Romania ar putea deveni, pe termen lung, un exportator de energie, insa este prioritar sa alinieze preturile la cele europene pentru a stimula investitiile si eficienta energetica, a declarat marti Catalin Pauna, economist senior al reprezentantei Bancii Mondiale (BM) in Romania.
"Referitor la exportul de energie, pe termen lung, avand in vedere structura sistemului energetic si resursele din Marea Neagra, am putea deveni un exportator. Dar nu trebuie sa ne propunem sa devenim exportator de energie in masura in care nu vedem un beneficiu clar in acea zona", a afirmat Pauna la o conferinta organizata de Ziarul Financiar, relateaza Mediafax.

El a aratat ca Romania trebuie, de exemplu, sa reduca dependenta energetica prin utilizarea mai eficienta a resurselor interne, care pot substitui importurile de gaze naturale.

"Insa nu poti sa exploatezi resursele respective in masura in care piata nu functioneaza pe deplin, in masura in care pretul nu este corect, ci este departe de pretul de piata, pentru ca randamentele respective nu justifica investitia, iar un investitor privat nu mai are garantia ca-si va recupera investitia", a spus Pauna.

El a precizat ca o prioritate pentru Romania este alinierea preturilor la energie la nivelul celor din Europa, pentru stimularea investitiilor si a eficientei energetice.

"Economia romaneasca este inca ineficienta din perspectiva energetic, in sensul ca pentru a produce o unitate de produs intern brut consumam de trei ori mai multa energie pe medie decat resul Europei', a mentionat Pauna.

Potrivit acestuia, alte domenii cu potential sunt infrastructura, agricultura sau sectorul IT.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri