Consiliul European pentru Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori (EPSCO) a decis interzicerea tigarilor mentolate si ar putea opri vanzarea tigarilor slim in ambalaje care atrag tinerii, in special pe fete, scrie cotidianul economic francez Les Echos.
Astfel, tigarile slim vor fi vandute in pachete de tigari traditionale in incercarea ca acestea sa fie mai putin atractive pentru tinerii sub 18 ani.

De altfel, ambele decizii, atat interzicerea tigarilor mentolate cat si vanzarea celor slim in pachete mai putin atragatoare, au fost luate pentru a diminua consumul de tigari in randul tinerilor, avand in vedere ca in jur de 70% dintre cei care fumeaza s-au obisnuit sa faca acesta lucru inainte de a implini 18 ani, potrivit datelor prezentate in cadrul reuniunii. O parte importanta dintre tineri consuma tigari slim ori mentolate pentru ca acestea le dau senzatia ca sunt mai putin nocive.

De asemenea, o alta decizie a fost ca imaginile care prezinta problemele medicale cauzate de fumat sa ajunga sa reprezinte 75% din suprafata unui pachet de tigari, fata de 40% in prezent.

700.000 de oameni din UE mor anual din cauza fumatului

“In jur de 700.000 de oameni mor anual in Uniunea Europeana din cauza bolilor cauzate de fumat. Fumatul este cel mai mare risc pentru sanatate in Europa, cauzand mai multe probleme decat alcoolul, abuzul de droguri sau obezitatea. Costurile legate de fumat sunt in jurul a 25 de miliarde de euro anual. Nu trebuie sa sacrificam viata copiilor nostri pentru interesele industriei”, a declarat James Reilly, ministrul irlandez al sanatatii, Irlanda fiind tara care detine presedintia Uniunii Europene in prima jumatate a acestui an.

Luarea acestor decizii a fost una dificila in contextul in care mai multi ministri din UE au fost mai degraba favorabili intereselor industriei decat sanatatii publice, a mai sublinat oficialul irlandez, scrie The New York Times.

Propunerile trebuie sa fie aprobate de Parlementul European. Polonezii se impotrivesc

Toate aceste propuneri trebuie sa fie aprobate si de Parlamentul European pentru a deveni legi.

Printre tarile care s-au impotrivit acestor reguli noi se numara Polonia, al doilea producator de tigari din Europa (dupa Italia) deoarece ar putea duce la pierderea a foarte multe locuri de munca in tara. De asemenea, mai multi politicieni polonezi se tem ca ar putea pierde sprijinul fumatorilor care i-au votat, adica in jur de o treime din populatia tarii.

In industria de tabac poloneza lucreaza in jur de 60.000 de oameni, majoritatea fiind din zone in care sansele de a isi gasi altceva de lucru sunt mici, au mai spus reprezentantii Poloniei.

Daca noile legi vor trece, Uniunea Europeana ar putea pierde in jur de 70.000 si 175.000 de locuri de munca, iar piata neagra a tigaretelor ar inflori, conform unui studiu realizat de catre compania de consultanta Roland Berger pentru producatorul de tigari Philip Morris International.

Acelasi studiu arata ca UE ar putea pierde venituri intre 2,2 si 5 miliarde de euro



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri