Ofertele preliminare si neangajante pentru privatizarea Postei Romane vor fi depuse pana la 30 iunie 2014, dupa ce la termenul anterior, care a expirat pe data de 28 mai, caietul de sarcini nu a fost cumpãrat de niciun investitor, a anuntat Ministerul pentru Societatea Informationala.

"Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) anunta ca data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), stabilita la data de 28 mai 2013, ora 12:00, se prelungeste pana la data de 30 iunie 2014, ora 12.00", se arata intr-un anunt al ministerului, potrivit Mediafax.

Potrivit unui act normativ adoptat recent de Guvern, orice companie de stat va putea fi privatizata in termen de pana la doi ani. In baza noii scheme adoptate de Executiv, care a modificat legislatia privatizarii societatilor comerciale, Posta Romana poate fi astfel vanduta, cel mai tarziu pana in octombrie 2015.

CNPR trebuia sa fie privatizata in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.

Seful Postei, Ion Smeeianu, a afirmat ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au indepartat potentialii investitori.

La finele lunii mai, datoriile totale ale Postei insumau 650 milioane de lei.

Prin prelungirea termenului de privatizare, asa cum s-a stabilit de catre Guvern, Posta Romana va trece printr-un proces de restructurare, care prevede disponibilizari de personal si transformarea in actiuni a datoriilor istorice.

Numarul celor care fi disponibilizati se va ridica la 3.650 de salariati, respectiv 11,4% din personalul Postei, conform unui anunt al companiei.

Potrivit anuntului MSI, dosarul de privatizare poate fi achizitionat in schimbul sumei de 50.000 euro de la sediul MSI pe baza cererii scrise prealabile a investitorilor interesati.

"Cererea scrisa privind achizitionarea dosarului de prezentare va fi comunicata in prealabil cu cel putin doua zile lucratoare prin scrisoare recomandata sau personal prin depunere la sediul MSI sau prin fax", se mai spune in anunt.

Pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati vor depune la sediul MSI pana la 30 iunie 2014, printre altele, si o garantie de participare de 9.480.866 lei

"Data si locul deschiderii documentelor de participare, inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare va fi 30 iunie 2014, ora 14:00, la sediul MSI", se mai spune in anunt.

Celelalte elemente ale anuntului de privatizare, publicat in perioada 25-27 februarie si modificat in 27 martie, raman neschimbate.
Astfel, viitorii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane trebuie dovedesca ca detin resurse financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numerar de minim 150 milioane de euro.

De asemenea, la procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu, care indeplinesc mai multe criterii de precalificare.

"Astfel, vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate si/sau neserioase intr-un proces de privatizare, si/sau nu au retras sau revocat oferta declarata castigatoare intr-un proces de privatizare, si/sau nu au refuzat sa incheie contractul de privatizare", potrivit MSI.

Actionarii CNPR sunt MSI - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati. Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011.

In ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an. Posta avea 32.887 salariati la 31 decembrie 2012, fata de numar mediu de 35.576 in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri