Lufkin Industries, unul dintre cei mai mari producatori de utilaje petroliere din lume, a inaugurat langa Ploiesti fabrica de 140 de milioane de dolari, proiect inceput in toamna anului 2010.
Compania americana este la una dintre cele mai mari investitii de pana acum, texanii intrand pentru prima data pe piata europeana de productie a unitatilor de pompare, sistemelor automatizate, pompe de gaz cu tija si piston sau cofraje de fundatii dupa deschiderea fabricii din complexul logistic de la Aricestii Rahtivani, situat in judetul Prahova.

Potrivit reprezentantilor companiei, decizia Lufkin de a deschide o fabrica in Romania are in primul rand o imporanta strategica si logistica pentru americani datorate in special pozitionarii geografice si a deschiderii catre piete importante pe care isi desfasoara activitatea.

Inaugurarea fabricii reprezinta un pas esential pentru strategia noastra de dezvoltare la nivel global. Expansiunea geografica ne va permite sa deservim si mai bine clientii nostri international si anticipam ca unitatea deschisa in Romania va reprezenta un centru strategic pentru pietele din Emisifera Estica”, apreciaza Jay Glick (foto), CEO si presedinte al companiei Lufkin Industries.

Conform oficialului Lufkin, din productia anuala de circa 1.100 de unitati de pompare cu balansier, 90% va fi exportata in peste 20 de tari, cele mai importante regiuni fiind Egiptul, zona Africii de Nord, Africa Sud-Sahariana, vestul Asiei sau regiunea Europei de Est.

Cu un plan demarat in urma cu aproape cinci ani, fabrica Lufkin de langa Ploiesti a necesitat investitii de aproape 140 de milioane de dolari. Pentru deschiderea facilitatii de productie, Guvernul Romaniei a acoperit o parte a investitiilor, ceea ce reprezinta circa 28 de milioane de euro.

“Este prima extindere a activitatii noastre pe piata europeana si totodata cea mai mare investitie derulata de grup pana in prezent. Din totalul de 140 de milioane de dolari, aproximativ 72 de milioane a fost reprezentat de echipamentul tehnologic, in timp ce 53 de milioane de dolari au costat cladirile, ridicarea fabricii sau spatiile de birouri”, a completat Glick.



Americanii de la Lufkin Industries dispun in parcul logistic de langa Ploiesti de o suprafata totala de 330.000 mp, din care peste 28.000 este reprezentata de zona efectiva de productie, circa 12.000 sunt spatiile de birouri, in timp ce 3.600 mp este o hala ce asigura service-ul sau mentenanta echipamentelor.

In plin proces de recrutare


O data cu inaugurarea fabricii de la Aricestii Rahtivani, texanii vor deveni printre cei mai importanti angajatori din zona, punand la bataie sute de locuri de munca.

“In prezent avem in jur de 260 de angajati, peste jumatate fiind angrenati in zona de productie. Ne-am propus ca pana la finalul anului sa ajungem la 370, urmand ca in perioada urmatoare, in functie de volumul de lucru si de cerintele pietelor de export sa continuam sa cautam personal”, a dat asigurari CEO-ul Lufkin Industries.

Acesta a tinut de asemenea sa aprecieze devotamentul si priceperea angajatilor romani, datorate in principal nivelului ridicat de educatie, al aptitudinilor si cunostintelor in special pe zona de IT.

“Am creat un departament IT foarte bine pus la punct, care va deservi pentru intreaga Emisfera de Est. Angajatii romani sunt foarte bine pregatiti in domeniul tehnologiei, fiind unul din principalele motive pentru care am decis sa venim aici”, a completat Jay Glick.


Tintesc afaceri de 100 mil. $


Compania americana are planuri mari pe piata locala: vrea ca pana la finalul anului sa obtina venituri de 60 de milioane de dolari.

“Ne-am propus ca pana la finalului anului sa asiguram un rulaj de pana la 60 de milioane de dolari, dar tintim ca in urmatorii ani sa depasim pragul de 100 de milioane de dolari, mizand cu precadere pe pietele importante din regiune.

Intrebati daca planuiesc sa isi extinda operatiunile atat pe plan local cat si la nivel european, oficialii Lufkin au dat asigurari ca urmaresc cu atentie fiecare oportunitate de pe piata si nu exclud posibilitatea ca in urmatorii ani sa deschida fabrici si in tarile scandinave sau in Marea Britanie, regiuni cunoscute pentru resursele bogate de petrol pe care le detin.

Lufkin Industries are o experienta de 111 ani pe piata, din 1920 lucrand in sectorul petrolului si al gazelor naturale.

La inceputul lunii aprilie a acestui an, grupul american a fost preluat de catre General Electric (GE), in urma unei tranzactii care s-a ridicat la 3,3 miliarde de dolari.

Cu sediul in Texas, Lufkin are 4.500 de angajati in 40 de tari. In Romania compania detine o fabrica de echipamente pentru industria petroliera extractiva la Ploiesti, investitie finalizata in 2012.

Lufkin a inregistrat anul trecut venituri de 1,28 miliarde de dolari, in urcare cu 37% de la 932 milioane de dolari in anul anterior. Profitul net al companiei a crescut in 2012 cu 24%, de la 65,9 milioane de dolari la 81,8 milioane de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri