ca si in 2012, si anul acesta, masurile interne vor avea un impact in dezvoltarea business-ului. Astfel, strategia de vanzari si atentia sporita spre identificarea nevoilor locale vor contribui la aceasta crestere. O influenta pozitiva vor avea si deschiderea catre noi piete si expertiza echipei noastre”, a mai afirmat Ileana Nicolae.

Sika Romania, subsidiara a concernului elvetian, a fost infiintata in 2002, iar incepand cu luna iunie 2008 a dat in folosinta fabrica de aditivi de la Brasov - prima unitate de productie Sika din Romania.

Pe plan local, compania numara circa 50 de angajati.

In prezent, Sika numara subsidiare in 80 de tari si aproximativ 15.200 de angajati la nivel global, care asigura o legatura stabila intre clienti si companie, garantand succesul tuturor partenerilor. In 2012 Sika a generat vanzari de 4.892 milioane CHF.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri