Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca daca Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate intelegerile vor fi anulate si se va merge pe formula "ori totul ori nimic" si sustine ca statul ar fi fructificat orice alta sansa de a obtine mai multi bani.
"Despre Rompetrol am o opinie in calitate de fost ministru de Finante si a doua ca senator. Am fost ministru peste un miliard si ceva de dolari datorii ale diverselor tari catre Romania. Foarte grabite sa-si onoreze obligatiile (ironic - n.r.) Mozambic, Mongolia, Cuba. A fost si o intelegere la Paris cu Irakul. Aveam o datorie a Irakului de 900 milioane de dolari, din care ni s-au oferit cu generozitate 200 milioane dolari.
Cuba nu vrea sa dea nimic. Mongolia a devenit Siberia celor de la Finante. Daca vrei sa pedepsesti un lucrator din Finante, il trimiti in Mongolia sa negocieze datoria. Asadar, sunt datorii care nu mai au sanse de recuperare", a afirmat Vosganian joi intr-o conferinta de presa, relateaza Mediafax.

Explicatia lui a venit ca raspuns la o intrebare de ce statul a aprobat memorandumul cu Rompetrol, prin care va primi 200 milioane dolari din datoria de 603 milioane dolari, cu doar trei zile inainte de a se pronunta instanta din Constanta, care ar fi putut da o decizie favorabila statului.

"Spuneti ca exista un proces in instanta. Informatiile pe care le avem nu sunt la fel de optimiste. De aceea, langa ministrul din mine vine senatorul din mine (...). Acest act normativ merge in Parlament. Acolo se vor pune toate intrebarile din lume si transparenta va fi deplina. Parlamentul, in intelepciunea lui, asa cum a facut si in alte privatizari, va oferi toate informatiile", a precizat ministrul.

El a aratat ca daca Parlamentul nu e de acord cu prevederile din memorandum, aduci toate intelegerile cad.

"Daca Parlamentul respinge asa-numitul hair-cut, taierea de datorii, ramane sa ne reintoarcem la formula ori totul ori nimic. Eu ma indoiesc ca cineva din partea Guvernului, daca exista o sansa sa se obtina mai mult, nu o fructifica. Nu cred ca cineva isi asuma riscul sa nu o joace. Nu cred ca Nita si ceilalti isi joaca destinul politic si destinul civil. Cum e vorba de o lege adoptata de Parlament, sa asteptam decizia politica", a conchis ministrul de resort.

Guvernul a anuntat statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, operatiunea fiind avizata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Potrivit Guvernului, memorandumul include un angajament de cumparare printr-o procedura competitiva a unui pachet de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare detinut in prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, la un pret minim garantat de 200 milioane dolari.

Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezinta pretul actiunilor vandute, iar 25 milioane dolari reprezinta prima convenita de catre parti pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care ii va permite sa adopte orice decizie in legatura cu aceasta companie.

Suma va fi platita catre OPSPI la finalizarea tranzactiei, intr-o singura transa.

Statul roman isi va mentine o participatie nediluabila de 18% pe o perioada de trei ani, iar dupa expirarea acestei perioade va avea posibilitatea sa implementeze o noua procedura de privatizare pentru vanzarea acesteia. In aceasta perioada, conform intelegerii, nu va interveni nicio reducere sau diluare a participatiei OPSPI la capitalul social al Rompetrol Rafinare.

La finalul acestei perioade, grupul Rompetrol este de acord sa participe in cadrul "oricarei proceduri de privatizare" prin care OPSPI va vinde actiunile ramase si sa ofere un pret care sa reflecte "valoarea justa" a acestor actiuni, valoare care va fi determinata la momentul vanzarii.
Grupul Rompetrol va continua sa detina un drept de preferinta la cumpararea actiunilor ramase.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri