Investitorul care vrea sa preia Oltchim trebuie sa aiba bonitate, certificata de scrisori de bonitate bancara si de confort, care sa acopere cel putin 25% din suma care trebuie angajata, si sa aiba experienta in domeniul chimiei si petrochimiei, a declarat Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Am decis termenul de negociere si sa realizam o cerere de oferta pentru a tatona asteptarile pietei si sa ne ajute sa realizam o lista scurta a posibililor investitori. Un astfel de investitor ar trebui sa aiba o bonitate care sa fie probata de scrisori de bonitate bancare si de confort si sa acopere cel putin 25% din suma care trebuie angajata. Sa aiba experienta in domeniul chimiei si pertrochimiei si o retea globala in care sa se integreze. Oferta va fi publicata pe site-ul ministerului", a spus Vosganian intr-o conferinta, citat de Mediafax.

Reprezentantii administratorilor judiciari au precizat ca in prezent opt companii sunt interesate de Oltchim.

Vosganian a aratat ca obiectul in cazul Oltchim este ca in septembrie-noiembrie 2013 combinatul sa fie sufiecient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme.

"Un Oltchim lipsit de aceasta capacitate ar fi mai putin credibil decat daca nu are asigurata piata pentru 2014", a precizat ministrul Economiei.

El a aratat ca se va crea un vehicul special care va prelua partea functionala din Oltchim, si care in linii mari se suprapune de intreaga platforma de la Ramnicu-Valcea, in care se vrea si includerea partii de piroliza de la Arpechim.

"Datoriile vor ramane la Oltchim, iar Oltchim 2 va fi curatata de datorii. Procesul trebuie facut cu transparenta (...) Creditorii nu-si vor recupera toate sumele datorate de Oltchim, se va face o taiere a datoriilor, iar credtorii se vor califica in functie de creanta detinuta", a explicat Vosganian.

Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al Oltchim a mentionat ca in acest moment procentul de recuperare a creantelor este zero, nu se poate face recuperarea creantelor in acest moment procedural.

"Nu se poate spune nici macar procentul pe care il vor recupera creditorii. Nu va pot spune inainte macar de a avea evaluarea care este procentul la care trebuie sa se astepte creditorii din distributiile care se vor face, nu avem criterii. Bancile, din pacate pentru toata lume, dar pentru ca se impune acest lucru, acestea si-au provizionat aceste sume si pentru ele sunt deja pierderi. Ceea ce inseamna ca si un leu daca se recupereaza inseamna un profit pentru bancile respective. Bancile insa ca si ceilalti creditori care au garantii, cu exceptia celor care au garantii vulnerabile, care vor fi desfiintate de noi, vor fi cumva favorizate pentru ca asta este ordinea din lege", a spus Piperea.

El a precizat ca cei care vor fi realmente sacrificati vor fi creditorii chirografari, cei care aveau contracte cu Oltchim.

"Acestea insemnau profituri consistente, in total sunt 200 milioane de euro creante chirografare, care vor fi zero indiferent de formula, reorganizare sau faliment. Acesti creditori nu vor lua niciun ban, multi dintre ei nu fac decat sa plateasca pentru lacomia si modul gresit de business in care s-au lansat impreuna cu vechii administratori ai Oltchim, asa ca nu le-as plange de mila acestor creditori, deloc", a mentionat Piperea.

Reprezentantul administratorului judiciar a adaugat ca a discutat informal cu creditorii Oltchim si in mod evident toti stiu ca urmeaza sa fie o parte consistenta din creante sacrificata.

In acelasi timp, referindu-se la pretul la care s-ar putea vinde Oltchim, Pipera a precizat ca in cazul in care creditorii vor vrea ca din suma datoriilor de 793 milioane euro sa recupereze 60-70% atunci pretul va fi mai redus.

"Pretul in momentul de fata va trebui sa tina cont de evaluare si de votul creditorilor. Exista un portofoliu de prorietate intelectuala la Oltchim care doar acesta valoareaza cateva zeci de milioane de euro, doar daca se vinde acesta s-ar putea obtine un pret suficient de mare astfel incat sa fie acceptat de creditori", a mai spus Piperea.

Ministerul Economiei a anuntat la inceputul linii mai ca a primit zece scrisori de intentie pentru combinatul Oltchim Ramnicu Valcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitand chiar combinatul.

Combinatul din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a esuat anul trecut intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Autoritatile romane s-au angajat prin acordul cu FMI sa privatizeze Oltchim, in caz contrar compania urmand sa intre in lichidare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri