Biletul de intrare pe piata berii al oamenilor de afaceri Octavian Cretu si Nicolae Palfi, principalii actionari ai grupului Romaqua, l-a constituit investitia de 40 mil. euro in fabrica de la Sebes, singura construita in ultimii cinci ani de la debutul crizei financiare.
Fabrica de bere de la Sebes a fost inaugurata in luna mai 2008. Constructia fabricii a inceput in iulie 2007, pe un teren de 25 de hectare. Investitia initiala a fost de 140 mil. lei, in ultimii ani fiind investiti in total peste 200 de milioane de lei.

Capacitatea de productie a fabricii a fost la inceput de un milion de hectolitri, in prezent aceasta fiind de 1,4 mil. hectolitri. Mare parte din investitiile derulate in cei cinci ani au fost orientate in aceasta directive, capacitatea de imbuteliere fiind marita la 60.000 de litri pe ora.

In 2008 in fabrica de bere de la Sebes lucrau 235 de angajati, in prezent numarul acestora ajungand la 270.

Albacher a fost primul brand de bere produs la fabrica din Sebes-Lancram, ulterior Romaqua lansand brandurile Dorfer si Muhlbacher. La Sebes se imbuteliaza Albacher Premium, Albacher Winter, Albacher Easter, Albacher Radler, Dorfer si Muhlbacher. Fabrica detine trei linii de imbuteliere. Capacitatea de imbuteliere pentru ambalajul de sticla este de 30.000 de sticle pe ora, in timp ce pentru doza aceasta este de 20.000 de doze pe ora.

Daca in urma cu cinci ani materia prima folosita era importata in totalitate, in prezent fabrica lucreaza cu fermieri romani care furnizeaza malt si hamei. Astfel, 40% din hamei si 15% din maltul folosit in fabrica Albacher provine de la agricultori romani.

“Am ajuns aici cu extrem de multe piedici. Au fost ajutate alte companii, carora li s-au facut autostrazi, cai ferate in urma unor investitii modice. Am reusit sa ajungem aici fara sa datoram nimanui nimic. E o concurenta care a facut tot posibilul sa ne inchida atat piata materiei prime, cat si piata de desfacere”, a precizat Octavian Cretu, presedintele Romaqua Group.

Albacher, cel mai vandut brand de bere din portofoliul Romaqua, detine o cota de piata de 9,4% in perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, potrivit datelor oferite de companie.

Romania a ajuns in 15 ani sa aiba doar 20 de fabrici de bere, dupa ce in 1994 existau 125 de unitati de productie. Cel mai nefast an pentru industria berii a fost 2010 cand fabricile din Hateg (detinuta de Heineken), Blaj (Bergenbier) si Cluj (Ursus Breweries) si-au oprit productia.

Printre companiile locale de bere care mai detin unitati de productie se numara Bermas Suceava, Martens Galati si Albrau (Bacau).

Industria berii genereaza direct si indirect 76.000 de locuri de munca. 98,4% din berea consumata in Romania provine din productia interna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri