Cristian Erbasu (foto), omul de afaceri care conduce grupul de firme Erbasu SA si presedinte in cadrul Patronatului Societatilor din Constructii a precizat in cadrul unui eveniment de presa dedicat constructiilor ca autoritatile trebuie sa creeze investitii reale nu doar bugete pentru astfel de investitii.
“S-au inregistrat scaderi ale numarului de licitatii in constructii. Proiectele cu fonduri structurale trebuie continuate si trebuie indeplinite si realizate in timp util. Pentru acest lucru este nevoie de investitii, dar mai mult decat de bugete de investitii. Trebuie sa ne uitam cu un ochi la aerierate si cu celalalt la problemele reale din piata cum ar fi de exemplu finantarea proiectelor si demararea sau deblocarea licitatiilor pentru proiectele extrem de necesare pietei locale”, a declarat Erbasu.

El a precizat ca este totodata nevoie de o mai buna comunicare intre toti actorii din piata, prin care sa fie gasita solutii utile si eficiente.

“Trebuie sa existe o comunicare intre toti actorii din piata (autoritati, producatori). Trebuie sa gasim solutii in aceasta conjunctura extrem de dificila si sa continuam proiectele incepute pentru care din pacate acum nu exista resurse”, a spus Erbasu.

Potrivit acestuia, cele mai multe din contractele aflate in derulare sunt suspendate ori au un ritm de evolutie incetinit din cauza intarzierii platii arieraretelor. El a precizat totodata ca lipsa finantarilor este poate cea mai mare problema din piata.

El a mai precizat ca este absolut necesara introducerea unui certificat de atestare a constructorilor, prin care sa fie promovate companiile serioase din piata, un model practicat deja in tari precum Franta, Italia, Germania sau Marea Britanie.

“Ne trebuie predictibilitate!”


Constructorii si actorii din piata de profil au nevoie de predictibilitate mai mult ca orice, este de parere si Tiberiu Andrioaiei, membru in consiliul director al Federatiei Patronatelor din Constructii.

“Ne trebuie predictibilitate si avem nevoie de bugete care trebuie directionate acolo unde isi au rostul. Avem de asemenea nevoie de reglementare, Romania neavand o problema in privinta calitatii ci a perceperii acesteia. Proiectele nefintantate sunt periculoase, exista bani in piata, dar nu exista un control al acestora, iar daca statul se retrage din investitii, si investitorul privat renunta la orice intentie de a dezvolta ceva”, a declarat pe un ton apasat Andrioaiei.

El a subliniat ca exista posibilitati de start ale activitatii prin atragerea de fonduri europene, dar abia in toamna.

“Suntem in al patrulea an de criza, iar resursele aproape s-au epuizat. Sustinem proiectele de tipul PPP (parteneriat public privat – n.red) si consideram ca sunt cea mai buna varianta in aceste vremuri dificile. Totodata, atragerea deinvestitori privati este una dintre cele mai bune solutii, iar acestia trebuie sa vada si sa se convinga de potentialul pietei din Romania”, a incheiat reprezentantul FPSC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri