Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a finalizat alerta declansata in 30 mai privind suspiciunea contaminarii produsului "mici cu carne de pasare Delicia" cu Salmonella spp, analizele realizate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica aratand ca serotipurile depistate nu sunt patogene si nu prezinta risc pentru sanatatea publica.
"Cantitatea de produs retinuta oficial de catre inspectorii sanitar-veterinari pana la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul National de Referinta va fi returnata la producator. unde va fi supusa unui tratament termic, sub supraveghere sanitar-veterinara, care sa garanteze distrugerea Salmonellei", a declarat presedintele ANSVSA.
Vladimir Manastireanu a spus ca pasta de mici poate fi folosita la produse preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade.
Presedintele ANSVSA a precizat ca obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kilograme de mici din carne de pui, intr-o prima etapa fiind retinute 205 kilograme aflate pe stoc in Prahova.
"In timpul desfasurarii alertei s-a constatat ca 635 de kilograme din produsul respectiv au fost distribuite in 24 de judete. Din aceasta cantitate, inspectorii au identificat si retinut 526 de kilograme, din depozitele si unitatile de comercializare din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Buzau, Bihor, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Harghita, Dolj, Hunedoara, Maramures, Galati, Neamt, Suceava, Iasi, Prahova, Salaj, Satu Mare si Timis", a precizat seful ANSVSA.
El a mai spus ca verificarile efectuate la unitatea de procesare din judetul Neamt au aratat ca materia prima nu provenea din Romania, ci din Germania. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie prima existenta in stoc a fost dirijat spre procesare termica, conform procedurii aplicabile in cazul depistarii tulpinilor nepatogene de Salmonella spp in alimente.
In 10 iunie, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasa, anunta ca, in urma unui control facut la Ploiesti, in depozitul central al unui supermarket, a fost recoltata o proba dintr-o caserola de mici in greutate de un kilogram, care a fost analizata din punct de vedere microbiologic, depistandu-se salmonella.

Probleme gasite intr-un depozit din Ploiesti

Ulterior acestui control, doua sute de caserole cu mici au fost retrase de catre DSVSA Prahova din depozitul Kaufland din Ploiesti, de unde mai fusesera distribuite 640 de caserole cu mici in magazine din 24 de judete.
Reprezentantii lantului de hipermarket-uri Kaufland au precizat atunci, pentru Mediafax, ca este vorba de un singur produs, cu carne de pasare, care se vinde foarte putin in comparatie cu alte produse de carne de mici.
"In urma verificarilor interne din punct de vedere al sigurantei calitatii efectuate in mod periodic de Kaufland la Centrul Logistic din Ploiesti, s-a constatat, la un singur articol de la un singur furnizor, o suspiciune de infestare cu salmonella. Este vorba de un produs congelat, mici congelati Delicia cu carne de pasare - 1 kilogram, cu termen de valabilitate 23.10.2013", au precizat reprezentantii companiei, intr-un raspuns la solicitarea Mediafax..
Acestia au mai aratat ca este vorba despre un articol cu rulaj nesemnificativ in comparatie cu celelalte produse de carne de mici, ce are totodata o cota medie de 0,12 la suta pe zi, din vanzarea totala de produse congelate per magazin.
Reprezentantii Kaufland au mai atras atentia ca nu a fost gasita salmonella in carne de mici proaspata si ca articolele congelate care contin carne de pasare sunt predispuse la infestare cu salmonella.
Micii infestati au fost depistati in cadrul unui control conform Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, efectuat pe 30 mai, cand au fost prelevate de la un depozit de produse congelate 5 probe din carne preparata pentru mici, produsa de o unitate de procesare a carnii din judetul Neamt.
In urma analizelor efectuate in laboratorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, in 7 iunie, s-a depistat prezenta Salmonella spp. in probele analizate, iar imediat a fost declansata alerta prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAFF).
Din primele date ale anchetei a rezultat ca depozitul de produse congelate a receptionat, in data de 29 aprilie 2013, cantitatea de 840 de kilograme de carne preparata de mici. Din aceasta cantitate, pana la data de 7 iunie a fost livrata, in 23 de judete, o cantitate de 635 de kilograme.
Celelalte 205 kilograme de produs, care se aflau in stoc, au fost retinute in depozitele din judetul Prahova.
De asemenea, DSVSA Prahova a notificat directiile sanitare din judetele in care a fost distribuit produsul respectiv, care au declansat, la randul lor, procedura de retinere oficiala.