In ultimii cinci ani valoarea investitiilor realizate de companiile britanice pe plan local a depasit pragul de jumatate de miliard de euro. In continuare exista apetit pentru Romania, Liviu Buzila, seful sectiei comerciale din cadrul Ambasadei Marii Britanii, detaliind pentru wall-street.ro care sunt cele mai interesante domenii pentru potentiale noi investitii.
Cea mai importanta investitie din acest an este pana in acest moment preluarea de catre grupul britanic de bricolaj Kingfisher a celor 15 magazine Bricostore din Romania, cu vanzari de 131 milioane de euro in 2012. Valoarea tranzactiei este estimata la 75 mil. euro.

Potrivit datelor oferite de Ambasada Marii Britanii, la nivelul lunii ianuarie erau inregistrate in Romania 4.267 companii cu capital britanic. Printre cele mai importante companii britanice din Romania se numara GSK si AstraZeneca in domeniul sanatatii, Petrofac si Melrose Resources (petrol si gaze), Vodafone (telecomunicatii). Cele mai mari patru companii britanice au in total circa 15.000 de angajati in Romania.

“Preluarea Bricostore arata un interes crescand in ceea ce priveste investitiile britanice in Romania. Speram sa fie pastrat acelasi trend si in continuarea anului. Romania are unul dintre cele mai scazute niveluri din impozitare din Europa – 16%. Companiile britanice nu vor altceva decat transparenta in procesul decizional, dialog atunci cand se fac modificari in legislatie si predictibilitate. Piata este atractiva, este cea de-a doua piata ca dimensiune in zona Europei Centrale si de Est dupa Polonia - excluzand Turcia - si este o piata care are o multime de proiecte cu caracter local sau transfrontalier”, a spus Liviu Buzila pentru wall-street.ro.

Printre sectoarele care prezinta potential pentru investitii straine se numara agricultura si energiile regenerabile.

In perioada 2008-2013 investitiile companiilor britanice pe piata locala se situeaza la nivelul de 500 mil. lire sterline (586 mil. euro). 2008 a reprezentat si anul de varf al investitiilor britanice in Romania, respectiv 300 mil. lire sterline (350 mil. euro) atrasi in proiecte locale.

Printre atuurile Romaniei in atragerea de noi investitii din partea companiilor din Marea Britanie se numara locatia, forta de munca supercalificata si comunicatii rapide, fie ca este vorba de investitii Greenfield sau relocare a activitatii, mentioneaza Liviu Buzila.

Anul trecut nivelul schimburilor comerciale intre cele doua tari a fost de 2,6 mld. lire (circa 3 mld. euro), in stagnare fata de 2011. Diferenta consta in faptul ca exporturile britanice au crescut anul trecut intr-un ritm mai rapid decat importurile din Romania.

“Balanta comerciala este in continuare deficitara pentru partea britanica, Romania exportand mai mult in Marea Britanie decat importa. Am avut exporturi romanesti in valoare de 1,4 mld. lire sterline si importuri din Marea Britanie de 1,2 mld. lire”, completeaza oficialul Ambasadei.

In prezent, Romania importa din Marea Britanie in special masini si echipamente, materii prime pentru industria textila, produse farmaceutice, si exporta acelasi tip de produse.

Investitiile straine directe au crescut in prima luna a anului la 103 milioane euro, de la 18 milioane euro in perioada similara a anului trecut. Cei mari mari investitori in economia romaneasca sunt Olanda, Austria, Germania, Franta si China.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri