Ultimii doi ani au fost cei mai dificili pentru retail-ul de mobila, spune Camelia Sucu, proprietara Class-Mob, compania care opereaza brandul de mobilier si decoratiuni de lux Class Living. Atat de dificili incat nu de putine ori angajatii companiei si-au primit salariile din banii adusi de acasa de catre proprietara afacerii.
Potrivit ultimelor date publicate pe site-ul Ministerului de Finante, Class-Mob a afisat in 2011 pierderi de 5,6 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 7,1 milioane de lei.

“Bunastarea nu se produce doar pentru unul, ci pentru toti. Angajatii stiu ca pentru a fi bunastare cu totii trebuie sa muncim. Am fost alaturi de angajatii mei si ei respecta omul care munceste. In ultimii ani retailul mergand foarte greu oamenii si-au primit salariile din banii mei proprii pentru ca eu am crezut in continuare in business. Am zis ca nu fac credite si oamenii au apreciat acest lucru”, a spus Camelia Sucu pentru wall-street.ro.

Proprietara Class-Mob estima anul trecut ca firma va reveni pe profit in acest an pe fondul lansarii mai multor produse realizate in Romania, o alta abordare fata de consumator si extinderea exporturilor.

“In 2008 vedeam prin restaurante domni care vorbeau despre criza din America. Ca si medic de profesie nu intelegeam de ce nu putem preveni un astfel de fenomen. Am fost intrebata ce mai poate produce Romania. Si am raspuns locuri de munca in infrastructura, sosele pe care sa transportam marfuri, sisteme de irigatii. Romania poate atrage investitii in turism, agricultura si servicii medicale. Transforma-te putin in consumator si este cel mai usor exercitiu pe care il poti face si atunci iti dai seama ce are nevoie piata. De abia investisem un spatiu nou pentru Natuzzi, deschisesem un magazin nou in Constanta. Eu continuam sa cred ca noi oamenii de afaceri care am facut bani pana atunci vom face bani si in continuare. Nu s-a intamplat asa drept pentru care m-am repliat si eu”, a explicat antreprenoarea.

Replierea Cameliei Sucu a reprezentat agricultura. A investit 5 mil. euro in proiectul Piata de Gros pe care il dezvolta din anul 2010. Dupa un rebranding (Piata de Gros se numeste acum Abundia) urmeaza investitii importante. Pietele din tari precum Spania si Polonia, pe care le-a vizitat in ultimii ani, vor constitui un exemplu pentru cum va arata Piata de Gros.

“Am vazut pietele de gros din Barcelona (Mercabarna), din Paris (Rungis), Polonia si Ungaria. Cele mai avansate de departe sunt cele din Paris si Barcelona, pentru ca sunt niste orase in sine. Ele functioneaza ca ecosisteme perfecte, care cuprind tot ceea ce este necesar pentru desfasurarea ideala a unui flux comercial amplu. Mercabarna de exemplu are propria linie de sortare si reciclare a ambalajelor, dupa un sistem care merge ceas, iar Rungis-ul este realmente un oras la periferia Parisului, care aprovizioneaza intreaga regiune. E adevarat ca toate aceste piete au avut cel putin jumatate de secol in spate timp sa se dezvolte, dar asta, evident ca nu e o scuza pentru distanta la care suntem noi”, declara Sucu.

Sucu a accesat o linie de credit in valoare de 3 mil. euro pentru urmatorii trei ani, bani care vor fi investiti in modernizarea halelor de legume si fructe, respectiv hala de refrigerare. Aceasta estimeaza ca pana la finalul acestui an Piata Abundia sa atraga cel putin 10 producatori importanti din tara.

In plus, antreprenoarea vorbeste de un sistem integrat care sa cuprinda mai multe centre de colectare situate in zona de vest, Buzau, Constanta si Tulcea, conectate la Piata Abundia. Pentru realizarea acestor centre de colectare Camelia Sucu a accesat fonduri europene in valoare de 2 mil. euro.

“Oamenii de la tara s-au cam saturat sa stea cu pamantul nelucrat si au nevoie sa inceapa sa aiba incredere in altii. Lucrurile nu trebuie complicate mai mult decat sunt. Noi avem producatori mici care isi vand marfa in pietele mici, colectori sunt foarte putini, cei care au productie mai mare si constanta si-au facut contractele cu marii retaileri. Centrele de colectare au o mare importanta”, crede Camelia Sucu.

Situata in zona Berceni, Abundia are o suprafata de 12 hectare si 25.000 mp construiti. Pentru urmatorii ani sunt planificate investitii suplimentare de aproximativ 5 mil. euro pentru construirea de noi hale.

Acesta nu este singurul proiect pe care Sucu il dezvolta in zona agriculturii. Ea mai detine o ferma de legume in judetul Tulcea si are in plan deschiderea mai multor ferme de vaci.

“La finalul acestui an voi concretiza planul de structura, pentru ca vor fi mai multe ferme nu doar cele din Bihor. Business-ul de agricultura are mai multa nevoie de mine. Sunt genul de om caruia ii place sa slefuiasca un diamant. Abia astept sa vad prima cireada de vaci. Cand voi avea 90 de ani mi-ar placea sa ramana ceva produs de mine, in afara de brandurile pe care le-am construit. Am vrut sa raman in tara aceasta, sa investesc ce am castigat tot aici, sa imi asum si bune si rele, am si castigat am si pierdut”, spune Camelia Sucu.

Ce spune despre:

TVA la alimente: Nicio vaca, indiferent cat de mult lapte da, daca nu o hranesti nu poate fi mulsa la nesfarsit. Ar trebui incurajata fiscalizarea la tara, prin relaxarea TVA-ului la alimente. 10% mi se pare un nivel acceptabil, 24% mi se pare imens pentru mancare. Toate tarile din Europa au TVA diferentiat la alimente, intre 5 si 12%.

Principala ingrijorare: Singura mea ingrijorare este sa nu mai avem si in acest an aceeasi inconsistenta politica pe care am avut-o pana acum. Tot ce ni s-a intamplat in anii trecuti nu se poate rezolva peste noapte. Exista deschidere pentru agricultura insa nu vad o strategie nationala in acest sens.

Agricultura bio: Agricultura bio este de viitor pentru Romania, am spus-o si o repet. Nu doar la nivel de productie, ci si la nivelul la care Romania poate face o diferenta prin marketarea inteligenta a produselor. Nevoia de consum a lumii este in crestere, cererea pentru produse sanatoase, sigure, certificate nu mai este una exclusivista, ci as risca sa spun chiar ca tinde spre a deveni mainstream. Romania are sansa sa fie in avangarda tarilor care produc eco, pentru ca are unde sa practice astfel agricultura. Cand ai terenul ai cel mai pretios aliat.

Liberalizarea pietei: Liberalizarea pietei nu as vrea s-o tratam ca pe o ocazie potrivita pentru specula. Ne putem “vinde tara” atata timp cat cei care o cumpara produc prosperitate locala si dau de munca oamenilor. Cel mai mare rau care ni se poate intampla este ca terenurile sa ramana neexploatate, iar potentialul lor nevalorificat. Acolo banii sunt cu adevarat pierduti si valoarea nerecuperata.

Medic de profesie, Camelia Sucu, 46 de ani, a pornit afacerile in domeniul mobilei la inceputul anilor '90, alaturi de fostul sot, Dan Sucu. In urma divortului, a vandut actiuni Mobexpert de circa 40 mil. euro si are in prezent o avere estimata la 55 mil. euro.

Citeste Camelia Sucu: Vreau si pot! Imi place sa controlez banii pe care ii investesc


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri