Angajatorii din Romania raporteaza un deficit de talente de 54%, in crestere cu 9 puncte procentuale comparativ cu 2012. Posturile vacante pentru ingineri si muncitori calificati sunt cel mai dificil de acoperit, se arata in studiul anual privind Deficitul de Talente, realizat de compania de resurse umane ManpowerGroup.
"Faptul ca mai mult de 1 din 2 angajatori au dificultati in a ocupa pozitiile vacante poate parea surprinzator avand in vedere ca rata somajului este de 7.3%. In ciuda numarului crescand de concedieri si a numarului mare de someri, exista o criza acuta de talente si o nepotrivire privind competentele in Romania, iar acestea se incadreaza intr-un fenomen global. (...) Rata natalitatii scade, iar populatia imbatraneste. Aceasta inseamna ca exista surse din ce in ce mai limitate de talente aflate intr-un interval de varsta optim pentru munca. Lipsa candidatilor care sa posede competentele potrivite va continua sa franeze performantele afacerilor" a declarat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.




Potrivit companiei de recrutare, tendintele emergente pun o valoare fara precedent asupra talentului, acesta fiind considerat principalul motor privind succesul in afaceri. Aceasta nu face decat sa intensifice competitia pentru candidatii cu talente dovedite ce poseda acele abilitati de care angajatorii au nevoie. Mai mult, persoanele cu competente pentru care exista o cerere mare vor deveni mai selective atunci cand isi evalueaza optiunile de angajare, fortand companiile sa dezvolte strategii mai bune de recrutare si retentie.

In ceea ce priveste situatia la nivel global, 35% din peste 38.000 de angajatori participanti la sondaj raporteaza ca au probleme in a ocupa locurile de munca vacante datorita lipsei de talente disponibile. Aceasta reprezinta o usoara crestere comparativ cu studiul din 2012 si este cea mai mare proportie de angajatori exprimandu-si aceasta ingrijorare legata de deficitul de talente din 2007 si pana in prezent.

Cercetarile indica la nivel global ca rolurile de muncitori calificati, ingineri si reprezentati vanzari sunt cele mai greu de acoperit – situatia ramanand neschimbata inca de anul trecut. Companiile raporteaza si ca pozitiile din contabilitate si finante, dar si cele de conducere devin din ce in ce mai greu de ocupat.

In ciuda faptului ca au recunoscut impactul pe care deficitul de talente il are asupra afacerii lor, un surprinzator procent de 22% dintre angajatori nu intentioneaza sa actioneze in a identifica noi metode pentru a redresa aceste minusuri.

Rezultate regionale pentru EMEA

Studiul arata ca lipsa competentelor este mai acuta in anumite tari ale regiunii, cum sunt Turcia, Bulgaria si Romania.

In 2013, mai mult de unul din patru angajatori din EMEA (26%) depun un real efort in acoperirea locurilor de munca, cauzat de deficitul de talente. Indicele a crescut cu un singur punct procentual fata de 2012, dar in general proportia ramane mai scazuta decat in anii de dinaintea crizei economice. Totusi, provocarile asociate cu deficitul de talente variaza considerabil in regiune. Angajatorii din Turcia (58%), Bulgaria (54%) si Romania (54%) intalnesc cea mai mare probabilitate de a avea dificultati in ocuparea locurilor vacante, iar deficitul de talente ramane o chestiune apasatoare si in Israel (50%).

ManpowerGroup a intervievat aproape 40.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii pe parcursul primului trimestru al anului 2013 pentru a analiza impactul pe care deficitul de talente il are asupra pietei globale a muncii si modul in care companiile raspund provocarilor ridicate de lipsa talentelor disponibile pentru anumite categorii de job-uri. Acesta este cel de-al optulea an consecutiv in care sondajul a fost efectuat.

ManpowerGroup Romania este specializata in recrutare permanenta si pe baza de contract, evaluare si selectie, munca temporara, payroll, gestiune si administrare de contracte, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane. Compania are deschise agentii in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti Pitesti si Sibiu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri