Piata acestor servicii, estimata in prezent la 200 de milioane de euro, va creste spectaculos in perspectiva venirii fondurilor structurale
Romanii sunt mereu in pas cu moda. Acum a venit vremea consultantilor. Numarul consultantilor romani certificati international este de doar 23. Nevoile pietei sunt acum mai mari decat oferta, iar venirea fondurilor structurale de dupa aderare va urca si mai mult cererea de servicii de consultanta.

Piata de consultanta din Romania este specifica unei economii emergente, explica presedintele AMCOR (Asociatia Consultantilor in Management din Romania), Mihai Svasta, instabilitatea existenta in acest domeniu. Firmele apar si dispar relativ frecvent. Obiectul lor de activitate este de multe ori neclar. Se declara firme de consultanta in management, dar in realitate sunt firme de contabilitate, firme care infiinteaza alte firme, care obtin diverse licente si autorizatii sau, pur si simplu, firme care nu au nici o legatura cu aceasta profesie. In Romania, majoritatea celor care se declara consultanti in management nu dispun de o certificare sau o atestare profesionala, nationala sau internationala. Cercetarea recent intreprinsa pe piata de AMCOR a cernut cam 600 de firme care se ocupa efectiv de consultanta si 2.500 de consultanti. Dintre acestia, doar 23 sunt certificati CMC.
La usa consultantilor este deja coada

Certified Management Consultant (CMC) este standardul de calitate in consultanta recunoscut global in 42 de tari, inclusiv pe cele mai mari piete: SUA, Marea Britanie, Germania, China, Japonia, Australia, dar si in cea mai mare parte a tarilor din UE. Atunci cand initialele CMC urmeaza numele unui consultant, inseamna ca persoana respectiva indeplineste cele mai inalte standarde de profesionalism si etica in consultanta in management. Pentru acordarea CMC, pietele de consultanta s-au reunit in cadrul ICMCI, International Council of Management Consultants Institutes.

Din 2002, AMCOR este membru ICMCI si este singura autoritate din Romania abilitata sa confere o certificare CMC. In februarie 2003 au fost certificati CMC primii sapte consultanti romani. Sorin Caian, membru in consiliul actual al AMCOR, isi aminteste: A fost mai greu atunci. Profesia era noua. Ea s-a dezvoltat odata cu piata. Acum, Sorin Caian face parte din prima serie de consultanti recertificati, potrivit procedurilor internationale. De altfel, activitatea dezvoltata de tanarul consultant in toti acesti ani a devenit si ea una internationala.

Partenerul firmei de consultanta BDO Conti Audit este convins ca vom asista la o dezvoltare fara precedent a consultantei in Romania cat de curand. Integrarea ne va obliga, vrand-nevrand, sa apelam la specialistii in management. In primul rand, datorita standardelor inalte si competitiei care isi vor face simtita prezenta, dar si pentru ca vor veni foarte multe fonduri care vor trebui accesate. Cele mai multe probleme le vor avea intreprinderile mijlocii, este de parere Sorin Caian, care nu vor putea creste fara ajutorul unui consultant. Cele mari nu vor face fata competitiei decat daca se asociaza cu firmele din afara.

Drept urmare, consultanta se va dezvolta mai repede decat sunt pregatiti managerii romani, in acest moment, sa o ceara. Provocarea noastra este sa imaginam produse de consultanta care sa preia cererea pietei. In ultima vreme, eu vad pe piata o tendinta puternica de dezvoltare a serviciilor de consultanta in resurse umane si IT. Cererea si oferta au crescut impreuna, apreciaza Mihai Svasta. De aceeasi parere este si Constantin Turmac, director la Compass Consulting.

Odata cu apropierea/accelerarea integrarii in UE rolul consultantilor in management ar trebui sa creasca exponential, si ca vizibilitate si ca importanta, si sa ajunga, in sfarsit, la maturitate. Este foarte probabil ca fondurile structurale sa agite piata si sa se rediscute rolurile tuturor partilor potential implicabile in procesul de accesare/consumare a acestora. Este evident ca un rol major ar trebui sa il aiba in intregul proces consultantii in management, profesionistii in diferite competente conexe.

De la Consultant Junior la Certified Management Consultant (CMC)

Pentru a deveni consultant este nevoie de studii superioare si aproximativ trei ani de juniorat intr-o firma de consultanta. Cei trei ani pot fi inlocuiti partial de o pozitie de management intr-o organizatie, caz in care este de ajuns probabil 6 luni - 1 an pentru a dobandi abilitatile specifice consultantei. Sistemul de atestare internationala a consultantilor in management (CMC) a fost stabilit de AMCOR in conformitate cu metodologia internationala ICMCI.

Conditii preliminare minime In vederea atestarii

apartenenta firmei din care provine consultantul la asociatia AMCOR de minimum sase luni;
sa sustina procedura de atestare nationala;
experienta de minimum trei ani in consultanta manageriala;
diploma universitara in management sau calificare profesionala postuniversitara sau cinci ani de experienta practica in consultanta;
un numar de minimum 1.200 de ore dedicate consultantei manageriale in ultimii trei ani, in plus fata de orele efectuate in cinci ani de experienta practica, si o implicare curenta in activitatea de consultanta in management;
indeplinirea statutului de practica independenta.

Etape

Actiunea de certificare se va face de catre consultanti care detin titlul de CMC (Certified Management Consultant), avand la baza metodologia ICMCI.

1. Elaborarea documentatiei care va sta la baza atestarii:
intocmirea CV-ului


descrierea misiunilor indeplinite, in ultimii trei ani, in cadrul unui memoriu
referinte de la trei clienti finali independenti
completarea unei cereri de atestare
plata taxei de atestare

2. Interviul de evaluare

Dupa acceptarea documentatiei scrise se organizeaza interviul de evaluare de circa o ora, care este structurat astfel:

10 minute - o prezentare a memoriului privind misiunile realizate
20 de minute - intrebari legate de aceasta prezentare
30 de minute - intrebari legate de experienta profesionala, preocupari legate de perfectionarea continua, respectarea Codului etic si profesional.
Periodic, atestarea va fi actualizata.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23882&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri