Aproximativ 59% dintre managerii de investitii din Europa Centrala si de Est se asteapta la cresterea valorii proiectelor de investitii in urmatoarele 12 luni. Principalele industrii ca atractivitate sunt cea miniera, energetica si de utillitati, precum si sectorul de transport, infrastructura si logistica, potrivit unui studiu al PwC.

In ceea ce priveste infrastructura, alaturi de proiecte derulate in tarile de provenienta, respondentii au in vedere dezvoltarea proiectelor de acest tip in Rusia, Turcia, Polonia si Romania, ceea ce indica faptul ca potentialul pentru mega-proiecte derulate in aceste tari genereaza interes si optimism.

„In ceea ce priveste Romania, autoritatile s-au angajat intr-un proces accelerat de modificare a cadrului legislativ dedicat proiectelor majore de investitii pentru care se urmareste implicarea sectorului privat. Aceasta creeaza premisele unei mai bune structurari a proiectelor de PPP, ceea ce poate stimula interesul investitorilor”, a subliniat Ruxandra Chirita, senior manager, Capital Projects & Infrastructure, PwC Romania si Moldova.

“Proiectele de investitii – incluzand fabrici, proprietati imobiliare si proiecte de infrastructura publica, precum drumuri, cai ferate si centrale electrice – sunt principalii factori care sustin dezvoltarea economica, in special in piete emergente cum sunt cele din Europa Centrala si de Est si din Comunitatea Statelor Independente”, a declarat Dennis Nally, presedintele PricewaterhouseCoopers International.

Finantarea traditionala, in scadere

S-a constatat o reducere a finantarii traditionale ( publica si privata ) pentru proiectele de investitii si infrastructura. Una dintre cauze sunt dificultatile aparute pe pietele financiare din Zona Euro. Peste 61% dintre manageri au resimtit impactul negativ al constrangerilor legate de finantare, in timp ce 8% dintre acestia si-au anulat complet proiectele. Acest fapt a dus la cresterea interesului pentru surse alternative de finantare. Astfel, 9 din 10 responsabili de proiecte de investitii se asteapta ca proiectele sa le fie finantate, cel putin partial, de sectorul privat. Chiar si in Rusia, unde piata pentru finantare bancara ramane lichida, 72% dintre respondenti declara ca finantarea privata externa devine din ce in ce mai importanta.

De asemenea, se considera ca parteneriatul public privat prezinta si avantaje non-financiare.“Alaturi de finantare, ar trebui sa luam in calcul si factorul competenta. Sectorul privat poate aduce o multitudine de competente si abilitati necesare imbunatatirii managementului riscului si managementului de proiect “, mentioneaza Julian Smith, lider, PwC capital projects & infrastructure CEE/CIS.

Aproape 80% din manageri spun ca au avut intarzieri in calendarul proiectelor in ultimele 12 luni


Managementul riscurilor si performanta financiara sunt doua dintre cele mai des amintite provocari pentru proiectele de investitii. 78% dintre respondenti au avut intarzieri fata de calendarul proiectelor din ultimele 12 luni si 52% au avut depasiri ale costurilor. Din cauza acestor intarzieri, respondentii simt nevoia sa isi imbunatateasca sistemele de guvernanta si de management al riscului prin folosirea unei raportari periodice. O alta metoda de evitare a depasirii bugetului este imbunatatirea zonei de management financiar. Studiile de fezabilitate sunt un alt instrument esential care poate ajuta la identificarea potentialelor provocari si complexitati ale proiectului inainte ca acestea sa devina cu adevarat problematice.

Factorul de reglementare este o alta provocare. Respondentii mentioneaza dificultati in obtinerea in timp util a permiselor de care au nevoie, precum si lipsa de claritate in strategia nationala pentru infrastructura.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri