Ministerul Economiei a primit zece scrisori de intentie pentru combinatul Oltchim Ramnicu Valcea si cate sase oferte pentru Cupru Min si Plafar, iar Aversa nu va mai fi vanduta pe bucati, ci pentru intreaga instalatie, a declarat joi ministrul de resort, Varujan Vosganian.
Pentru Oltchim au fost primite 10 scrisori de intentie de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitand chiar combinatul, potrivit ministrului, citat de Mediafax.

"Eu nu va pot da acum numele acestora, numele celor care au vizitat Oltchim devin publice. De ce nu le pot face eu publice numele? Pentru ca pentru a intra in circuitul public trebuie sa semneze un act de confidentialitate, pentru ca orice firma care doreste sa fie implicata activ trebuie sa semneze un document ca informatiile pe care le primeste nu le va face publice si atunci vizitand Oltchim evident ca devin de notorietate aceste firme in ceea ce priveste interesul lor", a afirmat Vosganian intr-o conferinta de presa.

Combinatul din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a esuat anul trecut intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Autoritatile romane s-au angajat prin acordul cu FMI sa privatizeze Oltchim, in caz contrar compania urmand sa intre in lichidare.

Referindu-se la Cupru Min Abrud, Vosganian a aratat ca ofertele sunt din partea unor mari companii din industria cuprului, din Rusia, Europa si America de Nord.

El a aratat ca autoritatile vor stabili cine va fi consultantul care va oferi din punct de vedere financiar, juridic si tehnic solutia caietului de sarcini, raportul acestuia urmand sa fie realizat in cursul lunii iunie.

In primavara anului trecut, producatorul de cupru a fost scos la vanzare, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International. Compania detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

In cazul Plafar, ministrul a mentionat ca saptamana viitoare va inainta un memorandum de scoatere din categoria companiilor de interes national pentru a putea fi privatizata mai usor.

"La Plafar avem sase oferte de la firme din tara si din strainatate", a spus Vosganian.

Plafar a iesit din insolventa la mijlocul anului trecut. Compania nu mai detine brandul Plafar din anul 2007, cand a fost vandut pentru suma de 1 milion de euro.

In ceea ce priveste Aversa Bucuresti, autoritatile nu mai doresc vanda societatea pe bucati, ci toate instalatiile, iar cumparatorul sa pastreze personalul si sa continue activitatea timp de trei ani.

"Cumparatorul poate face ce vrea cu pamantul, dar instalatiile sa ramana functionale, chiar daca le relocheaza. La Aversa nu avem nicio oferta, abia acum am decis acest lucru", a precizat ministrul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri