Actiunile African Petroleum, compania omului de afaceri Frank Timis, au scazut cu 90% in ultimele 12 luni, din cauza incertitudinilor privind descoperirile de petrol din Liberia, si a informatiilor privind o investigatie a bursei australiene, legata de tranzactiile cu actiuni ale unor directori.
In februarie 2012, African Petroleum (AP) anunta o descoperire majora de petrol la perimetrul offshone Narina-1 din Liberia, provocand cresterea cotatiei actiunilor companiei de la 0,7 dolari australieni la 1,55 dolari austrialieni intr-o singura zi, relateaza portalul FrontPageAfrica, citat de Mediafax.

In iunie 2012, atractivitatea descoperirii din Liberia a dus la negocieri cu PetroChina, pentru atragerea companiei chineze sa investeasca in activele petroliere ale AP in Africa.

O afacere cu milioane de barili de titei

In conditiile trenarii negocierilor, AP a anuntat in ianuarie 2013 ca au fost descoperite rezerve recuperabile de titei estimate la 840 milioane de barili la exploatarea Bee Eater/Narina si rezerve suplimentare de 2.396 de milioane de barili la alte doua perimetre, LB-08 si LB-09.
Autoritatea de reglementare in domeniul energiei din Liberia, NOCAL, a precizat insa imediat ca sunt necesare noi teste pentru a verifica daca exploatarea Bee Eater este viabila din punct de vedere comercial.

Ulterior, NOCAL si AP au emis un comunicat comun, in care afirmau ca rezultatele testelor de la Bee Eater sunt incurajatoare, dar sunt necesare noi verificari, inainte de a stabili viabilitatea exploatarii.

In Liberia au aparut intre timp speculatii ca NOCAL incearca sa ascunda marimea rezervelor de petrol si incearca sa exploateze titei fara stiinta poporului liberian.

Directorul general al AP, Karl Thomas, a afirmat intr-un comunicat de presa din februarie ca "anul 2012 a fost unul de succes pentru companie, cu descoperirea de la Narina-1 in Liberia si extinderea portofoliului de explorare cu cinci perimetre in Senegal, Sierra Leone si Coasta de Azur".

El a aratat ca in acest an AP incepe forari de mare potential la Bee Eater in Liberia, precum si pe Coasta de Azur si Gambia/Senegal.
"Finalizam negocierile cu PetroChina pentru o investitie de pana la 20% la perimetrul LB-09 in Liberia si suntem increzatori ca vom ajunge in curand la un acord", a precizat Thomas.

“Jocul fumului si al oglinzilor”

La cateva luni de la anuntarea marii descoperiri la Bee-Eater 1, pe coasta Liberiei, scepticismul si ingrijorarea sunt in crestere, ca presedintele AP, Frank Timis, si compania au umflat cifrele legate de descoperire, pentru a profita pe piata de actiuni si pentru a incheia cu succes tranzactia cu PetroChina.

Frank Timis nu este nou in "jocul fumului si al oglinzilor", fiind cunoscut ca a mai umflat datele referitoare la descoperirile de petrol, pentru profit. Fosta companie a lui Timis Regal Petroleum a fost penalizata cu cea mai mare amenda posibila, de 600.000 de lire sterline, de bursa londoneza AIM, pentru astfel de practici.

Regal care a detinut unele active in domeniul petrolului si gazelor in Romania si Ucraina, a devenit faimoasa dupa ce a cumparat in 2003 o participatie de 60% la un proiect petrolier din Kavala, Grecia.

Conducerea Regal a promovat zacamantul ca unul dintre cele mai mari din Europa, de pana la 1 miliard de barili, si ca titeiul are o astfel de presiune incat aproape a distrus platforma de forare.

Stirile au urcat capitalizarea de piata a Regal Petroleum la 500 de milioane de lire sterline, iar Merrill Lynch, Commerzbank, Artemis si Schroders au investit peste 45 de milioane de lire sterline in companie.

La jumatatea lui 2005 a devenit clar ca zacamantul de la Kavala contine petrol, dar nu incantitati comerciale, iar Timit si Regal Petroleum au mintit.

In urma scandalului si a prabusirii actiunilor Regal, bursa AIM a inasprit reglementarile pentru companiile din sectorul resurselor, pentru a preveni alte bule speculative.

Regal a fost amendata, dar actiunile companiei continua sa fie tranzactionate la bursa AIM.

Timis continua sa detina numeroase companii, tranzactionate la diverse burse, si este considerat un afacerist desavarsit.

Potrivit FrontPageAfrica, cinci directori ai AP au demisionat in ultimele cateva saptamani, iar NOCAL a solicitat recent companiei sa puna la dispozitie toate datele privind petrolul descoperit la Bee-Eater 1, pentru a efectua propriile analize.

AP nu a raspuns solicitarii FrontPageAfrica pentru clarificarea problemei.

Averea personala a lui Timit a scazut cu peste 1 miliard de dolari, iar pretul actiunilor AP a coborat cu 90% in ultimul an, la circa 0,15 dolari australieni pe unitate. Capitalizarea de piata a AP este totusi de peste 250 de milioane de dolari, iar compania detine rezerve de 85 de milioane de dolari.

Compania britanica Regal Petroleum a vandut anul trecut subsidiara din Romania catre Zeta Petroleum, pentru 650.000 de dolari, singurul activ semnificativ al unitatii fiind o participatie de 50% la perimetrul gazeifer Suceava. Regal a vandut in februarie 2011 drepturile asurpa perimetrului de exploatare/explorare Barlad catre grupul Chevron, pentru 25 milioane dolari fara taxe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri