Compania farmaceutica Bristol-Myers Squibb a decis, de comun acord cu Agentia Nationala a Medicamentului, sa retraga de pe piata medicamentul antigripal Fervex, pe fondul unor suspiciuni ca aceasta ar contine flora microbiana atipica, scrie TF1.
[Update] "Au fost identificate in piata 800.000 de cutii de Fervex. Acestea au fost oprite de la comericalizare", a spus Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

In plus, dr. Marius Savu recomanda celor care au medicamentul au in casa sa nu il mai folosesca sau sa il returneze farmaciei de unde l-au cumparat, spre a fi distrus.

"Decizia de retragere de pe piata a produselor Fervex Adulti Granule pentru solutie orala si Fervex Copii Granule pentru solutie orala a fost luata ca urmare a informatiei primite de ANMDM prin intermediul sistemului de alerta rapida de la Autoritatea Competenta din Franta, cat si de la producator (Bristol-Myers Squibb - n.r.)", a adaugat Savu.

Medicamentul va fi retras in toate tarile din UE, inclusiv in Romania.

Analizele au identificat prezenta bacteriei Enterococcus faecalis in patru loturi de Fervex. Desi aceasta bacterie poate provoca infectii, riscul este considerat neglijabil, potrivit Agentiei Europene a Medicamentului.

Compania a mai analizat loturi de Fervex si in lunile aprilie si mai. In acest moment, sunt realizate analize in cazul Fervex si Fervex Junior.

“Daca pacientii au achizitionat deja acest medicament, insa nu sunt nevoiti sa si-l administreze, este mai sigur pentru ei sa nu o faca”, a declarant Alina Fornal, presedintele Consiliului Regional al Farmacistilor din Varsovia.

Bristol-Myers Squibb a descoperit un lot cu incarcatura microbiana, respectiv Fervex cu aroma de zmeura, pentru care a cerut retragerea de pe piata, ca masura de precautie, a spus presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Marius Savu.

Ulterior, Agentia Europeana a Medicamentului a hotarat retragerea de la comercializare a tuturor formelor de Fervex granule pentru adulti si copii, nu numai a celor cu aroma de zmeura, a precizat Marius Savu.

Marius Savu a precizat ca medicamentul Fervex cu aroma de zmeura nu se comercializeaza in Romania, dar in urma deciziei Agentiei Europene a Medicamentului, Fervex a fost retras de la vanzare in toate variantele comercializate.

Presedintele ANM a mai spus ca reactiile adverse care ar putea fi produse de medicamentele Fervex cu incarcatura microbiana sunt greata, varsaturi si diaree.

Medicamentul Fervex este recomandat pentru tratamentul simptomatic al racelilor comune, rinitelor alergice si vasomotorii, starilor gripale, pentru ameliorarea stranutului, secretiei nazale apoase, inflamatiei mucoaselor nazala si sinusala, febrei, durerilor de cap si musculare, potrivit prospectului produsului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri