Licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa va porni de la un pret de 798,05 milioane lei, iar castigatorul va fi stabilit la jumatatea lunii iunie, potrivit anuntului de privatizare lansat vineri de Ministerul Transporturilor, potrivit Mediafax.
Procedura va avea trei etape - precalificare, negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, respectiv licitatie cu oferta in plic, se precizeaza in anuntul citat de Mediafax.

Pretul de oferta (pretul de pornire a licitatiei) este de 797.058.000 lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare, iar oferta este valabila 180 de zile de la data publicarii, cu posibilitatea de a fi prelungita, se precizeaza in anunt.

Plata ar urma sa fie efectuata intr-o singura transa, prin transfer bancar la data finalizarii tranzactiei.

Dosarul de prezentare a companiei va putea fi achizitionat de marti, pentru 10.000 de euro, fiind necesara si o scrisoare de intentie a potentialului cumparator al actiunilor.

Documentele de participare pentru precalificarea la licitatie trebuie sa fie depuse pana la 22 aprilie.

Transporturile impun potentialilor investitori o serie de criterii de precalificare, precum "experienta relevanta in domeniul transportului de marfa si capabilitati operationale" si "capabilitati financiare care sa demonstreze posibilitatea preluarii si dezvoltarii afacerii".

In cazul persoanelor fizice care participa in mod individual este nevoie si de prezentarea unei scrisori de confort emisa de o banca cu rating acordat de catre Standard&Poors sau Fitch de minim BB- sau de catre Moody’s de minim Baa3 (corespunzatoare nivelului de "investment grade"), in cuantum cel putin egal cu suma dintre pretul de pornire a licitatiei si suma necesara pentru finantarea investitiilor propuse prin strategia de dezvoltare a CFR Marfa.

Alte conditii sunt detinerea unei licente de transport de marfa sau a oricarei alte aprobari, in vigoare, emisa de catre o autoritate competenta in domeniul transporturilor cu cel putin 3 ani inainte de data depunerii documentelor de participare, detinuta neintrerupt si fara incalcari semnificative in toata aceasta perioada, respectiv declaratii fiscale pentru persoanele fizice romane sau alte documente emise de o autoritate fiscala din tara de origine, pentru persoanele fizice straine, din care sa reiasa existenta unui venit mediu anual de minimum 100 de milioane de euro rezultat din activitatile de transport de marfa, in ultimii trei ani financiari incheiati.

In cazul persoanelor juridice care participa in mod individual Ministerul Transporturilor impune aceleasi criterii privind scrisoarea de confort si licenta de transport de marfa, precum si existenta unei cifre de afaceri medii anuale de minimum 100 milioane euro in ultimii trei ani financiari incheiati.

In cazul persoanelor care participa in cadrul unui grup de investitori se mentin criteriile vizand scrisoarea de confort si licenta de transport de marfa, alta conditie facand referire la existenta unei cifre de afaceri medii anuale de minimum 100 milioane euro in ultimii trei ani financiari incheiati sau detinerea sub administrare de active in valoare de minimum 300 milioane euro in ultimii trei ani financiari
incheiati.

Plicurile cu documentele de participare vor fi deschise la 23 aprilie. Acestea vor fi analizate pana la 29 aprilie, cand se va intocmi lista investitorilor precalificati sa participe, in continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfa.

Pentru participarea la negocierea pe baza de oferte preliminare si neangajante, potentialii cumparatori inscrisi pe lista scurta vor depune la Ministerul Transporturilor, pana la 8 mai, oferta preliminara si neangajanta si comentarii privind proiectul de contract de vanzare - cumparare, inclus in dosarul de prezentare.

Comisia de Privatizare constituita la nivelul MT va purta negocieri cu fiecare dintre potentialii cumparatori, incepand cu data de 9 mai.
MT va redacta proiectul de contract de vanzare - cumparare de actiuni, asa cum a rezultat in urma negocierilor, si o va transmite tuturor potentialilor cumparatori.

Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, potentialii cumparatori vor depune, pana la 13 iunie, oferta de cumparare in plic sigilat, alte documente si dovada privind achitarea taxei de participare la licitatie, de 20.000 de euro.

Totodata, o garantie de participare in suma de 10 milioane euro se va constitui in favoarea MT, prin scrisoare de garantie bancara.
Comisia de privatizare va deschide plicurile la 14 iunie, cand se va stabili si ofertantul adjudecatar.

MT precizeaza in anunt ca isi rezerva dreptul de a face publica lista persoanelor fizice si/sau juridice care au cumparat dosarul de prezentare si de a modifica anuntul si dosarul de prezentare.

CFR Marfa are un capital social de 312,34 milioane lei, detinut integral de Ministerul Transporturilor.

Guvernul s-a angajat in ultimele negocieri cu FMI sa publice anuntul de privatizare a CFR Marfa in luna martie a acestui an si sa semneze contractul de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lunii mai, tranzactia urmand sa fie incheiata atunci cand "toate conditiile vor fi indeplinite.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri