Piata neagra a tigaretelor a scazut in martie pana la 13,1%, revenind la nivelul mediu la care s-a mentinut pe tot parcursul anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel.
In luna ianuarie contrabanda cu tigarete a reprezentat 15,4% din total piata.

Principala sursa a comertului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, ramane Duty Free, care se mentine pe un trend ascendent (32,7% in martie). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova furnizeaza 24,6 %, respectiv 23,5% din comertul ilicit.

Regiunile in care comertul ilicit detine cea mai mare pondere raman si in martie regiunea de vest (28,1%), nord-est (23%) si nord-vest (21,6%).

“Este vorba despre o scadere de peste doua puncte procentuale, ceea ce inseamna o suma anuala suplimentara de circa 100 de milioane de euro la bugetul de stat”, a declarat Adrian Popa, director corporate&regulatory affairs BAT Romania.

Anul trecut, producatorii de tigarete au platit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro reprezentand accize si taxe. Suma reprezinta circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.

Cei mai importanti jucatori de pe piata tigaretelor sunt British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri