Curtea de Arbitraj International de la Washington a respins cererea inaintata de Rompetrol la finele lui 2005, cand compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, prin care au fost solicitate Romaniei daune in valoare de 185,38 milioane de dolari, pentru hartuire din partea autoritatilor.
The Rompetrol Group N.V., companie inregistrata in Olanda, a trimis la sfarsitul anului 2005 o cerere de arbitraj catre Secretariatul General al Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (CIRDI) impotriva Romaniei, noteaza Mediafax.

"In motivarea cererii de arbitraj se sustinea ca The Rompetrol Group N.V. si managementul sau au fost tinta unei hartuiri din partea autoritatilor publice romane, devenind victimele unui tratament ostil, discriminatoriu si arbitrar din partea unor persoane publice (oficiale) si institutii publice din Romania, motiv pentru care investitia sa in sectorul petrolier din Romania ar fi fost grav afectata", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Rompetrol a invocat la acel moment incalcarea de catre Romania a prevederilor Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos, ratificat prin Legea 114/1994, drept pentru care a cerut despagubiri materiale de 139,38 milioane dolari si despagubiri morale de 46 milioane dolari.

Curtea de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington a respins cererea Rompetrol de despagubire din partea statului roman, decizia fiind pronuntata si distribuita celor doua parti implicate la data de 6 mai.

"Cererea The Rompetrol Group privind constatarea incalcarii de catre Romania a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos a fost respinsa in ceea ce priveste pretinsa campanie a unei hartuiri organizate de stat. Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia ca dovezile prezentate de reclamant nu sustin o astfel de cerere", se mai spune in comunicat.

Totodata, cererea a fost respinsa si in privinta comportamentului autoritatilor nationale fiscale, care nu au actionat "intr-o maniera opresiva" impotriva S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, "nici daca se are in vedere o apreciere absoluta, nici prin comparatie cu alte societati comerciale".

"Tribunalul arbitral a constatat o incalcare limitata a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorului strain in ceea ce priveste pretentia reclamantului privind modul de comportament al procurorilor. Desi nu s-a retinut ca un anume act individual din cele efectuate de procurori ar fi incalcat, prin el insusi, Acordul privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos, Tribunalul Arbitral a considerat ca procurorii ar fi trebuit sa aiba in vedere protejarea interesului investitorului strain si sa ia masurile necesare pentru a evita, minimiza sau atenua posibilitatea de a se aduce daune acestui investitor. Tribunalul Arbitral a retinut insa ca reclamantul nu a dovedit ca ar fi suferit un prejudiciu ca urmare a acestor actiuni ale procurorilor. In consecinta, Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despagubire", se mentioneaza in comunicatul MFP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri