Invest Nikarom, noul proprietar al celor cinci combinate siderurgice detinute pana acum o luna de grupul rus Mechel, se asteapta ca la sfarsitul acestui an sa inregistreze profit operational zero la unitatile din Targoviste si Buzau, si va face disponibilizari de personal "destul de mari", informeaza Mediafax.
"In acest an planul este sa aducem uzinele din Targoviste si Buzau pe EBITDA zero. (...) In 2011 uzinele Mechel din Romania au avut pierderi cumulate de 130 milioane euro, iar anul trecut de 200 milioane de lei", a declarat Olga Chumakova, reprezentant al Invest Nikarom.

Invest Nikarom din Bucuresti a cumparat in februarie, de la grupul rus Mechel, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), cele cinci combinate metalurgice pe care le detinea in Romania.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Invest Nikarom are ca obiect de activitate comertul cu ridicata de masini si echipamente si este controlata in proportii egale de parintii Olgai Chumakova, respectiv Svetlana Chumakova si Victor Chumakov, ambii de cetatenie rusa.

Olga Chumakova a adaugat ca Invest Nikarom intentioneaza sa porneasca si alte sectii de productie de la combinatele siderurgice, cu exceptia unitatilor de la Otelu Rosu si Braila, care sunt in conservare.

"Cand am produs la maxim am avut si pierderile cele mai mari. Nu credem ca este rentabil sa functionam la capacitate maxima. Pentru tot ce producem in acest moment acum avem contracte. Anul trecut am furnizat produse si pentru Catedrala Manturii Neamului", a spus ea.

Intentia Invest Nikarom este sa continue productia in combinatele preluate de la Mechel si nu sa le vanda la fier vechi, insa in unele cazuri noul proprietar renunta la unele sectii nefolosite sau inchiria unele active.

Chumakova a precizat ca vor avea loc "disponibilizari de personal destul de mari" combinatele preluate de la Mechel.

"La Targoviste vor ramane 1.500 de angajati, suficienti pentru o productie lunara de 40.000 de tone, cantitate la care uzina este rentabila. Otelu Rosu ramane in conservare pentru ca produsele sale nu au cerere pe piata. Vor fi concediati 400 de angajati, raman 30. La uzina din Buzau lucreaza 500 de oameni, nu dam pe nimeni afara. La Braila sunt angajate 400 de persoane, deocamdata nu am luat o decizie, iar la Campia Turzii raman toti cei 350 de oameni", a explicat Chumakova.

Ea a adaugat ca lucreaza in Mechel din 2002, cand grupul rus a intrat pe piata siderurgica romaneasca. Dupa preluarea fabricilor de Invest Nikarom, printre primele masuri luate de noul proprietar a fost schimbarea structurii organizatorice "stufoase", astfel ca din 50 de directori la nivel de tara au ramas sase.

Potrivit lui Sergiu Lapti, reprezenant juridic al Invest Nikarom, in momentul in care Mechel a decis sa vanda unitatile din Romania nu au fost prea multi investitori straini interesati sa le cumpere, din cauza datoriilor mari intre firmele din grup, de aproximativ 400 milioane de dolari.

"Pentru Moscova uzinele din Romania erau atat de nesemnificative incat nu erau o prioritate", a mai spus Chumakova.

Consiliul Director al Mechel a aprobat anul trecut vanzarea partiala sau totala a mai multor active din Rusia, Romania, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan si Marea Britanie, care nu se mai incadrau in strategia companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri