Romania are o multime de tineri talentati, insa, cu toate acestea, un procent important dintre acestia ingroasa in continuare randurile persoanelor aflate in somaj. Vlad Bog, directorul de HR al companiei de software Microsoft Romania, spune ce pot sa faca absolventii de facultate pentru a-si gasi un job.
"Multora dintre absolventii care isi cauta un loc de munca le lipsesc o multime de abilitati de baza. Printre acestea, cea mai importanta este cea de leadership, respectiv capacitatea de a veni cu idei, de a le prezenta, de a crea aliante, de a conduce un proiect. Toate aceste lipsuri vin chiar si in contextul in care este vorba de tineri cu pregatire, tineri talentati, care ajung in cele din urma in randul celor fara un loc de munca", a explicat Vlad Bog.

Rata somajului a fost in luna martie a acestui an de 5,58 la suta, fiind inregistrati 492.427 de someri, dintre care circa 240.000 persoane au mai putin de 40 de ani, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Potrivit lui Bog, vina pentru aceasta "prapastie" care se creeaza intre tinerii absolventi si recrutori o are sistemul romanesc de invatamant, alaturi de istoricul romanilor ca popor.

"Vina pentru ca cele doua parti, tineri absolventi si angajatori, de multe ori nu se intalnesc este partial a sistemului de invatamant, unde nu invata sa fie creativi, sa isi exprime ideile, clar si structurat, dar si a unui istoric in care am tot fost «turtiti». Multi dintre romani cred in continuare ca «este important doar sa iti faci job-ul», cand de fapt cel mai important este sa iti faci job-ul si sa comunici ceea ce ai facut", a adaugat seful de HR al Microsoft.

Vlad Bog, manager cu experienta internationala in companii importante, spune ca alte natiunii nu au aceasta caracteristica, iar acolo angajatii vin cu idei, le pun in practica, iar ulterior le fac cunoscute sefilor.

Mai mult, desi multi s-ar astepta la asta, Bog spune ca salariul nu este unul dintre motivele pentru care tinerii bine pregatiti nu isi gasesc un loc de munca, ci exclusiv motivele expuse mai sus sunt cele care ii impiedica sa se angajeze.

Compania Microsoft Romania are in prezent circa 400 de angajati, dintre care 250 de persoane in centrul de suport tehnic global (GTSC) la Bucuresti si o parte la centrul similar din Timisoara.

Microsoft Romania vrea sa angajeze inca 700 de persoane in urmatorii cinci ani.

Filiala locala a celui mai mare producator de software la nivel mondial, Microsoft Romania, a inregistrat afaceri de 31,8 milioane de euro in 2011, conform Ministerului de Finante. Cifra raportata nu reprezinta intreg businessul Microsoft pe piata locala, ci doar veniturile directe realizate in activitati de consultanta si servicii si veniturile din activitatile de marketing pentru produsele si solutiile Microsoft.

Printre principalii competitori ai companiei pe piata locala se numara Oracle, Siveco sau Totalsoft.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri