Cererile de muncitori romani au crescut in ultimele luni, angajatorii din vestul Europei si din Orientul Mijlociu uitandu-se in special dupa candidatii in special in domeniile agricultura, IT si HoReCa. Salariile urca si pana la cateva mii de euro, a declarat Cristina Savuica, managing partner in cadrul companiei de recrutare Lugera.
"Avem multe cereri din afara pentru muncitori si specialisti. De exemplu, o cerere mare, de 150 de persoane vine din Dubai si Qatar pe zona de HoReCa. Se cauta de la chelneri, instructori de fitness, la directori de restaurante si hoteluri", a spus Savuica.

Potrivit acesteia, un chelner castiga de la 600 de euro pe luna, la care se adauga bacsisul, iar un sef de sala undeva la 1.500 euro. Ambii au transport, cazare si masa asigurate.

Compania de recrutare se uita in general dupa tineri vorbitori de engleza, cu experienta in acest domeniu de activitate.

"Cautam in special tineri pentru ca ei sunt mai dornici de aventura, vor sa vada alta tara, sa cunoasca alta cultura", a explicat Cristina Savuica.

Sefa Lugera a precizat ca pentru fiecare pozitie deschisa in afara primeste intre 700 si 1.000 de CV-uri, dintre care ajunge in final sa aleaga cateva persoane.

"Multi nu citesc anunturile si aplica desi nu au pregatirea necesara. Altii nu vorbesc fluent engleza si nu pot fi primiti. De asemenea, multi se razgandesc cand aud ca pot veni doar o data pe an sau la doi ani in tara. In final, alegem cateva persoane care se potrivesc profilului cautat", a explicat Cristina Savuica.

In Vest se cauta IT-isti si fermieri

Cristina Savuica a adaugat ca in prezent angajatorii din Europa de Vest cauta muncitori in agricultura.

"In tarile din Euroa de Vest salariile sunt incomparabile cu cele din Romania. Salariile fermierilor incep de la 900 de euro", a adaugat Savuica.

De asemenea, strainii cauta si specialisti in IT, iar salariile de top ale acestora ajung uneori la 5.000 euro pe luna.

Lugera este una dintre cele mai mari companii de recrutare din Romania, cu activitate pe piata locala din 2001. Compania cu 168 angajati a incheiat anul 2012 cu o cifra de afaceri de 42,8 milioane de euro si un profit de 800.000 euro. Pentru acest an, Lugera si-a bugetat un avans de 5%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri