Ministerul Sanatatii (MS) vrea sa reglementeze, conform unui proiect, activitatea de raportare si prelucrare a datelor privind distributia medicamentelor de catre distribuitori angro, importatori si producatori, una dintre masuri vizand precizarea tarii ce beneficiaza de produselor vandute.
MS a lansat in dezbatere publica Ordinul privind modificarea Ordinului ministrului sanatații nr. 502/2013 pentru aprobarea obligativitatii raportarii lunare a punerii pe piata din Romania, respectiv a vanzarilor medicamentelor de uz uman de catre distribuitorii angro/importatorii/fabricantii autorizati.

Aceasta este, practic, un ghid pentru raportarea electronica lunara a medicamentelor distribuite de catre distribuitori angro, importatori sau producatori, avand ca scop transparentizarea in tot ceea ce inseamna produsele care pleaca in strainatate, a precizat presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. Marius Savu.

"Ghidul are mai multe prevederi clare legate de raportare. Una dintre noutati face referire la tara spre care pleaca medicamentele. Este doar o transparentizare mai mare in tot ceea ce inseamna produsele care pleaca in afara tarii, o vizualizare mai mare a acestor activitati, a explicat presedintele ANMDM.

Potrivit proiectului, comerciantii vor trece pe foaia de raportare, separat, medicamentele fara prescriptie medicala (OTC) si cele care se elibereaza pe baza de reteta. Pe o alta foaie, vor fi completate datele celui care a facut raportarea.

Ghidul prevede obligativitatea notarii numelui tarii beneficiare a respectivelor medicamente, numele distribuitorului, importatorului sau producatorului, dar si denumirea exacta a medicamentului, forma farmaceutica, concentratia, declaratia autorizatiei de punere pe piata si stocurile.

Proiectul de ordin se afla in dezbatere publica pana la 24 iunie.

La inceputul lunii aprilie, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca pana la jumatatea anului ar putea fi realizat un nou pachet care va include tot ce inseamna medicament, respectiv decontari, preturi, liste, pana atunci fiind luata masura suspendarii exporturilor paralele, scrie Mediafax.

"Speram ca pana la mijlocul acestui an sa avem un sistem nou privind decontarea medicamentelor, privind pretul medicamentelor, listele de medicamente. Toate reprezinta un pachet care este in discutie, in negocieri. Pana atunci am luat aceasta decizie de suspendare temporara a acestor exporturi paralele", a spus ministrul Sanatatii, prezent la lansarea campaniei "De profesie: medic in Romania".

Eugen Nicolaescu a precizat ca, dupa ce va fi redactat "pachetul medicamentului", vor fi luate masuri care sa nu mai puna bolnavii in situatia de a nu mai gasi anumite medicamente.

"Dupa aceea, prin masuri economice, prin masuri medicale, masuri administrative vom avea garantia ca medicamentele necesare pentru principalele patologii, pentru principalele programe nationale, pentru care viata omului este in pericol sa nu mai lipseasca. Speram ca putem sa punem in aplicare aceste noi strategii care sa ne duca la acel obiectiv", a mai spus Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a aratat ca 28 de medicamente pentru cancer si leucemie sunt monitorizate temporar, pentru a evita riscul aparitiei unor disfunctionalitati in aprovizionarea farmaciilor si spitalelor cu aceste produse.

"Aceste 28 de medicamente ar putea avea disfunctionalitati in aprovizionare si noi le consideram medicamente cu risc de a fi in anumite perioade deficitare si de accea le monitorizam", a spus ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat anterior un ordin de suspendare, pana la sfarsitul anului, a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate si care pot fi gasite pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Decizia a venit dupa ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploiesti ar fi cumparat de la Compania Nationala Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca, incepand din octombrie 2012 si pana in ianuarie 2013, au fost livrate de catre Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran si Purinethol, esentiale in tratamentul pacientilor bolnavi de cancer catre reteaua de spitale si farmacii, cu prioritate in unitatile spitalicesti care au comandat aceste produse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri