Firmele care vor sa participe la constructia Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrica de la Cernavoda pot depune scrisori de interes pana la 23 iunie, ofertele castigatoare urmand sa fie comunicate pana la 30 iunie. Mai mult, contributia minima la capitalul companiei de proiect trebuie sa fie de 50 milioane euro in numerar, a anuntat operatorul centralei, Compania Nuclearelectrica.

"Firmele care depun scrisorile de interes trebuie sa precizeze si cu ce participare initiala vin la formarea companiei de proiect. Din contributia lor, trebuie sa se ajunga la 30% din costuri", a declarat vineri agentiei Mediafax directorul de proiect pentru Unitatile 3 si 4, Ion Rotaru. Potrivit acestuia, ofertele vor fi analizate de o comisie a Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care se va ocupa apoi si de negocieri. "Sunt multe firme interesate, producatori de energie - Enel din Italia, RWE si E.ON din Germania, compania ceha CEZ, Electrica, dar si mari consumatori, Marco Group, Mittal Steel, Tenaris Grup", a adaugat Rotaru.
La sfarsitul anului 2004 au fost selectate firmele LNM Holding, Enel si Ansaldo - Italia, AECL - Canada, Hidro Nuclear & Power - Coreea de Sud, Grupul Tender - Romania si AEFM pentru a participa la constructia Unitatii 3, dupa ce MEC a primit 12 scrisori de interes pentru acest proiect.

Ratingul e o garantie

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a propus, recent, Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrica de la Cernavoda, care necesita costuri de 2,2 miliarde de euro. Compania de proiect va asigura un capital initial in valoare de circa 660 de milioane de euro, reprezentand 30% din costurile totale estimate, diferenta de 70% urmand sa provina din imprumuturi fara garantii guvernamentale.

Una dintre conditiile de eligibilitate este ca potentialul investitor sa fie cotat de agentiile de rating Moodys, Standard & Poor's sau Fitch. "Aceste ratinguri ale companiilor selectate vor constitui o garantie in vederea obtinerii prin imprumut a 70% din necesarul de finantare a proiectului", a afirmat oficialul Nuclearelectrica.

Companiile interesate de participarea la constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda vor trebui sa specifice in scrisoarea de intentie randamentul urmarit al investitiei, precum si participatia in structura companiei (actionar minoritar/majoritar). "Companiile deja calificate in 2004 trebuie doar sa confirme interesul de a participa la proiect, in noile conditii mentionate in acest document", se arata in anuntul de selectie al Nuclearelectrica.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri