Ati asistat cu siguranta la lucrari de termoizolare facute in graba, fara o analiza clara a necesarului de materiale si a calitatii acestora, dar mai ales sunteti la curent cu sistemul de licitatii din Romania, unde primeaza pretul mic in detrimentul unor oferte complete, care ofera si servicii post-constructie.
Dovada cea mai clara s-a petrecut in urma cu cateva saptamani chiar in Capitala, regiune in care a avut loc cea mai mare pondere a lucrarilor de termoizolare la nivel national, unde zeci de blocuri sau locuinte au fost serios afectate dupa furtunile si ploile care au lovit Romania.

Actorii din piata, fie ca sunt producatori de ferestre cu geam termopan, producatori de adezivi sau de polistiren trag un semnal de alarma care vizeaza in special calitatea lucrarilor efectuate in ultimii patru ani, pe o piata unde ponderea lucrarilor de termoreabilitate care sunt gresit efectuate a atins o cota alarmanta.

“Peste 50% din blocurile termoreabilitate pana in prezent lasa de dorit avand probleme serioase in ceea ce priveste performantele energetice, ale confectiei si ale montajului”. Problemele apar in special la blocurile cu balcoane din cauza infiltratiilor sau a condensului care se creaza din cauza unei montari deficitare sau a echipamentelor de calitate indoielnica utilizate”, apreciaza Gheorghe Dragne (foto), director regional de vanzari in cadrul VEKA Romania, filiala unuia dintre principalii furnizori si producatori de tamplarie PVC din lume.

El apreciaza ca fenomele meteo, dar mai ales perioada de lucru nepotrivita, pot cauza de asemenea probleme. “Este nepotrivit ca o lucrare de anvelopare a unui bloc sa fie realizata in timpul iernii sau cand afara ploua sau este frig. Adezivul in primul rand este cel care nu rezista. Chiar si in aceste conditii, ferestrele cu geam termpoan pot fi montate si cand afara sunt cel putin 5 grade Celsius”, a subliniat reprezentantul VEKA.

Cine e de vina?


In opinia directorului regional de vanzari al VEKA, principalul responsabil al lucrarilor de termoreabilitare facute gresit sunt autoritatile.

“Vina pentru lucrarile de slaba calitate apartine in primul rand celor care au receptionat lucrarile. Fie ca vorbim de Ministerul Dezvoltarii sau Primarii, aceste autoritati trebuie sa verifice corectitudinea lucrarilor efectuate.Au fost multe blocuri termoizolate gresit in orase care nu sunt resedinta de judet, in orase secundare, unde dezastrul este cat casa”, a completat Dragne.

Conform estimarilor VEKA, pana in acest moment la nivelul intregii tari au fost termoizolate 3% dintre locuinte, Capitala fiind regiunea unde nivelulul ponderii de blocuri termoizolate poate atinge si 20%.

Intrebat de wall-street.ro cum vede situatia lucrarilor de termoreabilitare in urmatorii ani, daca in ultimii patru s-au realizat numai 3% din volumul total de lucrari, reprezentantul VEKA a precizat ca este necesara o mai buna comunicare intre actorii din piata, dar si o constientizare a pericolelor la care beneficiarii finali se pot astepta.

“In urmatorii cinci ani putem fi martorii unor lucrari prost realizate la tot pasul, cu defecte vizibile. Pe segmentul nostru de activitate exista deja o serie de parametri care trebuie respectati”, spune Dragne.

Potrivit declaratiilor sale, pentru montarea corecta a ferestrelor cu geam termopan este nevoie ca adancimea de incastrare sa aiba 70cm, sa dispuna de minimum 5 camere, sa aiba o confectionare corecta din fabrica iar montajul sa nu creeze punti termice.

Reprezentantul VEKA apreciaza ca din costul total de termoizolare a unei locuinte, ce variaza intre 4.000 si 8.000 de euro, circa 10-15% este reprezentat de tamplaria cu geam termopan.

Seful Cemacon: Nu vom termina de termoizolat cladirile pana in 2020, iar calitatea lucrarilor in constructii nu va creste

Intr-o nota ceva mai pesimista, Liviu Stoleru (foto), director general si membru in Consiliul de Administratie al Cemacon SA - unul dintre cei mai mari producatori de blocuri ceramice din Romania, care detine in portofoliu si productie de vata bazaltica, spune ca nu intrevede o crestere a calitatii lucrarilor in constructii atata timp cat nu va exista o autoritate care sa supravegheze indeaproape lucrarile executate si sa penalizeze constructorii care au gresit.

“Calitatea lucrarilor nu va creste, deoarece nu raspunde nimeni. Este exact ce s-a intamplat si cu blocurile ANL. Exista grave probleme de executie, dar nimeni nu a platit pentru erorile facute. Atata timp cat nu exista o legislatie drastica nu vom avea lucrari de calitate”, a subliniat seful Cemacon, contactat de wall-street.ro.

El a mai spus ca sunt sanse foarte mici ca pana in 2020 lucrarile de termoizolare sa fie realizate, din moment ce pana acum avem finalizate doar 3% dintre acestea.

“Nu vom putea duce la bun sfarsit angajamentul pe care ni l-am luat vizavi de Uniunea Europeana, atata timp cat pana acum nu s-a realizat atat de putin si constructorii au avut probleme in a-si recupera banii. Firmele de constructii au intrat in faliment pentru ca nu si-au primit banii, au trebuit sa plateasca statului roman sume uriase de TVA sau le-au fost blocate conturile. Este nevoie sa ia masuri de stimulare a increderii producatorilor. Vom ajunge la un blocaj daca constructorii nu au incredere ca statul este un partener corect in relatia cu ei”, a continuat Liviu Stoleru.

“Avem nevoie de un organism de control”

Seful Cemacon a mai precizat ca principalele probleme de calitate in constructii, si mai ales in cele de termoizolare, vin in primul rand din cauza manoperei si mai putin din calitatea produselor.

“Pentru un proiect de reabilitare termica primeaza pretul cel mai mic, iar acest lucru duce la compromisuri.O companie face oferta cea mai mica, iar in acest fel se face abstractie de numarul necesar de dibluri pentru fixarea materialului de izolare a locuintei sau folosesc polistiren mai slab calitativ. In plus, lucrarile trebuie finalizate intr-un anumit timp care fizic este comprimat. Si aici se vede intr-adevar nevoia unui organism de control –nemtesc, strict si riguros”, a completat acesta.

Ce spun producatorii de polistiren


Asociatia Producatorilor de Polistiren din Romania (ROMEPS) trage de asemenea un semnal de alarma asupra calitatii produselor de pe piata, dar si a montajului.

“Pentru lucrarile de termoizolare, beneficiarii trebuie sa stie ca toate standardele europene recomanda folosirea polistirenului EPS80, cu o grosime minima de 10 cm. Din informatiile noastre, in ultimii patru ani, cele mai multe lucrari de termoizolatii s-au realizat cu polistiren de tip EPS60 sau chiar mai mic, materiale nerecomandate pentru aceasta aplicatie, fapt ce afecteaza consistent eficienta lucrarilor”, mentioneaza Marin Crutescu (foto), presedintele ROMEPS.

Cumparatorii trebuie sa stie ca termenul “termosistem” include toate materialele necesare realizarii unui sistem de izolatie exterioara. Denumirile de “fatada ventilata” sau ”fara incarcare mecanica”, indica tocmai faptul ca produsul nu este recomandat de producatori pentru destinatia pe care i-o atribuie majoritatea beneficiarilor. Cifrele care se regasesc in denumirea generica de tipul “EPS 80” sau „ABC 80” trebuie sa fie identice cu cele din codul de produs si implicit sa indice caracteristicile de compresiune ale materialului.

Din cauza scaderii numarului de lucrari de termoizolatii, nivelul pietei de polistiren in prima parte a anului s-a redus cu 20-25 de procente. La aceasta se adauga si o tendinta in piata de a folosi materiale ieftine si neconforme cu standardele impuse de lucrarile efectuate. Astfel, doar 10% din polistirenul folosit la termoizolatii este cel recomandat de normele pentru astfel de lucrari.

“In loc sa creasca in acest an, lucrarile de termoizolatii au scazut considerabil. Anul trecut piata de polistiren s-a cifrat in jurul a 3,5 milioane de metri cubi, cu o valoare aproximativa de 100 milioane de euro. Daca lucrurile ar fi avut un parcurs firesc, nivelul pietei in acest an ar fi trebuit sa fie de minim 4 milioane de metri cubi. Din pacate, programul de termoizolare la nivel national nici nu a inceput.! Cele mai multe lucrari s-au inregistrat in Bucuresti, lucru vizibil cu ochiul liber. Astfel, s-a creat senzatia ca programul a inceput si are anvergura. De fapt, la nivel national, nu s-a realizat mai nimic”, a completat presedintele Asociatiei Producatorilor de Polistiren din Romania.

DEZBATERE: Sunteti multumiti de calitatea blocului termoizolat de autoritati? Ati intampinat probleme in urma furtunilor sau v-ati trezit cu infiltratii in casa? Asteptam opiniile dvs. mai jos!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri