Omul de afaceri Marcel Barbut (foto), proprietarul companiei producatoare de materiale pentru constructii AdePlast a investit pana in prezent in Romania circa 54 de milioane de euro, aproape jumatate din aceasta valoare fiind facuta doar in acest an prin programul investitional derulat in deschiderea a patru noi facilitati de productie in tara.
Vrei sa-l cunosti pe Marcel Barbut, Octavian Radu si pe alti antreprenori care au incheiat tranzactii? Esti antreprenor sau lucrezi intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vrei sa afli mai multe despre piata de M&A? Participa la conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrie-te aici.

Marcel Barbut a inaugurat la finalul saptamanii trecute cea de-a doua facilitate de productie din programul investitional, la Oradea, ridicand o fabrica de polistiren cu o capacitate de 700.000 metri cubi pe an.

Noua facilitate de productie, cu o suprafata construita de circa 2.000mp s-a ridicat la 3,2 milioane de euro, iar proiectul face parte dintr-un program de investitii care se va derula in acest an si presupune inaugurarea a patru linii noi de productie in Oradea, la Ploiesti cat si in Roman, care va totaliza 22 de milioane de euro.

La fabrica din Oradea, Adeplast mai produce si adezivi, mortare uscate sau vopsele, fiind prima platforma industriala completa din portofoliul companiei. Suprafata totala a platformei industriale se ridica la circa 22.000 de metri patrati.

Odata cu deschiderea noii facilitati de productie din Oradea, Adeplast isi va consolida pozitia pe piata si isi va extinde exporturile si pe teritoriul Ungariei, produsele ajungand chiar si pe piata din Austria, una din tintele omului de afaceri pentru urmatoarea perioada.
In fabrica de polistiren din Oradea vor lucra 12 angajati, in timp ce pe intreaga platforma sunt circa 90 de persoane.


Planul investitional din acest an: 22 de mil. € in patru fabrici


Marcel Barbut si-a bugetat pentru acest an investitii de peste 20 de milioane de euro care se vor directiona cu precadere in cele patru facilitati de productie pe care si-a propus sa le deschida.

“Am inaugurat deja fabricile de mortare si adezivi de la Roman, dar si cea de polistiren din Oradea, la inceputul luniiiunie vrem sa deschidem fabrica de polistiren din Roman pentru ca in vara acestui an sa pornim fabrica de vopsele din Ploiesti”, a precizat omul de afaceri.

Din Ploiesti, unde se afla a doua zona industriala, AdePlast alimenteaza piata din sudul tarii, sudul Europei, dar si Libanul. Aici se gaseste o fabrica de mortare uscate din 2008, una de polistiren expandat, finalizata in 2011, dar si o linie de polistiren grafitat de anul trecut. De la jumatatea acestui an, la Ploiesti va porni si fabrica de vopsele si tencuieli decorative pentru care au fost deja achizitionate echipamentele.

Una dintre cele mai noi si mai moderne platforme industriale ale producatorului de materiale pentru constructii AdePlast se afla la Roman. De aici se va livra catre partea de Est a tarii, Republica Moldova si Ucraina.

Fabrica de la Roman are in acest moment o suprafata construita de circa 15.000 de metri patrati si dispune de o suprafata totala construibila de 40.000 de metri patrati.

La Ploiesti, unde Adeplast a demarat primul proiect investitional inca din 2008, cele trei facilitati de productie vor ocupa circa 20.000 de metri patrati, pe un teren cumparat care dispune de o suprafata totala construibila de peste 100.000 de mp.

„Finalizarea investitiilor demarate in 2012 este prevazuta pentru jumatatea acestui an. Aceste investitii au fost realizate din bani pe care i-am luat de la banci, dar si din fonduri proprii. Scopul acestui demers este acela de a ne consolida pozitia pe piata pe segmentele pe care activam si, evident, vizam pietele din Europa dezvoltata si zona tarilor arabe”, a precizat Barbut.

O miscare indrazneata: preluarea brandului de vopsele Dufa


AdePlast a anuntat in a doua parte a lunii martie incheierea unui parteneriat cu grupul german Meffert AG pentru preluarea licentei de productie pentru brandul de vopsele Dufa, care pentru urmatorii cinci ani se va afla in portofoliul AdePlast.

Ca urmare a preluarii Dufa pe pietele din Romania si Bulgaria, Adeplast tinteste dublarea cotei de piata pe segmentul productiei de vopsele, dar si o dublare a ponderii vanzarilor de vopsele, la peste 4 milioane de euro in acest an.

“Adeplast a investit mult in fabrica de tencuieli decorative de la Ploiesti. Am reusit pe parcursul anului 2012 sa vindem vopsele de circa 2 milioane de euro si am simtit ca este cazul sa crestem ponderea de 5% a vanzarilor de vopsele, sa aducem un nume in portofoliul Adeplast. Am preluat angajatii si operatiunile din Romania si Bulgaria ai brandului Dufa”, a declarat antreprenorul roman la acea data.

Divizia de vopsele a AdePlast a preluat departamentul de vanzari, distributia si clientii cu care functiona Dufa in Romania, iar productia de vopsea a Dufa a fost transferata in fabricile AdePlast, mai intai la Oradea, ulterior urmand sa mute productia langa Ploiesti.

La inceputul acestei veri, AdePlast va pune in functiune fabrica de vopsele de langa Ploiesti, facilitate de productie ridicata in urma unei investitii de circa 3 milioane de euro. Noua fabrica va avea o capacitate de 20.000 de tone pe an.

Extinderea teritoriala

Producatorul de materiale pentru constructii AdePlast va deschide doua fabrici langa Kiev.

Barbut sustine caa avut discutii cu unul dintre proprietarii grupului Meffert din Ucraina, companie de la care AdePlast a preluat brandul de vopsele Dufa pe pietele din Romania si Bulgaria la finalul lunii martie.

„Viitoarea facilitate de productie va fi una identica cu la Roman.Ea va veni practic in completarea actualei unitati de productie de vopsele, detinuta de grupul Meffert Ucraina. Investitia se va ridica la circa 16 milioane de euro si va fi reprezentata dintr-o fabrica de adezivi si mortare uscate (circa 12 mil. euro), dar si in ridicarea unei fabrici de polistiren (circa 4 mil. euro) si va fi realizata in proportie de 50% de catre AdePlast”, a declarat Marcel Barbut.

Potrivit sefului AdePlast, suprafata disponibila pentru cele doua fabrici este de aproximativ cinci hectare.

Barbut a tinut sa sublinieze ca piata din Ucraina are un potential foarte ridicat, in special datorita numarului de trei ori mai mare de locuitori comparativ cu cel al Romaniei.

"Piata din Ucraina devine foarte importanta pentru noi. Partenerul firmei Meffert AG din Ucraina este interesat de o investitie intr-o fabrica de mortare uscate si una de polistiren. Am stabilit o strategie clara ca aproximativ 1-2 ani AdePlast sa produca sub eticheta privata polistiren si adezivi, dupa care se va face o investitie comuna in doua fabrici identice cu cele din Romania. Am stabilit deja ca dupa sarbatori sa ne intalnim pentru a semna contractele de colaborare", a mai spus Barbut.

Potrivit reprezentantului AdePlast, cele doua facilitati de productie ar urma sa fie finalizate in cursul anului viitor.

Miza pe un business de 50 de mil. € in acest an


Marcel Barbut se asteapta ca in acest an business-ul Adeplast sa inregistreze un avans de cel putin 25%, estimand un rulaj de peste 50 de milioane de euro.

Acest lucru va putea fi posibil datorita finalizarii celor patru proiecte investitionale derulate in prima jumatate a acestui an care vor contribui din plin la cresterea afacerilor companiei.

Totodata, omul de afaceri mizeaza si pe o crestere a exporturilor, de pana la 8 milioane de euro in tari precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina, Liban, dar si Iordania.

Potrivit reprezentantilor Adeplast, segmentul de vanzari prin intermediul D-I-Y va aduce de asemenea o crestere afacerilor, vanzarile din primele patru luni ale anului inregistrand aproape o dublare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

“Vopseaua a fost una dintre gamele de produse care a inregistrat cele mai mari cresteri. Doar in primele patru luni ale anului am obsevat o evolutie de 300% a gamei de produse de pe acest segment”, a subliniat Bogdan Pirvu, directorul diviziei de lacuri si vopsele din cadrul Adeplast intr-o discutie cu wall-street.ro.

Cum vrea Barbut sa faca din AdePlast o afacere de peste 100 de milioane de euro


In ceea ce priveste evolutia business-ului si dezvoltarea acestuia pe parcursul urmatorilor ani, omul de afaceri se asteapta la o dublare a vanzarilor de vopsele, ca urmare a preluarii operatiunilor locale si din Bulgaria ale brandului Dufa, dar tinteste si o crestere a exporturilor catre vest.

Odata cu acestea, Barbut nu exclude posibilitatea ca in urmatorii ani sa achizitioneze si unitati de productie mai mici, firme specializate in productia de materiale pentru constructii de peste hotare sau de pe piata locala, ceea ce ar putea creste rulajul AdePlast la peste 100 de milioane de euro.

“Marea mea dorinta este sa ajungem cu in urmatorii trei ani la un business de peste 100 de milioane de euro, iar acest lucru se poate realiza doar daca piata va continua sa creasca si daca vom face achizitii. Realist vorbind eu vad o evolutie a afacerilor AdePlast in urmatorii trei ani la 75 de milioane de euro.

La nivelul anului 2012, afacerile AdePlast s-au ridicat la peste 41 de milioane de euro.

Compania AdePlast este specializata in productia de adezivi, mortare uscate, vopsea si polistiren expandat, avand fabrici la Ploiesti, Oradea si Roman.

Principalii concurenti ai AdePlast pe piata locala sunt Henkel (Ceresit), Baumit sau Duraziv (adezivi) si Arcon, Austrotherm sau Issospor (polistiren).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri