Tribunalul Bucuresti a respins contestatiile traderilor de energie privind creantele din dosarul Hidroelectrica, refuzand astfel inscrierea in tabelul preliminar a unor creante de peste 1,9 miliarde lei.
"Valoarea creantelor revendicate de cei 381 creditori insumeaza 5,4 miliarde lei. Dintre acestea doar 3,5 miliarde au fost recunoscute de catre administratorul judiciar, 1,1 miliarde lei au fost respinse, iar 800 milioane au fost admise sub conditia prezentarii unor documente justificative suplimentare. Un numar de 74 creditori carora li s-au respins creantele au formulat contestatii la Tabelul Preliminar intocmit de administratorul judiciar.

Valoarea creantelor ce fac obiectul acestor contestatii este de peste 1,9 miliarde lei", se arata intr-un comunicat al administratorului judiciar, Euro Insol, potrivit Mediafax.

Compania arata ca principala cauza a insolventei Hidroelectrica a fost reprezentata de contractele bilaterale cu traderii de energie electrica, prin care societatea de stat a fost prejudiciata cu peste 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012.

Contractele directe au fost denuntate, iar cantitatea de energie disponibilizata astfel a fost vanduta pe bursa la un pret mai mare, generand in ultimele cinci luni ale anului trecut venituri suplimentare de peste 50 milioane euro, potrivit sursei cttate.

"La termenul din 20 martie 2013 s-au judecat contestatiile formulate de Energy Holding, Alpiq RomEnergie si EFT AG privind denuntarea contractelor bilaterale si contestatiile Alro, Elsid si Electrocarbon privind activarea clauzei de forta majora din 7 august pana la 1 decembrie 2012. Avand nevoie de timp pentru a delibera, instanta a amanat de 3 ori pronuntarea, pana la 10 aprilie 2013. Astfel, a respins contestatia formulata de Alpiq RomEnergie prin care solicita daune de 719 milioane lei, contestatia Energy Holding prin care solicita 91 milioane lei, Alro SA 129 milioane lei, Elsid 13 milioane lei, Electrocarbon 18 milioane lei", se precizeaza in comunicat.

Din cele 74 de contestatii au fost solutionate pana in prezent 73. Contestatia Alpiq RomIndustries va avea termen de judecata, cel mai probabil, in luna mai.

Hidroelectrica este detinuta de Ministerul Economiei si se afla in insolventa din iunie anul trecut.

Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei, la o productie de 13 TWh. Castigul ar urma sa ajunga astfel la un nivel record, depasindu-l pe cel din 2010, de 284 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri