Societatea suspectata de spalare de bani prin intermediul unui lacas de cult este distribuitorul de medicamente Ropharma Brasov, administratorul firmei spunand ca i se pare aberant sa fie cercetat pentru o sponsorizare de cateva sute de lei, dat fiind ca plateste lunar doua milioane de lei la stat.
Seful DIICOT Mures, Alin Lazar, a declarat ca firma care a virat bani din conturi in cazul grupului organizat specializat in spalare de bani proveniti din evaziune fiscala este distribuitorul de medicamente Ropharma Brasov.

El a precizat ca societatea respectiva a virat din conturi bani cu titlu de "sponsorizare" catre Manastirea "Sfintei Cruci" din Oradea, iar de acolo catre diverse persoane fizice.

Lazar a mai spus ca joi dimineata, a avut loc o perchezitie si la manastirea respectiva, maica stareta fiind in prezent audiata.

La randul sau, presedintele Consiliului de Administratie al Ropharma Brasov, Mihai Miron, a declarat, potrivit Mediafax, ca a aflat "cu stupoare" despre perchezitiile organizate de DIICOT Mures la firma sa si la un lacas de cult pe care l-a sponsorizat.

"Nimeni nu vede investitiile pe care le facem"


"Am aflat cu stupoare de aceste perchezitii. Eu lucrez de 23 de ani in business si nu am avut niciodata probleme de acest gen, tinand cont ca generez profit la stat si platesc lunar circa 2 milioane de lei la stat, iar anual peste 20 de milioane de lei. Nu am intarziat niciodata cu platile si am incercat mereu sa fiu corect. Faptul ca am considerat sa fac sponsorizari si chiar am participat personal la renovarea si constructia unor lacase de cult din niste sate din Transilvania si Moldova, pentru ca sunt un bun crestin, mi s-a parut un lucru absolut normal. Chiar astazi am vorbit cu directorul economic si am verificat si au fost platite toate taxele aferente sponsorizarilor catre stat. Deocamdata acuzatia mi se pare nefondata, dar vom vedea ce se intampla pana la sfarsitul anchetei", a spus Miron.

Administratorul societatii Ropharma Brasov a mai spus ca acuzatia de spalare de bani prin sponsorizari de cateva sute de lei i se pare "aberanta", tinand cont ca societatea face afaceri de sute de mii de euro si nu a intarziat niciodata cu plata impozitelor si taxelor aferente catre stat.

"Nimeni nu vede investitiile pe care le facem, ca am construit un spital si am creat sute de locuri de munca. Dar de multe ori nu vedem padurea de copaci. Sun consternat si afectat de aceasta situatie", a mai spus Miron.

Potrivit unui comunicat de presa al Politiei Romane, politistii BCCO Tirgu Mures si procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Targu Mures au facut, joi dimineata, 23 de perchezitii domiciliare in sapte judete, la mai multe persoane suspectate de spalare de bani proveniti din evaziune fiscala, prin contul unui lacas de cult.

Procurorii au facut noua perchezitii in Targu Mures, trei in Bacau, cate doua in Reghin, Brasov, Oradea si Iasi si cate una in Iernut, Cluj-Napoca si Vaslui.

Cercetarile in acest caz au inceput in 19 iunie 2012, cand politisti de la BCCO Targu Mures s-au sesizat cu privire la activitatea infractionala a grupului organizat. De atunci si pana in prezent, in contul bancar al unui lacas de cult au fost facute mai multe viramente bancare, cu titlul de "sponsorizare", in valoare totala de 914.000 de lei.

De unde proveneau banii


Banii proveneau din contul bancar al unei societati comerciale din Brasov si erau virati mai departe in contul mai multor persoane fizice identificate ca fiind angajati ai societatii comerciale in cauza, suma totala virata in conturile angajatilor fiind de 781.895 de lei.
In urma cercetarilor s-a stabilit ca respectivul cont bancar a fost folosit doar pentru incasarea sumelor primite din contul societatii comerciale cu titlul de "sponsorizare" si distribuirea acestor sume catre diferite persoane fizice.

Au fost identificati 17 angajati ai societatii in cauza, care au incasat in conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al institutiei de cult, cu indicatii precum "achizitie tabla", "cherestea", "contravaloare tabla", "contravaloare rasaduri", "contravaloare ceara", "contravaloare muguri de pin", "rasina" si "lemn iconostas".

"Prin activitatile infractionale desfasurate de membrii grupului infractional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind inregistrate cheltuieli nereale in contabilitate in suma de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei - impozit pe profit si impozit pe dividende", se mai arata in comunicat.

Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat ca transferurile succesive de bani, efectuate prin aceste conturi au avut ca scop spalarea sumelor rezultate din savirsirea infractiunii de evaziune fiscala, respectiv a sumei de 914.000 de lei. In final, suma de 781.895 de lei a fost ridicata in numerar de cei 17 angajati din conturile personale detinute si s-a intors in posesia initiatorilor procesului de spalare a banilor, in urma activitatii infractionale desfasurate de membii grupului, smai spune sursa citata.

In acest caz, 17 persoane urmeaza sa fie duse la audieri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri